Walter Kaufmann

* 1. 4. 1907, Karlovy Vary (Karlovy Vary), Česká republika (Czech Republic)
† 9. 9. 1984, Bloomington (Indiana), Spojené státy (United States)
Composer, Conductor

 

nationality: German
sex: male

NK AUT: jo2004213773

notes:
Skladatel, dirigent a hudební vědec. V r. 1934 emigroval do Indie, krátce působil v Londýně, v r. 1947 odjel do Kanady a později působil v USA.

Walter Kaufmann

Studoval na Německé univerzitě v Praze filozofii a hudební vědu. Ve skladbě byl žákem Fidelia Finka. Vedle toho studoval v Berlíně na Hochschule für Musik. Po dokončení studia byl dirigentem v několika menších evropských divadlech a symfonických orchestrech. Vzhledem ke svému židovskému původu byl nucen v roce 1934 opustit Evropu a odešel do Indie, kde se stal ředitelem oddělení evropské hudby v All-India Radio v Bombaji.
Po skončení 2. světové války pracoval jako hostující dirigent BBC v Londýně a jako hudební asistent ve filmových studiích J. Arthur Rank films. V roce 1947 se přestěhoval do Kanady. Nejprve byl vedoucím klavírního oddělení konzervatoře v Halifaxu (Maritime Conservatory of Music). O rok později se ve Winipegu stal dirigentem nově vytvořeného symfonického orchestru Winnipeg Symphony Orchestra a ředitelem jeho smíšeného sboru Winnipeg Philharmonic Choir. Rovněž obnovil činnost mužského sboru (Winnipeg Male Voice Choir). V roce 1957 odešel do Spojených států a stal se profesorem muzikologie na University of Indiana v Bloomingtonu ve státě Indiana. V roce 1964 získal americké občanství.
Kromě bohaté skladatelské činnosti je známý zejména svými pracemi v oblasti asijské hudby. Věnoval se zejména hudbě Indie, Tibetu a Číny. Sbíral etnickou hudbu v Tibetu, Nepálu, Bhútánu a v některých regionech Indie.
Z řady titulů jeho skladeb je zřejmé, že si uchoval vřelý vztah ke své rodné zemi. Zkomponoval např. suitu pro velký orchestr Praha, Slovanské tance, či Dvě české skici pro housle a klavír.
cs.wikipedia.org, 24.7.2017

Walter Kaufmann

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Bloomington (Indiana, Bloomington (Indiana)
???? - ????   Bombay, Bombaj (Mumbai)
???? - ????   Londýn (London), Londýn (London)
???? - ????   Winnipeg (Manitoba), Winnipeg

Walter Kaufmann

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Karlovarský kraj), *

Walter Kaufmann

www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Walter Kaufmann (skladatel) (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
kalendárium
  published   title (subtitle), publisher, city
  2006   Kalendárium osobností západních Čech na rok 2007 (Textová část), Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Plzeň (Plzeň-město)