Jiří A. Havlín

* 30. 3. 1946, Hrušovany nad Jevišovkou (Znojmo), Česká republika (Czech Republic)
painter

 

nationality: Czech
sex: male

web: obrazy-jiri-a-havlin.webnode.cz

notes:
NK ne - 2022/01

Jiří A. Havlín

Magistr Jiří A.Havlín pochází z jihomoravského městečka Hrušovany nad Jevišovkou. Za zmínku stojí skutečnost, že tam na nedalekém Emině zámku, sídle majitelů hrušovanského panství, začínal kdysi svoji uměleckou dráhu malíř Alfons Mucha a také to, že na tamním hřbitově najdeme hrob jednoho z nejvýznamnějších historiků umění z přelomu 19. a 20. století, profesora na vídeňské univerzitě - Maxe Dvořáka. I tyto skutečnosti, o kterých se dověděl už jako chlapec a které nosil ve svém podvědomí, přispěly k formování jeho zájmu o výtvarné umění.
Z politických důvodů, které tehdy v jeho zemi určovaly možnosti dětí dále uplatňovat svoje schopnosti a nadání, byla cesta Jiřího A. Havlína k výtvarnému umění delší a náročnější. A to, že se svého cíle a snu nevzdal, svědčí o jeho hluboké a opravdové touze malovat. Nutnost zdolávat často těžko uvěřitelné překážky však způsobila, že jeho obrazy nejsou jen prosluněnými pohledy na krásy kolem nás. Někdy cítíme, že autor nezavrhuje ani výrazné prvky romantické, jindy jsme překvapeni důrazem na stránku realistickou, setkáme se i se zobrazením průmyslových staveb. U těch ale cítíme, že je autor nezavrhuje, že i v nich nachází jakousi osobitou krásu. To se v něm zřejmě ozývají vzpomínky na léta, kdy po dokončení základní školy musil přes výborný prospěch odejít do dělnického povolání a řadu let strávil v těch nejtěžších ostravských hutních provozech a v automobilce Tatra v Kopřivnici v oboru provozní elektromontér.
Ale i v tomto období jeho života bylo možno zažít a vidět mnoho zajímavého a poznat se s krásnými lidmi, kteří z našich vzpomínek obvykle už nikdy neodejdou. A tak se i průmyslová krajina občas stane středem zájmu autora a nepůsobí ani rušivě ani negativně.
Významné pro něho bylo období před odchodem na vysokou školu. Byl na začátku své výtvarné dráhy a zaměřoval se na malbu - především malbu krásné beskydské krajiny, která ho obklopovala - a také na portrét. Tehdy se seznámil s akademickým malířem Josefem Treuchelem (v roce 1983 jmenován zasloužilým umělcem), který mu byl významným rádcem a učitelem svými radami i svým dílem. Treuchlovy obrazy nesou výrazné prvky expresionismu a to zřejmě přispělo k tomu, že kladný vztah Jiřího A. Havlína k tomuto výtvarnému zobrazování je zřejmý i v některých obdobích jeho další tvorby.
Nejdůležitějším obdobím pro jeho další výtvarnou činnost byla vysoká škola, kde studoval výtvarné umění s pedagogickým zaměřením. Jeho profesorem se stal akademický malíř Karel Novák, významně ho ale ovlivnil také kunsthistorik docent Petr Holý a další učitelské osobnosti z oblasti výtvarného umění.
Po absolvování vysokoškolského studia měl Jiří A. Havlín v úmyslu věnovat se pouze vlastní výtvarné činnosti. Bylo však krátce po začátku sovětské okupace Československa, utužovalo se období normalizace a okolnosti lidem s jeho politickým profilem opět nepřály. Nastupuje tedy dráhu výtvarného pedagoga a s láskou a zaujetím zasvěcuje své žáky do tajů kresby, malby, grafiky a dalších výtvarných technik, seznamuje je s dějinami výtvarného umění, vede je k pochopení a lásce k obrazům, sochám a k architektuře, učí je nacházet krásu v přírodě i v předmětech každodenního života.
Sám pokračuje ve vlastní tvorbě. Obrazy horské beskydské krajiny severní Moravy vystřídá po návratu z Ostravy domů převážně rovná krajina jihu Moravy v blízkosti rakouských hranic. Vystavoval nejčastěji v Brně se skupinou výtvarných pedagogů, jejímž členem se v polovině 70. let stal. Je členem Sdružení výtvarníků České republiky a od roku 2013 také členem brněnského Uměleckého spolku PARNAS, s nímž vystavuje pravidelně na jarních a podzimních "Salonech". V posledních letech měl také svoje dvě samostatné autorské výstavy v rakouském městě Laa an der Thaya, další pak v Brně, v Hrotovicích na jižní Moravě, v Domě umění ve Znojmě, v K-GALERII v Kopřivnici na severní Moravě, ve výstavních prostorách starobylého Špitálu v Jaroměřicích nad Rokytnou a v rodných Hrušovanech nad Jevišovkou.
Po změně režimu v Československu a po otevření hranic nachází autor často náměty pro své obrazy také v blízkém Rakousku. Okouzluje ho tam citlivě obhospodařovaná krajina, která hýří barevnou rozmanitostí, okouzlují ho vesnice a města, jejichž vzhled svědčí o úctě k tradici a historii. A má rád také zdejší obyvatele, jejich klidné a přátelské vystupování, jejich tradiční slavnosti. A tak se do jeho obrazů stále častěji dostávají i krajinné motivy z této krásné země, kterou si zamiluje.
V roce 1993 nastupuje do funkce ředitele školy a tak musí čas věnovaný malování s těžkým srdcem často omezit.
V současné době je výtvarná tvorba Jiřího A. Havlína zaměřena na krajinářskou malbu, pro niž si nachází náměty už převážně v příhraničí na české a rakouské straně. Je to krajina, která se již definitivně zmocnila té největší části jeho srdce.
obrazy-jiri-a-havlin.webnode.cz, 31.1.2022