Vladimír Čort

* 28. 1. 1943, Ostrava (Ostrava-město), Česká republika (Czech Republic)
† 28. 3. 2014, Praha, Česká republika (Czech Republic)
translator, Editor, Lyricist, Writer

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01021913

notes:
Viz též (pseud.)
Ford, Wayne, 1943-2014
Pejčoch, Jaroslav, 1943-2014
Fairlane, Frank, 1943-2014

Vladimír Čort

Textař, libretista a publicista Vladimír Čort se narodil 28. ledna roku 1943 v Ostravě. Po základní škole si vybral ze studijních oborů studium na Střední ekonomické škole, obor ekonomika a cestovní ruch v Karlových Varech, kterou ukončil maturitní zkouškou v roce 1962.
Načas pracoval jako úředník u Československých aerolinií a později zastával místo pozemního stewarda. Poté neuspokojen z práce u aerolinií, si vybral práci korektora v tiskárně a před nástupem do Československé televize byl krátkou dobu referentem zájmové umělecké činnosti.
Po přijetí do Československé televize se stal dramaturgem pro zábavné pořady. V roce 1974 absolvoval úspěšně konkurz a byl zařazen do pozice redaktora a překladatele anglické sekce zahraničního vysílání Československého rozhlasu v Praze. Krátce studoval dálkově při zaměstnání /4 semestry/ na Fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze.
V roce 1981 ukončil svou pracovní činnost pro Československý rozhlas Praha a věnoval se výlučně autorské tvorbě na poli textařském a současně jako libretista ve svobodném povolání. Již jako studenta napadlo Vladimíra Čorta, že většina textů v té době šířených písní, nemá zajímavé a hodnotné texty. Postupně v letech 1962 až 1964 spolupracoval s amatérským souborem Malé scény v Karlových Varech a přispíval současně svými verši i do rozhlasového vysílání Československého rozhlasu v Ostravě.
Počínaje rokem 1966 se postupně stal textařem skupiny Flamingo a úzce spolupracoval s jejím šéfem Richardem Kovalčíkem. Kapela měla své zpěváky, takže nakonec psal doslova texty šité na míru pro Marii Rottrovou, Petra Němce a Hanu Zagorovou. Obliba Čortových textů mezi zpěváky stoupala, tak po roce 1970 již psal texty i pro Janu Kratochvílovou, Heidi Janků, Petra Rezka, Věru Špinarovou a další.
Některé české nebo slovenské písňové texty převáděl do anglického jazyka, např. LP skupiny Elán, Progres 2, Modus, také pro Petra Nagye, Heidi Janků, Dalibora Jandu. V roce 1971 napsal texty písní pro polský muzikál Malované na skle, inscenovaný ve Státním divadle Brno. V roce 1973 napsal texty písně pro premiéru československou premiéru muzikálu O zbojníku Rumcajsovi, který realizovalo Státní divadlo Brno.
Je také autorem písňových textů rockových oper pro skupinu Progres 2 - Třetí kniha džunglí; Mozek; Změna. Úspěšný jako textař byl i jako autor seriálu rozhlasových kabaretů pod titulem Je libo…? /1981-1985/. Napsal původní divadelní hry pro dětské posluchače O líných strašidlech; Kopretinka; Čert Makrela, aj.
Je autorem i mnoha sci-fi povídek. Některé Čortovy písňové texty byly oceněny na festivalech a soutěžích v tehdejším Československu, ale i v zahraniční, např.: získal 1.cenu na mezinárodním písňovém festivalu Grand Prix de Paris de la Chanson Internationale /1976, píseň Flying Hydroplane - hudba J. Kolín , zpíval Jiří Korn/ aj. Mezi nejznámější Čortovy texty, které je možno slyšet zejména na rozhlasových stanicích, patří např.: Ty jsi můj song; Píseň svou mi tenkrát hrál; Opatruj svých sedmnáct; Černá limuzína; Kouzelné náměstí snů; Jeden lidský úsměv; Chvíli, jen chvíli; Meteor lásky; Až se probudíš; aj.
Autor: Erkul, fdb.cz, 10.9.2020

Vladimír Čort

 

Vladimír Čort

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1992/06/01 - 1992/06/06   Vladimír Čort: Obraz. / The Picture.; Nejrychlejší výstava obrazu na světě, Galerie Vavrys, Praha

Vladimír Čort

www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Vladimír Čort (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
katalogová pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  1992   Vladimír Čort: Obraz. / The Picture. (Nejrychlejší výstava obrazu na světě), Galerie Vavrys, Praha

Vladimír Čort

katalogová pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  1992   Vladimír Čort: Obraz. / The Picture. (Nejrychlejší výstava obrazu na světě), Galerie Vavrys, Praha

Vladimír Čort

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1989   Má vlast / My Country / Mein Vaterland / Ma Patrie, Supraphon, n.p., Praha