foto František Ježerský

Václav Bartovský

* 22. 8. 1903, Praha, Česká republika (Czech Republic)
† 8. 8. 1961, Vůsí (Milevsko), Česká republika (Czech Republic)
painter, Illustrator, Typographer, art theorist

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01010992

Václav Bartovský

O mládí a uměleckých počátcích Václava Bartovského je známo velice málo, neboť o své minulosti nemluvil. Ponechával si své tajemství pro sebe. Jako kdyby nebylo o čem mluvit či jako kdyby se ostýchal. Připadalo mu nepatřičné, zatěžovat kohokoli svou minulostí nebo svými všednodenními starostmi. Nechtěl, aby jeho dílo bylo vykládáno skrze jeho životní peripetie. Nechtěl také, aby ho kdokoli litoval a cenil jeho dílo ne pro dílo samo ale pro dobrý skutek, který koupí vykoná. Počátky jeho životního příběhu lze rekonstruovat pouze útržkovitě a s mnoha otazníky pouze ze skromných vzpomínek, které mezi řečí svěřil svým přátelům.
Václav Bartovský se narodil v pražských Vršovicích v sobotu 22. srpna 1903. Finanční situace rodiny nebyla nikterak valná, neboť jeho otec se živil jako příležitostný herec, zpěvák, hudebník a také skladatel populárních písní. Odtud možná pramenila Bartovského celoživotní touha po svobodě a nechuť podřizovat se jakýmkoli závazkům, ať již pracovním nebo programovým. S tím možná souviselo i jeho vyloučení z vršovické měšťanské školy a všech dalších škol v Rakousko-uherské monarchii. Byl nucen opustit školní lavice, dřív než složil závěrečnou zkoušku. Zároveň v této době opustil rodinu otec a Bartovský se musel začít podílet na obživě rodiny. Studia proto nikdy nedokončil. Co mu však chybělo v úředních listinách, doháněl o to více vlastní pílí, studiem a četbou. Neustále a soustavně se vzdělával především v oblasti umění a znalectví. Obrazy ho uchvátily. I když měl jistě co dělat, aby zajistil dostatek prostředků na živobytí, našel si vždy čas, aby se věnoval malbě. Fascinovala ho možnost takto zastavit ubíhající čas. Znovu a znovu zkoušel malovat na několikrát vypraná plátna. Maloval v bytě, na balkóně i v plenéru. Věděl, že dokonalé techniky nemůže dosáhnout bez porady zkušených malířů, proto docházel na soukromé hodiny a konzultace u Karla Raška, Rudolfa Vejrycha a Jaroslava Poše. Jeho skutečným vzorem se však stal Antonín Slavíček spolu s Janem Trampotou a Jindřichem Pruchou, jejichž monografie přechovával ve svém ateliéru a pečlivě je studoval. Postupně díky své usilovné píli nabyl velké zručnosti. Mistrovsky vládl štětcem i barvami. Jeho technika byla tak bravurní, že snesla srovnání se Slavíčkem či Chittussim.
V zimě roku 1927 vystavil soubor krajinářských pláten na své první samostatné výstavě uspořádané v prostorách Domu umělců Krasoumné jednoty v Praze. Tenkrát jeho obrazy sice nevzbudily téměř žádný ohlas odborné veřejnosti, přesto měly mezi sběrateli relativní úspěch. Byla to snad jediné období v jeho životě, kdy byl prodejem svých obrazů schopen uživit nejen sebe, ale i svou rodinu. Bartovský však nebyl z těch umělců, kteří by se spokojili s pohodlným životem zajištěným prodejem konvenčních pláten pochybné umělecké hodnoty nenáročnému publiku z řad pražského měšťanstva. Nechtěl dělat „umění“ obrazů prostřední kategorie pro pouhý finanční zisk. Jeho cílem nebyl blahobyt. Na svou tvorbu kladl mnohem vyšší požadavky. Chtěl vytvořit plátna, o jejichž kvalitě by nebylo pochyb. Obrazy, které by oslovily i znalce a milovníky umění. Aby toho dosáhl, musel upustit od dosavadního stylu. Musel se vzdát techniky a prostého napodobování viděné skutečnosti ve prospěch vědomé konstrukce kompozice na základě jasných pravidel. Bartovský tímto rozhodnutím zcela změnil svůj dosavadní styl. Inspirován Braquem i Kubištu začal konstruovat či spíše dekonstruoval zátiší. Používal téměř výhradně odstíny šedé. Pracně se dobíral vnitřních zákonitostí kompozice, které při malování krajin či města nebyly tak zřejmé. Potřeboval si ujasnit jak drobná barevná skvrna, linie, či vhodně zvolený barevný akcent může zcela změnit vnímání celého obrazu.
