Benjamin Levy

* 1940, Tel Aviv, Izrael (Israel)
painter

 

nationality: Jewish
sex: male

notes:
NK ne - 2019/10

Benjamin Levy

Dílo Benjamina Levyho je plné upomínek na jeho rodinu. Mnohé postavy, s kterými se setkáváme v jeho obrazech, pocházejí z rodinných vzpomínek a legend. Pochází z početné rodiny původem z Jemenu, která po dlouhé cestě dorazila do Palestiny a usadila se nedaleko mořské pláže v Jafu. Benjaminův otec Ovadia neměl snadný život, jeho první žena a dvě děti zemřely.
Jako čtyřicetiletý se oženil znovu s Batševou, jejíž rodiče přišly z Turecka. Oba vychovali jedenáct dětí, z nichž Benjamin byl předposlední. Vyrůstal v barvitém světě Jemenské čtvrti v Jafu a jeho obrazy jsou dodnes plné exotických představ z dětských vzpomínek.
Mnoho inspirace umělec čerpal ze sbírky rodinných fotografií, z nichž většina vznikla ještě před jeho narozením. Jeho obrazy tak získaly mnohé z kouzla starých fotografií, zvláštní strnulost jeho postav, zasněnost jeho obrazů a divadelní scéna většiny jeho podobizen a výjevů je výsledkem této inspirace. Slavnostně oblečené postavy jsou zde aranžovány jako u fotografa, jeviště je opatřeno oponou a kulisami. Postavy Levyho obrazů připomínají obyvatele nějakého městečka z minulosti, kde čas plyne velmi pomalu a lidé se pohybují strnule jako loutky, kde se nic nemění a všechno zůstává při starém. Jejich tváře doplňují podivné mechanismy: starodávným mluvítkem mluví sami k sobě, naslouchátko v uchu pouze zdůrazňuje jejich osamělost. Připomínají postavy z commedie dell´arte, které prožívají své opakující se a stále stejné příběhy.
Tento mechanický svět však narušují podivná setkání: Měsíc, symbol odvrácené strany našeho života, si jeho postavy nosí v podpaží. Některé postavy drží v ruce na provázku jojo, pomalu stoupající a klesající, pohybované neznámou silou, která stejně tajemně ovládá lidské osudy. Barevné koule biliáru jsou zase výmluvným symbolem vrtkavé štěstěny. Sama scéna připomíná divadlo nebo varieté, najdeme zde kouzelnické hůlky a čepice, koule a kužele, opičky a kočky, ale také provazochodce, balancujícího v nehybné rovnováze. Ryby, němí obyvatelé vodních hlubin, dostávají jako v obrazech Marca Chagalla křídla a vznášejí se tiše prostorem. Neobvyklá setkání se však nejčastěji odehrávají mezi mužskými a ženskými postavami, skoro vždy mají erotický podtext a poskytují nevyčerpatelné variace svého věčného příběhu.
Postavy z obrazů Benjamina Levyho komunikují spolu navzájem i s námi prostřednictvím ticha, zapomenutou řečí symbolů, která prostupuje všechny jeho obrazy. Je to komunikace pomocí gest, pohledů a znaků, které navazují na starou tradici. Nevyslovená sdělení někdy zastupuje malý okřídlený posel, možná vnitřní hlas svědomí nebo pokušení. Na slámku v ústech básníka usedá ptáček, symbol lidské duše. Masky naznačují mnohost významů a naši schopnost hrát různé role. Často se tu píší dopisy, některé kresby vznikly přímo na dopisních obálkách. Náznaková řeč symbolů spojuje Levyho se starou uměleckou tradicí, která překvapivě promlouvá i k naší současnosti.
V tajemném a paradoxním světě Benjamina Levyho se postavy z umělcova života a jeho podvědomí setkávají v prostoru mezi skutečností a snem. Vysílají signály, které zdůrazňují neskutečný a snový prostor jeho obrazů, připomínající atmosféru metafyzických obrazů Giorgia de Chirica nebo René Magritta. Přízračné bezčasí vzbuzuje pocit jakéhosi jiného děje, který se stále odehrává na rubu našich životů, v našich snech a nevědomí. Jeho obrazy nám připomínají nečekaná déjà-vu, setkání s naší vlastní zapomenutou minulostí. Stačí zastavit se a naslouchat.
Benjamin Levy se narodil v roce 1940 v Tel Avivu. Studoval v Izraeli u Abrahama Yaskila, v Paříži na École de Montparnasse a v New Yorku na Pratt Graphic Art Center. Po studiích se vrátil do Tel Avivu, kde si založil atelier a oženil se. V roce 1965 se rodina Levyových přestěhovala do New Yorku, kde Benjamin brzy dosáhl úspěchu a ocenění. Žije nyní střídavě mezi svými domovy v New Yorku, Tel Avivu a umělecké kolonii Ein Hod v Izraeli. Od konce 60. let uspořádal více než osmdesát samostatných výstav a účastnil se více než stovky skupinových výstav v Izraeli, Spojených státech a Evropě. Jeho dílo je zastoupeno v mnoha soukromých a veřejných sbírkách v Izraeli, Evropě, Spojených státech a Kanadě.
jewishmuseum.cz, 17.10.2019

Benjamin Levy

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2002/04/25 - 2002/05/27   Benjamin Levy: Setkání / Encounters, Galerie Roberta Guttmanna, Praha

Benjamin Levy

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  2002   Benjamin Levy: Setkání / Encounters, Židovské muzeum v Praze, Praha
pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  2002   Benjamin Levy: Setkání / Encounters, Židovské muzeum v Praze, Praha