Vladimír Makovský

* 1. 8. 1924, Věcov (Žďár nad Sázavou), Česká republika (Czech Republic)
Publicist

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: ola2004228927

notes:
Autor regionálních publikací z regionu Vysočina (hlavně z oblasti Velkého Meziříčí).

Vladimír Makovský

Vladimír Makovský se narodil ve Věcově u Jimramova v rodině venkovského obuvníka. Pocházel z prostých poměrů, s rodiči se často stěhoval z místa na místo poté, kdy rodině shořela střecha nad hlavou. Vyučil se mlynářskému a pilařskému řemeslu a absolvoval dvouletou všeobecnou Živnostenskou školu pokračovací v Jimramově. V lednu 1944 byl odeslán na práci do Rakouska. Pracoval v letecké továrně v malém městečku Oberwaltersdorfu, severozápadně od Vídně. Odtud byl v září odeslán na zákopové práce na maďarsko-rakouské hranice. V říjnu dostal několik dní volno k návštěvě těžce nemocné matky, využil situace a do Rakouska se již nevrátil. Po válce pracoval ve státních službách, dálkově vystudoval Střední všeobecně vzdělávací školu ve Žďáru nad Sázavou.
Vladimír Makovský se po celý život zajímá o historii a přírodu. V roce 1981 vstoupil do Svazu ochránců přírody, tehdy nepopulární organizace, která byla většinou vnímána jako překážka průmyslovému rozvoji společnosti. Založil pobočku ve Velkém Meziříčí a stal se jejím předsedou, později předsedou okresního výboru ve Žďáru nad Sázavou a v roce 1989 členem předsednictva ústředního výboru svazu a čestným členem.
Když po roce 1989 začal pociťovat silnou politizaci ekologie, od ochránců přírody odešel a začal se věnovat regionální historii a genealogii. Ve spolupráci s Jarmilou Prudíkovou založil ve Velkém Meziříčí Vlastivědnou a genealogickou společnost při Jupiter clubu. Přes počáteční obavy o uplatnění a životaschopnost takové organizace na malém městě si vytvořila stálou členskou základnu s více než desetiletou tradicí a její činnost má dobrou úroveň. Vladimír Makovský byl po několik let jejím jednatelem.
Publikoval v různých periodikách několik desítek tematických článků a pojednání, byl předsedou redakční rady týdeníku Velkomeziříčsko, po desetiletí psal kroniku města Velké Meziříčí.
kr-vysocina.cz, 18.11.2019

Vladimír Makovský

 

Vladimír Makovský

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2004   Nesmazatelné stopy (Portréty osobností Vysočiny), Hynek Jurman, Štěpánov nad Svratkou (Žďár nad Sázavou)