Počátkem třicátých let se Bartovský sblížil se Zdeňkem Rykrem, který se stal jedním z jeho nebližších přátel. Diskutoval s ním efemérní problémy a nuance malby. Není proto jistě náhoda, že si je tvorba Bartovského a Rykra v určitých obdobích velice blízká. Skutečným zlomem se pak pro Bartovského stala cesta do Paříže, kterou podnikl spolu s Jindřichem Chalupeckým asi roku 1933. Hluboce ho zasáhlo setkání s obrazy Pierre Bonnarda a Henri Mattisse. Jejich díla a myšlenky jakoby vyjadřovaly to, o čem Bartovský myslil a nebyl zatím schopen jasně své pocity vyjádřit na plátně. Důkazem jsou obrazy Modrých ateliérů, které jsou jakýmsi prologem k sérii obrazů ze čtyřicátých let. Zatím stále ještě hledal motiv, námět i techniku. Do tohoto hledání patřila i lekce surrealismu. Jindřich Chalupecký ve svých zápiscích o mnoho let později vzpomíná na rok 1935, kdy spolu s Františkem Hudečkem, Zdeňkem Rykrem, Františekem Grossem a právě Václavem Bartovským chtěli uspořádat výstavu mladých surrealistů. Kromě několika kreseb tužkou se z tohoto období zachovalo pouze několik snových menších kompozic, v nichž se dotknul hranice abstrakce. Jsou to výjimečné práce jak počtem, tak kvalitou. Později zpracovával motivy městských scenérií, detailů architektury i krajiny (Praha, Staré stromy, Sláma ad.).
Přestože se Bartovský během svého tvůrčího života nepřidal oficiálně k žádné skupině umělců. Často se však scházel s Jindřichem Chalupeckým a celou řadou významných osobností včetně umělců formující se Skupiny 42. Jeho myšlenky mu byly blízké, avšak nedokázal se s nimi zcela ztotožnit. Nechtěl tvořit nějaký mýtus. Chtěl malovat obrazy vzbuzující u diváka emoce na základě pouhé hry barev a světla. Byla mu cizí dramatická rétorika a bojovnost. Pracoval ukryt před světem ve svém ateliéru na rozměrných plátnech výjevů setkání s přáteli. Okamžiky osobního štěstí, melancholické až nostalgické výjevy, jak se vybavují ve vzpomínkách. Výjevy oproštěné od zbytečností jakoby lépe vystihovaly vlastní podstatu jevů. Malovány jsou zdánlivě prostou lazurní technikou, avšak opak je pravdou. Bartovský netvořil lehce. Tápal ve snaze o dokonalost. Každou plochu, každý sebemenší tah štětce podroboval nesmlouvavé kritice. To co jednou rukou štětcem vytvořil, druhou rukou hadrem namočeným v terpentýnu stíral. Jednotlivé plochy tak v sobě skrývají neuvěřitelný umělecký zápas.
V roce 1948 vystavil tato plátna v Topičově salónu. Kritika byla nanejvýš příznivá. Zdálo se, že nalezl svůj výraz a styl. Bohužel jeho chvíle slávy byla krátká, neboť krátce před otevřením výstavy mu zemřela matka, kterou podle všeho velice miloval a v jejímž bytě měl stále svůj ateliér. Byt s ateliérem nemohl ze svých příjmů dále udržovat. Současně také na něj doléhala stále větší starost o jeho syna, jehož tvář i nešťastný osud je zachycen na několika obrazech. Na obraze Černá paní (1930) sedí jako malý hoch na klíně své maminky, následuje několik smutných portrétů a konče naprosto čistou krásnou Vzpomínkou (1947) malovanou v době, kdy již Vladimír stál nenávratně na šikmé ploše.
S touto osobní ztrátou zároveň přišel i o uměleckou svobodu, na níž mu záleželo především. S kulturní politikou KSČ nikdy nesouhlasil. Věděl, že dobré umění nemůže vzniknout bez svobody,, jen podle nadiktového zadání a bez kontaktu s pokrokovým uměním v zahraničí. Věnoval se především teorii a práci v komisích, kde vždy stál na straně mladých umělců. Jeho ateliér se stal pro ně doslova alternativní akademií. Docházeli k němu absolventi a studenti uměleckých škol. Dokázal vždy i v dobách nejhorších pochybností potěšit, povzbudit a dodat dalších sil do života a tvorby. Pro řadu z nich se dokonce stal doslova duchovním otcem a patronem. V tom tkví jeho největší význam pro české umění. Byl úhelným kamenem, na němž vyrostla celá část válečné a povalečné generace. Mezi nimi i jedny největších a nejuznávanějších osobností výtvarného umění: Adriena Šimotová, Jiří John, Vladimír a Věra Janouškovi, Daisy Mrázková a řada dalších. Tento pozitivní vliv byl oboustranný, neboť Bartovský diky nim zase nalezl sílu a chuť malovat. Na jeho Bartovského společně vystoupili z Umělecké besedy a vytvořili vlastní skupinu UB 12, avšak sám se na její další činnosti nepodílel, neboť záhy po tomto vystoupení 8. srpna 1961 ve Vůsí zemřel.
Jeho vliv a výsnem se neomezoval jen na výtvarné umění. Svým smýšlením a znalostmi ovlivnil také básníky Jiřího Koláře, Jana Hanče a Jana Vladislava, kteří mu vzdali hold ve svých básních a denících.
PePřík

