Juraj Špiner

* 1929
† 2004
Writer, Librarian

 

NK AUT: mzk2007424047

notes:
Záhlaví LinkŠpiner, Juraj, 1929-2004

Související země Česko
Biogr./Hist. údaje Slovenský vlastivědný regionální publicista a knihovník, autor prací o východním Slovensku.

Juraj Špiner

Najlepšie roky svojho života prežil v období, ktoré z hľadiska celkovej spoločensko-politickej atmosféry nebolo jednoduché. No on dokázal, že v každej dobe človek môže zostať verný sám sebe, vážiť si ľudí a rešpektovať ich bez ohľadu na ich svetonázor. Vyznačoval sa mimoriadnou aktivitou, neustále organizoval, riadil a presviedčal o správnosti vecí a to aj tých, ktoré vtedy vôbec neboli populárne ako napríklad záchrana Dómu sv. Alžbety.
V období svojich najplodnejších rokov stál pri zrode viacerých kultúrnych inštitúcii v Košiciach, akými sú Východoslovenská galéria, Bábkové divadlo, Krajské osvetové stredisko, Slovenské technické múzeum, Štátna filharmónia či Východoslovenské vydavateľstvo. Bol jedným zo zakladateľov Košickej hudobnej jari i viacerých folklórnych súborov, medzi iným i Východniara. Angažoval sa i v hnutí za záchranu vzácnych historických pamiatok, nielen v Košiciach ale i na území východného Slovenska.
Veľa úsilia venoval riešeniu rómskej problematiky, podieľal sa na koncepčnom riešení tejto otázky v rámci bývalého Československa.
V poslednom období tvorivého života sa venoval práci s knihou. Najprv v pozícií riaditeľa Slovenskej knihy v Prešove, v rokoch 1983-1989 ako riaditeľ vtedajšej Krajskej knižnice v Košiciach.
"Vniesol do tejto inštitúcie novú kultúru vzťahov založenú na vzájomnej úcte, rešpektovaní a dôvere. Vytvoril príjemnú pracovnú atmosféru a priestor pre realizáciu každého jednotlivca. Mal vzácny dar celoživotného optimizmu a dobrej nálady, ale aj zmysel pre krásno a estetiku. Na jeho šéfovanie v knižnici zamestnanci dodnes spomínajú s úctou a rešpektom," povedala o Jurajovi Špinerovi riaditeľka Verejnej knižnice Jána Bocatia Klára Kernerová.
kosice.korzar.sme.sk, 10.3.2019 (5.6.2004)

Juraj Špiner

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1959/01/16 -   Skupina 58, Krajská galéria, Košice (Košice)