Přemysl Rut

* 10. 3. 1954, Kutná Hora (Kutná Hora), Česká republika (Czech Republic)
writer, poet, musician, režisér, pedagogue

 

nationality: Czech
sex: male

word:
Vystudoval činoherní režii, které se v letech 1980-84 věnoval zejména ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, kde také vedl kabaretní Malou scénu. Už od studentských let (od roku 1972) však spolupracuje s Ivanem Vyskočilem a dalšími osobnostmi českého autorského divadla (postupně s Pavlem Boškem, Janem Vodňanským, Břetislavem Rychlíkem, Janem Burianem). Po zákazu hradišťského kabaretu se vrátil do Prahy, kde učil na hudebně-dramatickém oddělení konzervatoře (1984-90), s přáteli provozoval Malé české divadlo (1986-90) a s Karlem Krausem, Václavem Havlem aj. spoluredigoval samizdatovou revui O divadle (1987-90). Po převratu byl redaktorem Literárních novin, od roku 1993 má svobodné povolání. V České televizi realizoval cykly Kulturní magacín (s B. Rychlíkem, 1994), Rodinný kalendář (1995, z finančních důvodů natočeno pouze 6 ze zamýšlených 12 povídek), Letopísně (1998), zejména však spolupracuje s Českým rozhlasem, kde se kromě autorských cyklů - Pianissimo (1993-94), Setkání u kulatého stolku (s E. Krumbachovou, J. Justem, J. Klusákem, M. Lázňovským, I. Vyskočilem, 1993), Pohádka a její sestry (1995-96), Povídka zevnitř (1996-97), Kázáníčko, kázání (s N. Rutovou, 1998), Přestávka (s J. Burianem, 1998), Stoletý zpěvník (1998-99), Přesýpací hodina (s J. Klusákovou, J. Burianem, 2000) - a rozhlasových her - Takový beznadějný případ (natočeno 1990), Polygoné (1991), Dohra (1996), Existence Dušana Rouse (1997), Viktor a drak (1997, Prix Bohemia 1998), Etiopská legenda (1997), Peklíčko (1997), Drak nebo Pavel (1997), Babinský a Palacký neboli Báseň a Pravda (2000), Dvojrole (2001) - podílel na mnoha pořadech literárních, hudebních i dramatických jako autor, vypravěč, herec, zpěvák a klavírista. Rozhlasu věnoval také cyklus sloupků psaných v letech 1999-2000 pro Týdeník Rozhlas. Divadelní hry uvedlo brněnské HaDivadlo - Dnes naposled (def. název Poslední, 1985), Žádná tragédie (1989), Sen (první verze, 1992) - a Národní divadlo Kolowrat - Olga a ďábel (2001).

Bibliografie
1985 Menší poetický slovník v příkladech, Mladá fronta
1991 Náměsíčný průvodce Prahou, Mladá fronta
1992 Žádné tragédie, Votobia
1994 Repoetitorium (s O. Karlasem a K. Čapkem), Sursum
1995 Ptáček (n)eseje zpívá vesele, Petrov
1996 Nedivadlo Ivana Vyskočila (ed.), Český spisovatel
1998 Šest nepůvodních rozhlasových her, Větrné mlýny
2000 V mámově postýlce, Petrov
2001 Písničky (eseje se zpěvy), Petrov
2003 Náměsíčný průvodce Prahou, Petrov
2003 Strašlivé Čechy, děsná Morava, Petrov
2005 Pan Když a slečna Kdyby (Kniha o příběhu), Petrov

zdroj - www.ipetrov.cz