Václav Bartovský

foto František Ježerský
foto Miroslav Hák
 

Václav Bartovský

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
???? - ????   , Rašek Karel, *1861
???? - ????   Soukromá malířská škola Jaroslava Poše, Praha, Poš Jaroslav, *1894
???? - ????   Soukromá malířská škola Rudolfa Vejrycha, Praha, Vejrych Rudolf, *1882

Václav Bartovský

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Espace Eiffel Branly, Paříž (Paris), 30. léta 20. století (asi 1933)
???? - ????   Mánes, Praha, Masarykovo nábřeží 250
1927 - ????   Krasoumná jednota (Kunstverein für Böhmen), Praha
1948 - ????   Umělecká beseda, Praha, Besední 3

Václav Bartovský

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   Tvůrčí skupina v Umělecké besedě, *
???? - ????   UB 12 (Tvůrčí skupina UB 12), *1957
1942 - ????   Umělecká beseda, *1863

Václav Bartovský

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1948/01/06 - 1948/01/25   Václav Bartovský, Topičův salon (1937-1949), Praha
1962/06/09 - 1962/07/01   Václav Bartovský, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
1963/12/06 - 1963/12/31   Václav Bartovský: Výbor z díla, Galerie Československý spisovatel, Praha
1964/01/28 - 1964/02/23   Václav Bartovský: Obrazy, Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
1983/06/09 - 1983/07/10   Václav Bartovský: Výběr z díla, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
1983/09/09 - 1983/10/12   Václav Bartovský: Malířská tvorba z let 1927 - 1960, Ústřední kulturní dům železničářů (ÚKDŽ), Praha
1985/03/14 - 1985/04/21   Václav Bartovský: Výběr z díla, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
1985/08/29 - 1985/09/29   Václav Bartovský: Výběr z díla, Galerie Benedikta Rejta, Louny (Louny)
1989/12/12 - 1990/02/04   Václav Bartovský: Obrazy a kresby, Dům umění, Zlín (Zlín)
1990/02/15 - 1990/04/04   Václav Bartovský: Obrazy a kresby, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, Jihlava (Jihlava)
1990/04 - 1990/06/17   Václav Bartovský: Obrazy a kresby, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
2012/11/29 - 2013/02/10   Václav Bartovský: Obrazy světa a srdce, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1936/04/26 - 1936/08/31   I. jarní Zlínský salon, Zlín (Zlín), Zlín (Zlín)
1937/04/18 - 1937/08/31   II. Zlínský salon, Studijní ústav, Zlín (Zlín)
1938/04/24 - 1938/08/31   III. Zlínský salon, Studijní ústav, Zlín (Zlín)
1939/12/16 - 1940/01/28   Důvěřujte umění: Příklady z minulosti - Práce členů Mánesa za dva roky, Mánes, Praha
1942/11/17 - 1943/01/10   Členská výstava Umělecké besedy, Svaz českého díla, výstavní síně, Praha
1943/11/30 - 1944/01/09   Členská výstava Umělecké besedy, Svaz českého díla, výstavní síně, Praha
1948/03/11 - 1948/04/25   Malíři a sochaři Umělecké besedy 48, Slovanský ostrov, Praha
1953/01/23 - 1953/02/22   II. krajské středisko Umělecká beseda: Členská výstava, Slovanský ostrov, Praha
1955/03/25 - 1955/04/24   II. krajské středisko Umělecká beseda: Členská výstava, Mánes, Praha
1955/05/27 - 1955/09/18   III. přehlídka československého výtvarného umění, Praha, Praha
1955/12 - 1956/02   Deset let československé lidově demokratické republiky ve výtvarném umění: Malířství, Městská knihovna Praha, Praha
1960/04/12 - 1960/05/15   Tvůrčí skupina v Umělecké besedě, Obecní dům, Praha
1960/09   Soudobé české malířství, Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
1961/05/06 -   Hluboká 1961: Výtvarným uměním k socialistickému životu, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
1961/05/28 - 1961/06/18   Realizace, Galerie Václava Špály, Praha
1961/07/15 -   Hluboká 1961: Výtvarným uměním k socialistickému životu, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1962/03/02 - 1962/04/08   Tvůrčí skupina UB 12, Galerie Československý spisovatel, Praha
1963/02/10 - 1963/03/15   Obrazy, sochy, grafika: Z přírůstků sbírek Oblastní galerie Olomouc v letech 1961 a 1962, Dům umění, Olomouc (Olomouc)
1963/04 - 1963/06   Sto let Umělecké besedy, Jízdárna Pražského hradu, Praha
1964/01/10 - 1964/02   Umělecká beseda, Mánes, Praha
1964/12 - 1965/01   Výstava přírůstků 1960-1964 (obrazy, kresby, plastika), Zámek Zlín, Zlín (Zlín)
1967/01/08 - 1967/02/05   Moderní české umění z přírůstků sbírek 1961-1966, Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
1967/02/19 - 1967/03/27   České umění XX. století ze sbírek Středočeské galerie, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
1967/04 - 1967/06   Nové přírůstky a nákupy, Galerie výtvarného umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
1967/05 - 1967/10   České umění XX. století ze sbírek Středočeské galerie, Zámek Nelahozeves, Nelahozeves (Mělník)
1968   Hluboká 1968: Umění 1900-1968, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1968   Přírůstky uměleckých děl 1963-1967, Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)
1968/07   50 let české kresby: Výstava neznámých kreseb českých malířů 20. století - 2. část, Galerie Letná, Praha
1969/02/21 - 1969/03/24   Tschechische Malerei des 20. Jahrhunderts, Ausstellungsräume Berlin 12, Berlín (Berlin)
1969/04 - 1969/09   Česká krajina, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1970/10 - 1970/11   Krajina pevného řádu: Ohlasy kubismu v českém krajinářství, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
1970/12   Krajina pevného řádu: Ohlasy kubismu v českém krajinářství, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
1971/10 - 1971/11   Umění dvacátých let, Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)
1974/06 - 1974/09   Krajina snů a představ, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
1977/05/03 - 1977/07/03   České malířství první poloviny 20. století ze sbírek Galerie výtvarných umění v Ostravě, Městská knihovna Praha, Praha
1977/09/03 - 1977/10/30   Česká krajina XX. století, Zámek Hradec nad Moravicí, Hradec nad Moravicí (Opava)
1978/10 - 1978/11   Přírůstky z posledních let, Oblastní galerie výtvarného umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
1979/12/16 - 1980/01/13   Česká portrétní malba 20. století, Dům pánů z Kunštátu, Brno (Brno-město)
1980/11   Česká figurativní malba 40. let, Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
1981   České malířství a sochařství 1900-1980, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1983/08/30 - 1983/10/02   Lyrický a imaginativní kubismus 1926-1935 (obrazy a plastiky), Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
1983/09/15 - 1983/11/06   20 let Galerie hlavního města Prahy, Staroměstská radnice, Praha
1983/09/29 - 1983/12/31   Z nových zisků galerie 1973/1983, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
1984/02   Lyrický a imaginativní kubismus 1926-1935 (obrazy a plastiky), Staroměstská radnice, Praha
1984/05 - 1984/06   Malba a plastika 20. století ze sbírek Galerie hlavního města Prahy, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
1985/03/07 - 1985/04/21   Přírůstky Oblastní galerie v Liberci z let 1975-1985, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
1985/04 - 1985/06   Nové obrazy a plastiky 1980-1985, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
1986/04/26 - 1987/09/30   České umění 20. století, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1987/04/29 - 1987/06/28   Český portrét 1877–1987, Středočeská galerie, Praha
1987/11/19 - 1988/01/03   Cesty za uměním naší doby. Ideje VŘSR v české výtvarné kultuře, Mánes, Praha
1988/04 - 1988/05   Z pokladů Severočeské galerie: Výstava ke 30. výročí otevření galerie, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
1988/04/23 - 1988/10/02   České zátiší 20. století, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1988/05/03 - 1988/06/05   Přírůstky 1985-1987, Staroměstská radnice, Praha
1988/05/03 - 1988/06/05   Spring ´68, Flaxman Gallery, Londýn (London)
