František Kermer

* 1710, Žatec (Louny), Česká republika (Czech Republic)
† 12. 3. 1786, Hradec Králové (Hradec Králové), Česká republika (Czech Republic)
Architect, Builder

 

nationality: Czech
sex: male

notes:
NK ne - 2020/08

František Kermer

První a daleko nejvýznamnější osobnost mezi vlastními hradeckými umělci. Jeho dílo je typickým projevem zdejšího regionu. Narodil se asi roku 1710 v Žatci. Předpokládáme, že se tu mohl seznámit s pracemi významného žateckého stavitele Josefa Antonína Gentsche (Jentsche) a později určitě přišel v těsný styk s dílem Kiliana Ignáce Dientzenhofera, které jeho tvorbu poznamenalo tak výrazně, že můžeme mluvit přímo o jeho žákovském následování největšího barokního architekta. Do Hradce Králové přišel snad ve 30. letech, ale bezpečně jej tu zjišťujeme až roku 1743 už jako stavitele zkušeného a váženého, staršího cechu.
V Hradci Králové se také dvakrát oženil – z prvního manželství s chotí Kateřinou se mu narodil syn František Antonín Petr (* 26. 5. 1751), pozdější pevnostní stavitel, a dcera Marie Teresie (* 2. 5. 1751) – a zde také zemřel roku 1786 ve svém domě č. 217 (dnes č. 116) na Malém náměstí ve věku 76 let.
Od počátku své kariéry v Hradci se Kermer jeví jako skutečný reprezentant města. Nejprve se to projevuje jeho osobní činností v cechu, později, zejména v těžkých letech přeměny Hradce v pevnost, jeho účastí v komisích pro stavby v Hradci i v Josefově, v nichž zastupuje městské zájmy v opozici proti nové vojenské vrchnosti. Spolu s městem bojuje o zachování starých práv – zvlášť výrazně se to projevuje ve sporu o projekt kostela na Novém Hradci Králové. Město si jej náležitě váží a svěřuje mu stavby, jež se podařilo vyjmout z pravomoci vojáků. Okázale přitom ignoruje pevnostní inženýry. Zevním výrazem této vážnosti je Kermerova volby do městské rady v roce 1778, kterou však stavitel „s ohledem na svou živnost“ odmítl. Předpokládá se, že má podíl na přestavbě hradeckých domů na Velkém a Malém náměstí. Kromě Hradce Králové je jeho tvorba soustředěna na Novobydžovsko a do okresů Ústí nad Orlicí a Rychnov nad Kněžnou.
cs.wikipedia.org, 25.8.2020

František Kermer

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Hradec Králové (Hradec Králové), Hradec Králové (Hradec Králové)

František Kermer

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1975/09/07 - 1975/10   Hradec Králové - 750 let, Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)

František Kermer

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1975   Hradec Králové - 750 let (Historická ikonografie města), Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)
www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   František Kermer (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org