Milan Vokroj

* 20. 12. 1925, České Budějovice (České Budějovice), Česká republika (Czech Republic)
† 27. 8. 2000, Písek (Písek), Česká republika (Czech Republic)
Writer, Librarian, Musicologist

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01150434

notes:
PhDr., hudební knihovník, muzikologické publikace.
+ 28.8.2000? - ctenizpisku.cz

Milan Vokroj

Narodil se 30. 12. 1925 v Českých Budějovicích. Zde studoval na Jirsíkově gymnáziu a obchodní akademii. Po přestěhování do Písku pokračoval ve studiu zde. Maturoval v roce 1944. V letech 1946-1948 studoval na Státní knihovnické škole v Praze. V roce 1952 nastoupil do písecké knihovny, nejprve jako knihovník, později jako vedoucí hudebního oddělení a fonotéky, které se za jeho vedení stalo jedním z nejlepších v republice. Byl zván jako poradce do jiných knihoven, kde pomáhal při zřizování podobných oddělení. V letech 1969-1974 absolvoval externí studium oboru knihovnictví a vědeckých informací na FF Univerzity Karlovy, o rok později obhájil doktorát filozofie. Byl funkcionářem evropské skupiny IAML – Mezinárodní asociace hudebních knihoven. Publikoval nejen v odborných časopisech (Čtenář, Knihovník aj.), ale i v Jihočeské pravdě, Zítřku aj. Zabýval se problematikou hudebního knihovnictví ve veřejných knihovnách, audiovizuálních studoven, fonoték, prací se čtenářem a regionální knihovnickou prací. Velkou pozornost věnoval píseckým hudebníkům, jejich dílo přibližoval posluchačům ve vlastních pořadech. Vypracoval se na znalce chorálu evropské úrovně, shromáždil také nejrozsáhlejší materiál k uveřejnění obsáhlé studie o této vědě. Roku 1984 začal publikovat hudebně knihovnické fejetony a eseje v časopisech Kulturní rozvoj a Tvorba. Spolupracoval při vydání Prácheňského zpěvníku, připravil do tisku studii J. Máchy Janáček a Písek. V roce 1972 vydal v Supraphonu knihu 12 humorných povídek o vynálezci samočinného notačního stroje pod názvem Za chvíli začnou kosové.
ctenizpisku.cz, 1.8.2019

Milan Vokroj

 

Milan Vokroj

from - to   institution, city, notes
1952 - ????   Městská knihovna Písek, Písek (Písek), Alšovo náměstí 75/13, knihovník, později vedoucí hudebního oddělení

Milan Vokroj

podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  2006   Knihovníci, Městská knihovna Písek, 5-7
www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Vokroj Milan (ctenizpisku.cz), ctenizpisku.cz

Milan Vokroj

antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1980   Písecká čítanka 1, Okresní knihovna, Písek (Písek)
  1981   Písecká čítanka 2, Městská knihovna Písek, Písek (Písek)
seznam
  published   title (subtitle), publisher, city
  1982   Rok české hudby a hudební tradice města Písku (Seznam textových, notových, mikrofilmových a zvukových dokumentů z fondů Okresní knihovny v Písku), Okresní knihovna, Písek (Písek)