1988/10/27 - 1989/01/01   Umělecká beseda k 125. výročí založení, Mánes, Praha
1989/01 - 1989/02   České moderní zátiší: Výběr obrazů ze sbírek Krajské galerie v Hradci Králové a Východočeské galerie v Pardubicích, Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)
1991/04/26 - 1991/09/30   České malířství a sochařství 2. poloviny 20. století ze sbírek Alšovy jihočeské galerie, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1993/06/30 - 1993/08/29   České výtvarné umění 1930-1960, České muzeum výtvarných umění, Praha
1993/12/16 - 1994/03/06   Záznam nejrozmanitějších faktorů… České malířství 2. poloviny 20. století ze sbírek státních galerií, Jízdárna Pražského hradu, Praha
1994/03/10 - 1994/05/04   UB 12, Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
1994/05/31 - 1994/06/30   UB 12, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, Jihlava (Jihlava)
1994/09/14 - 1994/11/06   UB 12, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
1995/01 - 1995/02   Ohniska inspirace II. Zátiší v české malbě 20. století ze sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě, Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
1996/01/18 - 1996/02/24   Podoby fantazie: České umění 1. poloviny 20. století ze sbírek AJG, Wortnerův dům Alšovy jihočeské galerie, České Budějovice (České Budějovice)
1996/04/30 - 1996/09/08   V prostoru 20. století: České umění ze sbírky Galerie hlavního města Prahy, Městská knihovna Praha, Praha
1996/10/10 -1996/11/30   Ostrov: České výtvarné umění 1918-1938 ze sbírek Českého muzea výtvarných umění, Galerie Zámeček - Ernestinum, Příbram (Příbram)
1996/12/14 - 1997/01/24   Ostrov: České výtvarné umění 1918-1938 ze sbírek Českého muzea výtvarných umění, Dům U Černé Matky Boží, Praha
1997/10/23 - 1997/12/14   Nové i staré (přírůstky sbírek AJG 1990-1997), Wortnerův dům Alšovy jihočeské galerie, České Budějovice (České Budějovice)
1997/11/07 - 1998/08/16   Proměny krajiny v českém malířství 20. století ze sbírek Národní galerie v Praze, Veletržní palác, Praha
1998/10/07 - 1999/01/03   Civilizace: České umění čtyřicátých let ze sbírek Českého muzea výtvarných umění v Praze, Dům U Černé Matky Boží, Praha
1999/06/24 - 1999/09/12   Kolorismus v českém výtvarném umění, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
1999/10/21 - 1999/11/28   Umění zrychleného času. Česká výtvarná scéna 1958 - 1968, Praha, Praha
2000/02/16 - 2000/04/02   Ozvěny kubismu, Dům U Černé Matky Boží, Praha
2000/03/16 - 2000/05/07   Umění zrychleného času. Česká výtvarná scéna 1958 - 1968, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
2000/03/16 - 2000/06/25   Bilance I: Obrazy a sochy 1. poloviny 20. století ze sbírek Galerie umění Karlovy Vary, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
2001/10/19 - 2002/02/03   Jiří Kolář sběratel / Jiří Kolář the Collector, Veletržní palác, Praha
2002/11/19 - 2003/03/02   Ostrov (České výtvarné umění 1918-1938 ze sbírek Českého muzea výtvarných umění v Praze), Dům umění, Zlín (Zlín)
2003 - 2004   České umění XX. století, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
2003/11/12 - 2004/02/01   Umělecká beseda, Městská knihovna Praha, Praha
2003/12/18 - 2004/02/08   Ohlédnutí, 1. část, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
2005/04/07 - 2005/06/12   Česká krajinomalba ze sbírek Oblastní galerie v Liberci, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
2006/05/06 - 2006/10/29   České umění XX. století: 1940-1970, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
2006/09/07 - 2006/11/05   Zátiší, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
2007   UB 12, Národní muzeum, České muzeum hudby, Praha
2008/06/28 - 2008/11/02   Autoportrét v českém umění 20. a 21. století / Self-portrait in the Czech Art of the 20th a 21st century, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
2008/12/04 - 2009/03/08   Autoportrét v českém umění 20. a 21. století, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
2009/03/17 - 2009/04/26   Galerie umění Karlovy Vary ...ze sbírky, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
2010/05/08 - 2012/05/08   Sbírka 1 2 3: Stopy historie v akvizicích / Collection 1 2 3: The Tracks of History in Acquisitions, Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
2010/05/28 - 2010/09/19   Roky ve dnech: České umění 1945-1957, Městská knihovna Praha, Praha
2011/05/26 - 2011/09/25   Konec avantgardy?: Od mnichovské dohody ke komunistickému převratu, Městská knihovna Praha, Praha
2012/10/25 - 2013/03/31   Od Tiziana po Warhola: Muzeum umění Olomouc 1951-2011 (III. Výtvarné umění 1890-1947), Muzeum umění Olomouc - Muzeum moderního umění, Olomouc (Olomouc)
2013/02/14 - 2013/04/07   Šedesát let a šedesát tváří / Portréty ze sbírky Oblastní galerie v Liberci, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
2013/08/13 - 2013/10/27   Z rodinného alba, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, p. o., Zlín (Zlín)
2013/09/19 - 2014/01/26   60 děl / 60 let Galerie umění Karlovy Vary, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
2015/09/04 - 2015/11/01   Má vlast: Pocta české krajinomalbě, Jízdárna Pražského hradu, Praha
2016/04/21 - 2016/05/22   Česká krajinomalba 1. poloviny 20. století ze sbírek Galerie umění Karlovy Vary, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
2016/12/08 - 2017/02/12   Cesty imaginace: Meziválečná avantgarda ze sbírek Alšovy jihočeské galerie, Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
2019/07/25 - 2019/10/20   UB 12 - z našich sbírek, Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
2021/11/07 - 2022/02/27   Já je někdo jiný: Autoportrét ze sbírek GASK, Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
2022/03/16 - 2022/06/19   Světy Jindřicha Chalupeckého, Městská knihovna Praha, Praha
2022/09/07 - 2022/10/02   Vzpomínka na UB 12, Galerie Jiřího Jílka, Šumperk (Šumperk)
dražba/aukce/bazar
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2000/10/14   Výtvarné umění, Hotel Renaissance, Praha
2004/10/02   Aukce výtvarného umění (Prague auctions), Hotel Renaissance, Praha
2005/09/25   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Hotel Hilton Prague, Praha
2012/05/26   Aukce Dorotheum: Umění a starožitnosti / Art and Antiques, Prague Marriott Hotel, Praha
2014/05/20   Výtvarné umění: Aukce, Prague Marriott Hotel, Praha
předaukční výstava
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2000/10/06 - 2000/10/13   Výtvarné umění - výstava exponátů, Dorotheum, Praha 1
2004/09/24 - 2004/10/02   Výtvarné umění 20. století (předaukční výstava exponátů), Dorotheum, Praha 1
2005/09/19 - 2005/09/24   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění: Výstava exponátů, Galerie Art Praha, Praha
2012/05/19 - 2012/05/26   Umění a starožitnosti / Art and Antiques, Dorotheum, Praha 1
2014/05/12 - 2014/05/20   Výtvarné umění: Předaukční výstava, European Arts Investments, Praha 1
stálá/dlouhodobá expozice
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1959/04/02 -   Sbírka moderního umění (Československé malířství 20. století), Městská knihovna Praha, Praha
1962/08/28 -   České a slovenské malířství první poloviny 20. století, Městská knihovna Praha, Praha
1990/10/28 - 1991/11/17   České umění 1908-1968: Osobnosti a hodnoty, Jízdárna Pražského hradu, Praha
1995 -   České moderní umění 1900-1960, Veletržní palác, Praha
2014/02/28 -   Na vlnách umění: Sbírky českého umění, Oblastní galerie Liberec (Lázně), Liberec (Liberec)
2014/05/25 - 2017/12/31   Stavy mysli / Za obrazem, Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
2017/12/03 - 2025/11/23   Stavy mysli / Za obrazem: Obměny a intervence, Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
2019 -   1930–současnost: České moderní umění, Veletržní palác, Praha
2023/05/25 -   1939⁠–⁠2021: Konec černobílé doby, Veletržní palác, Praha

