Vladimír Preclík

* 23. 5. 1929, Hradec Králové (Hradec Králové), Česká republika (Czech Republic)
3. 4. 2008, Praha, Česká republika (Czech Republic)
pedagogue, writer, graphic artist, sculptor

 

nationality: Czech
sex: male

Vladimír Preclík
Kouzelník
1957
plastika
bronz
výška 50 cm
Vladimír Preclík
Jiří John
1956
plastika
bronz
výška 50 cm
Vladimír Preclík
Cena Karla Čapka pro Ceský Pen-klub
1995
plastika
bronz
výška 28 cm
Vladimír Preclík
Josef Čapek
1959
plastika
polychromovaný osinkocement
55 cm
Vladimír Preclík
Ženský akt (Studie k soše Údiv)
1957
malba
akvarel, plstěné pero
neuvedeno
Vladimír Preclík
Maska
1978
malba
olej, plátno
80 x 65 cm

word:
V roce 1990 je pozván na Fakultu architektury jako vedoucí pedagog Ústavu kreslení a modelování. V roce 1992 spoluzakládá samostatnou Fakultu výtvarného umění VUT a stává se jejím prvním děkanem. V roce 1997 opouští Brno. Je mu udělena Bronzová plaketa rektora Masarykovy univerzity. V roce 1998 pan Josef Šťáva, jihočeský ctitel umění, otevírá v Bechyni Muzeum Vladimíra Preclíka. V roce 1999 mu je udělena Cena města Brna a o rok později, v roce 2000, dostává Zlatou medaili rektora VUT za zásluhy o rozvoj vysokoškolského učení v Brně. Vladimír Preclík od roku 1958, kdy začal vystavovat na veřejnosti, uspořádal přes sedmdesát samostatných výstav a na desítkách kolektivních se intenzivně podílel.
Od roku 1982 se věnuje literatuře. Je členem Českého centra PEN klubu.
V roce 2001 vydala Nadace Universitas Masarykiensis monografii Vladimír Preclík a Brno.
Rukopisnou podobu mají zatím knihy Po vodě do Istambulu a Chvála sochařského portrétu.

Bibliografie
1986 Trojhlas (spolu s Iljou Hurníkem a Miroslavem Horníčkem), Melantrich
1988 Dřevěná knížka , Melantrich
1989 Tiše se přemisťovati, Kruh
1990 Smírčí kameny, Čs. spisovatel
1992 Kameny pokání, Melantrich
1995 Holomráz, Nevole
1997 Americký kolotoč, Petrov
2001 Deset zastavení v Provence, Kant
2001 Padesát týdnů dobrého roku , Eminent

zdroj - www.ipetrov.cz

notes:
syn Aloise Preclíka