Václav Bartovský

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  1948   Václav Bartovský, Topičův salon (1937-1949), Praha
  1963   Václav Bartovský: Výbor z díla, Svaz československých výtvarných umělců, Praha
  1983   Václav Bartovský: Malířská tvorba z let 1927-1960, Ústřední kulturní dům železničářů (ÚKDŽ), Praha
  1983   Václav Bartovský: Výběr z díla, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
  1985   V. Bartovský: Výběr z díla, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  1989   Václav Bartovský: Obrazy a kresby, Oblastní galerie výtvarného umění, Gottwaldov (Zlín)
  2012   Václav Bartovský: Obrazy světa a srdce, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
  2018   Muži Kamila Lhotáka (Přehled portrétovaných mužů v díle Kamila Lhotáka se stručnými biografiemi), Spolek přátel Kamila Lhotáka, Praha
katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1936   I. jarní Zlínský salon (Katalog vystavených uměleckých děl)
  1937   II. Zlínský salon (Seznam vystavených děl), Studijní ústav, Zlín (Zlín)
  1938   III. Zlínský salon, Studijní ústav, Zlín (Zlín)
  1939   Výstava Důvěřujte umění (Příklady z minulosti - Práce členů Mánesa za dva roky), Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
  1942   Členská výstava Umělecké besedy (Výstavní síň Svazu českého díla), Výtvarný odbor Umělecké besedy, Praha
  1943   Členská výstava Umělecké besedy (30. 11. 1943 - 9. 1. 1944), Výtvarný odbor Umělecké besedy, Praha
  1948   Malíři a sochaři Umělecké besedy 48 (Slovanský ostrov), Výtvarný odbor Umělecké besedy, Praha
  1953   Členská výstava (II. krajské středisko Umělecká beseda)
  1955   Členská výstava (Ústřední svaz čs. výtvarných umělců II. krajské středisko UB), Svaz československých výtvarných umělců, Praha
  1955   Deset let Československé lidově demokratické republiky ve výtvarném umění
  1955   III. přehlídka československého výtvarného umění, Ústřední svaz československých výtvarných umělců, Praha
  1959   Sbírka moderního umění (Československé malířství 20. století), Národní galerie v Praze, Praha
  1960   Soudobé české malířství, Krajská galerie (1952-1972), Ostrava (Ostrava-město)
  1960   Tvůrčí skupina v Umělecké besedě
  1961   Hluboká 1961 (Výtvarným uměním k socialistickému životu), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1961   Realizace, Český fond výtvarných umění, Praha
  1962   Tvůrčí skupina UB 12, Svaz československých výtvarných umělců, Praha
  1963   Obrazy, sochy, grafika (Z přírůstků sbírek Oblastní galerie Olomouc v letech 1961 a 1962), Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
  1963   Sto let Umělecké besedy (1863-1963), Národní galerie v Praze, Praha
  1964   Skupina Umělecká beseda, Svaz československých výtvarných umělců, Praha
  1964   Výstava přírůstků 1960-1964 (Obrazy, kresby, plastika), Oblastní galerie výtvarného umění, Gottwaldov (Zlín)
  1967   České umění XX. století (Ze sbírek Středočeské galerie), Středočeská galerie, Nelahozeves (Mělník)
  1967   Moderní české umění z přírůstků sbírek 1961-1966, Krajská galerie (1952-1972), Ostrava (Ostrava-město)
  1967   Nové přírůstky a nákupy, Galerie výtvarného umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
  1968   50 let české kresby (Výstava neznámých kreseb českých malířů 20. století - 2. část), Svaz československých výtvarných umělců, Praha
  1968   Hluboká 1968: Umění 1900-1968 (Obrazy, plastika, grafika, 2. díl), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1969   Česká krajina, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1969   Tschechische Malerei des 20. Jahrhunderts, Středočeská galerie, Praha
  1970   Krajina pevného řádu (Ohlasy kubismu v českém krajinářství), Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  1971   Umění dvacátých let, Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)
  1974   Krajina snů a představ (Obrazy ze sbírek Národní galerie v Praze), Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  1977   Česká krajina XX. století, Vlastivědný ústav, Opava (Opava)
  1977   České malířství první poloviny 20. století ze sbírek Galerie výtvarných umění v Ostravě, Galerie výtvarného umění (1973-1982), Ostrava (Ostrava-město)
  1977   České malířství první poloviny 20. století ze sbírek Galerie výtvarných umění v Ostravě, Národní galerie v Praze, Praha
  1979   Česká portrétní malba XX. století, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
  1980   Česká figurativní malba 40. let (I), Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
  1981   České malířství a sochařství 1900-1980, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1983   20 let Galerie hlavního města Prahy (Výstava ze sbírek), Galerie hlavního města Prahy, Praha
  1983   Lyrický a imaginativní kubismus 1926-1935 (Obrazy a plastiky), Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
  1983   Z nových zisků galerie 1973/1983, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
  1984   Malba a plastika 20. století ze sbírek Galerie hlavního města Prahy, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  1985   Nové obrazy a plastiky 1980-1985 (Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích), Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  1985   Přírůstky z let 1975-1985 (Obrazy - plastiky - kresby - grafiky), Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
  1987   Cesty za uměním naší doby (Ideje VŘSR v české výtvarné kultuře), Svaz českých výtvarných umělců, Praha
  1987   České umění 20. století, Obrazy, plastiky, kresby, grafika (Přírůstky Alšovy jihočeské galérie za léta 1980 - 1985), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1987   Český portrét 1877–1987, Středočeská galerie, Praha
  1988   České zátiší 20. století, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1988   Přírůstky 1985 - 1987, Galerie hlavního města Prahy, Praha
  1988   Umělecká beseda (K 125. výročí založení), Svaz československých výtvarných umělců, Praha
  1988   Z pokladů Severočeské galerie, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  1989   České moderní zátiší (Výběr obrazů ze sbírek Krajské galerie v Hradci Králové a Východočeské galerie v Pardubicích), Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)
  1990   České umění 1908-1968 (Osobnosti a hodnoty), Národní galerie v Praze, Praha
  1991   České malířství a sochařství 2. poloviny 20. století ze sbírek Alšovy jihočeské galerie, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1993   České výtvarné umění 1930-1960 / Czech Visual Art 1930-1960 (České muzeum výtvarných umění / The Czech Museum of Fine Arts), České muzeum výtvarných umění, Praha
  1994   UB 12, Umělecká beseda, Praha
  1994   Záznam nejrozmanitějších faktorů… (České malířství 2. ploviny 20. století ze sbírek státních galerií), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  1995   České moderní umění 1900-1960 (Sbírka moderního umění Veletržní palác), Národní galerie v Praze, Praha
  1995   Ohniska inspirace II (Zátiší v české malbě 20. století ze sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě), Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
  1996   Ostrov (České výtvarné umění 1918-1938 ze sbírek Českého muzea výtvarných umění), České muzeum výtvarných umění, Praha
  1996   Podoby fantazie (České umění 1. poloviny 20. století ze sbírek AJG), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1996   V prostoru 20. století (České umění ze sbírky Galerie hlavního města Prahy), Galerie hlavního města Prahy, Praha
  1997   Proměny krajiny v českém malířství 20. století ze sbírek Národní galerie v Praze, Národní galerie v Praze, Praha
  1999   Civilizace / Civilization (České umění čtyřicátých let ze sbírek Českého muzea výtvarných umění v Praze / Czech art of the 1940s from the collection of the Czech Museum of Fine Arts in Prague), České muzeum výtvarných umění, Praha
  1999   Kolorismus, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  1999   Umění zrychleného času (Česká výtvarná scéna 1958-1968)
  2000   Ozvěny kubismu / Echoes of cubism (Návraty a inspirace kubismu v českém umění 1920 - 2000 / Returns and Inspirations of Cubism in Czech Art 1920 - 2000), České muzeum výtvarných umění, Praha
  2001   Jiří Kolář sběratel / Collector, Gallery, spol. s r.o. (Jaroslav Kořán), Praha
  2002   Ostrov / Island (České výtvarné umění 1918-1938 ze sbírek Českého muzea výtvarných umění v Praze / Czech Art 1918-1938 from the Collection of the Czech Museum of Fine Arts, Prague), Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, p. o., Zlín (Zlín)
  2003   České umění XX. století 1. díl (Secese a symbolismus, Sursum, kubismus, proměny krajiny, Sdružení jihočeských výtvarníků, avantgardní sdružení Linie, nezobrazující tendence, artificialismus, surrealismus), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  2003   Umělecká beseda 1863-2003, Galerie hlavního města Prahy, Praha
  2005   Česká krajinomalba ze sbírek Oblastní galerie v Liberci, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
  2006   České umění XX. století: 1940-1970, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  2006   Zátiší, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
  2008   Autoportrét v českém umění 20. a 21. století, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  2010   Sbírka 1 2 3: Stopy historie v akvizicích / Collection 1 2 3: The Tracks of History in Acquisitions, Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
  2013   60 děl / 60 let Galerie umění Karlovy Vary (Galerie umění Karlovy Vary 1953-2013), Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
  2013   Šedesát let, šedesát tváří (Portréty ze sbírky Oblastní galerie v Liberci 1850-2000, která se konala v Oblastní galerii v Liberci v termínu 14.2.-7.4.2013), Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
  2013   Z rodinného alba (Dílo členů Výtvarného odboru Umělecké besedy z 20. - 40. let 20. století k 150. výročí jejího založení), Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, p. o., Zlín (Zlín)
  2015   Má vlast (Pocta české krajinomalbě), Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
  2016   Cesty imaginace (Meziválečná avantgarda ze sbírek Alšovy jihočeské galerie), Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
  2018   Stavy mysli / Za obrazem / States of Mind / Beyond the Image (Obměny a intervence / Interventions and Innovations), Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
  2019   UB 12 z našich sbírek, Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
  2022   Já je někdo jiný: Autoportrét ze sbírek GASK / ‘I' Is Someone Else: Self-Portraits from the GASK Collection (Přesahy grafiky / Printmaking Crossovers 2022), Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1948   Malíři a sochaři UB 1948, Výtvarný odbor Umělecké besedy, Praha
  1958   Contemporary Art in Czechoslovakia, Orbis, Praha
  1958   Die bildende Kunst der Tschechoslowakei, Orbis, Praha
  1958   Les arts dans la Tchecoslovaquie d'aujourd'hui, Orbis, Praha
  1960   Václav Bartovský, Nakladatelství československých výtvarných umělců, Praha
  1978   Obraz města v současném malířství, Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, n.p., Praha
  1981   Portrétní tvorba, Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, n.p., Praha
  1996   Český kubismus, Brána, s.r.o., Praha
  1999   Méně výstav a více umění (Výběr z výtvarných referátů v Lidových novinách 1921-1939), Vysoká škola uměleckoprůmyslová (od 1945), Praha
  2010   Roky ve dnech (České umění 1945-1957), Galerie hlavního města Prahy, Praha
  2011   100 uměleckých děl ze sbírek Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem (100 artworks from the collection of the Gallery of Modern Art in the Roudnice nad Labem), Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
  2015   Má vlast (Pocta české krajinomalbě), Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1961   Pražské ateliéry, Nakladatelství československých výtvarných umělců, Praha
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1955   Dodatky ke slovníku československých výtvarných umělců, Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, n.p. (SNKLHU), Praha
  1975   Encyklopedie českého výtvarného umění, Academia, nakladatelství Československé akademie věd, Praha
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (II. díl; L - Ž), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1995   Nová encyklopedie českého výtvarného umění (A-M), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
  1995   Signatury českých a slovenských výtvarných umělců, Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1998   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–1997 (I. A – Č), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1999   Český biografický slovník XX. století (I. díl A-J), Nakladatelství Paseka s.r.o., Praha
  2016   Slovník historiků umění, výtvarných kritiků, teoretiků a publicistů v českých zemích a jejich spolupracovníků z příbuzných oborů (asi 1800-2008) (1. svazek A-M), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1948   Obrazy Václava Bartovského, Václav Bartovský
  1948   Pražské výstavy (Václav Bartovský), Národní osvobození, 5-5
  1948   Roky v dnech, Václav Bartovský
  1955   Členská výstava II. krajského střediska, Výtvarná práce, 7
  1956   Jmenný seznam základního kádru členů Svazu, Výtvarná práce, 2-2
  1958   V. Bartovský, Výtvarná práce, 8
  1959   Rozhovor s Václavem Bartovským, Výtvarné umění, 8.ročník, 8.číslo, 344-349
  1960   Tvůrčí skupina v umělecké besedě, Výtvarná práce
  1961   Jiří Padrta: Václav Bartovský (Recenze), Výtvarné umění, 234-235
  1961   Za Václavem Bartovským, Výtvarná práce, 4-5
  1962   Naše skupina se formulovala v letech,..., Tvůrčí skupina UB 12
  1962   Pražské výstavy, Výtvarná práce, 2-3
  1963   Václav Bartovský, Výtvarná práce, 11.ročník, 25-26.číslo, 2
  1964   Obrazy Václava Bartovského, Výtvarné umění, 207-212
  1981   Roudnice nad Labem (Zprávy z krajů), Výtvarná kultura
  1990   České umění 1908-1968: Osobnosti a hodnoty (Seznam exponátů), Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 3.ročník, 25.číslo, 3-3
  1993   Obraz jako nalezení času (K výročí Václava Bartovského), Prostor Zlín, 1-8
  1995   Na okraji surrealismu, České moderní umění 1900-1960, 225-248
  1995   Z archívů, Prostor Zlín, 3.ročník, 2.číslo, 4
  2000   Ozvěny kubismu / Echoes of cubism (Kubismus mezi válkami, dvacátá a třicátá léta / Cubism between the Wars the Twenties and Thirties, Čtyřicátá léta / The Forties, Padesátá léta / The Fifties, Moravský kubismus / Moravian Cubism, Kubismus na konci století / Cubism of the End of the 20th Ce), Ozvěny kubismu / Echoes of cubism, 7-79
  2011   Medailony umělců samostatně vystavujících v Topičově salonu, Topičův salon 1937-1949, 133-145
  2012   Poválečné umění, Ročenka ART+, 55-58
  2013   Poválečné umění, Ročenka ART+, 49-52
  2013   Ztracený fenomén Bartovský, Art + Antiques, 42-44
  2015   Poválečné umění, Ročenka ART+, 64-66
www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   UB 12 (artlist.cz), www.artlist.cz
  ????   Václav Bartovský (artlist.cz), www.artlist.cz
pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  1963   Výbor z díla Václava Bartovského, Svaz československých výtvarných umělců, Praha
  1964   Václav Bartovský, Krajská galerie (1952-1972), Ostrava (Ostrava-město)
  1983   Václav Bartovský: Výběr z díla, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
  1985   Václav Bartovský: Obrazy
  1989   Václav Bartovský: Obrazy a kresby, Oblastní galerie výtvarného umění, Gottwaldov (Zlín)
  2011   Václav Bartovský: Obrazy světa a srdce, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1962   Tvůrčí skupina UB 12
  1994   UB 12, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, Jihlava (Jihlava)
  2006   Zátiší, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
  2008   Autoportrét v českém umění 20. a 21. století / Self-Portrait in the Czech Art of the 20th and 21st century, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  2019   UB 12 z našich sbírek, Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
adresář
  published   title (subtitle), publisher, city
  1937   Adresář výtvarných umělců československých, Syndikát výtvarných umělců československých, _
archivní fond
  published   title (subtitle), publisher, city
  2017   Sbírka úmrtních oznámení (Inventář), Národní galerie v Praze, Praha
aukční katalog
  published   title (subtitle), publisher, city
  2000   Výtvarné umění, Dorotheum, Praha 1
  2004   Výtvarné umění 20. století / Fine Art of the 20th century (2. 10. 2004), Dorotheum, Praha 1
  2005   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
  2012   Dorotheum: Umění a starožitnosti / Art and Antiques (26. 5. 2012, Prague Marriott Hotel), Dorotheum, Praha 1
  2014   Aukční katalog 2/2014: Výtvarné umění, European Arts Investments, Praha 1
diář
  published   title (subtitle), publisher, city
  2007   ČSL JEP Česká onkologická společnost 2008, Gallery, spol. s r.o. (Jaroslav Kořán), Praha
diplomová (disertační) práce
  published   title (subtitle), publisher, city
  1981   Václav Bartovský 1903 - 1961, Katedra věd o umění Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně, Brno (Brno-město)
  1982   Malířske dílo Václava Bartovského, Katedra dějin umění a estetiky, Filozofická fakulta, Univerzita Karlova, Praha
periodikum
  published   title (subtitle), publisher, city
  1988   Revue K, 31.číslo, Revue K, Alfortville
plakát
  published   title (subtitle), publisher, city
  1964   Václav Bartovský: Obrazy, Krajská galerie (1952-1972), Ostrava (Ostrava-město)
  2006   Zátiší, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
program
  published   title (subtitle), publisher, city
  1990   Východočeská galerie Pardubice (Duben '90), Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
  1990   Východočeská galerie Pardubice (Květen '90), Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
sbírkový katalog
  published   title (subtitle), publisher, city
  1965   České a slovenské malířství první poloviny 20. století, Národní galerie v Praze, Praha
  1968   České malířství XX. století v Galerii výtvarného umění v Ostravě, Krajská galerie (1952-1972), Ostrava (Ostrava-město)
  1968   Přírůstky uměleckých děl 1963-1967 (Krajská galerie Hradec Králové), Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)
  1986   Galerie Roudnice, Oblastní galerie výtvarného umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
  2008   Galerie umění Karlovy Vary / Gallery of Art Karlovy Vary (...ze sbírky / ...from the collection), Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
seznam vystavených prací
  published   title (subtitle), publisher, city
  1997   Nové i staré (Přírůstky sbírek 1990-1997), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  2003   Ohlédnutí, Výstava k 50. výročí právní samostatnosti Oblastní galerie v Liberci (Seznam vystavených děl, 1.část), Ohlédnutí
seznam výtvarných umělců
  published   title (subtitle), publisher, city
  1992   Bývalí členové Umělecké besedy

Václav Bartovský

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1967   Bedřich Vaníček (7 úvah), Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, n.p., Praha

Václav Bartovský

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  1948   Václav Bartovský, Topičův salon (1937-1949), Praha
  1956   Bedřich Vaníček (Výstava malířského díla)
  1957   Václav Karel (Výstava ilustrací a náčrtů)
  1958   Vladimír Fuka: Imaginární portrét
  1959   Jiří Balcar: Obrazy, kresby, grafika, užité umění, Český fond výtvarných umění, Praha
  1959   Jiří Mrázek: Textil obrazy
  1960   Jiří John
  1965   Bedřich Vaníček: Oleje - kvaše - kresby (Dar MUDr. Arnošta Vlašimského), Národní galerie v Praze, Praha
  1967   Bedřich Vaníček, Západomoravské muzeum, Třebíč (Třebíč)
  1998   Jiří Mrázek: Práce 1940-1998, Gema Art Group, spol. s.r.o., Praha
antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  2006   Rudolf Kremlička: O něm a s ním (Vlastní texty Rudolfa Kremličky a texty o Rudolfu Kremličkovi), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1948   Pracovní proces malíře spočívá..., Václav Bartovský
  1956   Výstava Zdeňka Seydla, Svobodné slovo, 3-3
  1956   Výstava, uspořádaná přáteli Bedřicha Vaníčka,..., Bedřich Vaníček
  1957   Nové dílo Jana Zrzavého (K výstavě uměleckých prací v Galerii Čs. spisovatele), Svobodné slovo, 13.ročník, 292.číslo, 3
  1957   Pohled do našich výstavních síní (Výstava díla F. Ronovského, V. Koutského a skupiny mladých umělců), Svobodné slovo, 13.ročník, 137.číslo, 3-3
  1957   Z našich výstavních síní (Bohatý přehled tvorby našich současných umělců), Svobodné slovo, 13.ročník, 268.číslo, 3-3
  1958   Kresby Zdeňka Seydla, Svobodné slovo, 14.ročník, 229.číslo, 3
  1958   Výstava Otty Gutfreunda, Svobodné slovo
  1958   Z výstavních síní, Svobodné slovo, 14.ročník, 113.číslo, 4-4
  1959   Jedním z nejcharakterističtějších rysů…, Jiří Balcar: Obrazy, kresby, grafika, užité umění
  1959   Z našich výstavních síní, Svobodné slovo, 15.ročník, 239.číslo, 3-3
  1960   Před třemi léty setkali jsem se s Jiřím Johnem..., Jiří John
  1964   Bedřich Vaníček, Výtvarné umění, 213-217
  1965   To, co Vaníček zachránil z impresionimsu,..., Bedřich Vaníček: Oleje - kvaše - kresby

Václav Bartovský

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1952   Internacionála a Marseillaisa (Dvě vítězné písně), Mír - Družstevní práce, Praha
antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1947   Kalendář Světa sovětů 1948, Svět sovětů, Praha

Václav Bartovský

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1947   Bystroušek (Dobrodružství malého vorvaně), Svoboda, nakladatelství, Praha
  1959   Fanta Giro krásná tvář, Státní nakladatelství dětské knihy, n. p., Praha

Václav Bartovský

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1958/06/23 - 1958/07/08   Vladimír Fuka: Imaginární portrét, Galerie Československý spisovatel, Praha
1960/01/14 - 1960/02/07   Jiří John: Obrazy, Alšova síň Umělecké besedy, Praha

Václav Bartovský

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1956/02/29 - 1956/04/15   Bedřich Vaníček: Malířské dílo, Alšova síň Umělecké besedy, Praha

Václav Bartovský

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  2013   Václav Boštík (1913-2005) (K stému výročí malířova narození), Regionální muzeum v Litomyšli, Litomyšl (Svitavy)
kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1980   O dada, surrealismu a českém umění, Jazzová sekce, Praha
  1997   Poselství jiného výrazu (Pojetí informelu v českém umění 50. a první poloviny 60. let), Artefact, Praha
antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1988   Tschechische Kunst der 20er und 30er Jahre (Avangarde und Tradition, Textband)
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1961   Jaroslav Pecháček: Lev Šimák..., Výtvarná práce, 4
  1963   Počátky Skupiny 42, Výtvarná práce, 11.ročník, 19-20.číslo, 1
  1963   Poznámky k portrétu v českém malířství let 1920 - 1962 (V generaci malířů narozených kolem roku 1900, jež...), Výtvarné umění, 49-60
  1988   České zátiší na Hluboké, Ateliér, čtrnáctideník Svazu českých výtvarných umělců, 1.ročník, 6.číslo
  1990   Vzpomínka na léta šedesátá, Výtvarná kultura, 1-5
  1992   Reklama na nekonečno (aneb výstava Přírůstků českého umění dvacátého století z let 1989-1992 v Národní galerii), Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 1-4
  1993/09/02   Umění v těžkých časech, Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 17 - 18.číslo, 9
  1994   Když dnes, přes dálku více než třicet let..., UB 12, 39-40
  1994   Záznam nejrozmanitějších faktorů... (České malířství druhé poloviny 20. století ze sbírek státních galerií), Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 1-4
  1995   Umělecká a občanská odpovědnost poválečné generace, Výtvarné umění, 8-19
  1997   Krajina jako otevřený problém (Praha, Národní galerie, Veletržní palác, 6. 11. 1997 - 16. 8. 1998), Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 1-1
  1997   Surrealismus bez pověr a iluzí anebo Naopak, Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 1.číslo, 2
  1999   O barvách (Litoměřice, Galerie výtvarného umění, 25. 6. - 30. 8.), Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 12-12
  1999   Počátky Skupiny 42, Cestou necestou, 49-57
  2000   Karlovarská galerie bilancuje, 1-4
  2005   Umělecká beseda 1863 - 2003, Život, 23-27
  2011   Bez milionářů, Art + Antiques, 17-19
  2019   Ateliér Stanislava Kolíbala a Vlasty Prachatické, 220 míst AVU, 90
soubor pohlednic
  published   title (subtitle), publisher, city
  nedatováno   Galerie moderního umění v Hradci Králové, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)

Václav Bartovský

institution, city  
Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
Galerie Benedikta Rejta, Louny (Louny)
Galerie hlavního města Prahy, Praha
Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, p. o., Zlín (Zlín)
Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
Národní galerie v Praze, Praha
Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)