www.hanula.sk

Jozef Hanula

* 6. 4. 1863, Liptovské Sliače (Ružomberok), Slovensko (Slovakia)
† 22. 8. 1944, Spišská Nová Ves (Spišská Nová Ves), Slovensko (Slovakia)
Pedagogue, painter

 

nationality: Slovak
sex: male

web: www.hanula.sk
NK AUT: jo2016918767
VIAF: 96383830

Jozef Hanula
Portrét ženy
1883
malba
olej, plátno
62 x 44 cm
Jozef Hanula
Skicár s figurálnymi štúdiami
1892
kresba
tužka, papír
505 x 325
Jozef Hanula
Skicár s figurálnymi štúdiami
1892
kresba
tužka, papír
325 x 505
Jozef Hanula
Skicár s figurálnymi štúdiami
1892
kresba
tužka, papír
505 x 325
Jozef Hanula
Štúdia mužského ležiaceho aktu
1893
kresba
uhel, papír
600 x 450
 

notes:
Nestor slovenských malířů, jeden ze zakladatelů Spolku slovenských umelcov v Bratislavě
NK neuvádí 2010

Jozef Hanula

Narodil sa 6. apríla 1863 v Liptovských Sliačoch v rodine drobného roľníka, ľudového rezbára a maliara. Otec udržoval styky s ružomberskými národne uvedomelými Slovákmi. Syn Jozef už v ľudovej škole vynikal ako mimoriadne dobrý kresliar. Maľoval kulisy a oponu pre ružomberských ochotníkov a na objednávku podobizne. Jednou z nich bola i podobizeň spišského biskupa Částku namaľovaná na objednávku sliačskeho farára Kubányho. Pri návšteve Sliačov v r. 1879 si biskup všimol nadaného Hanulu a pozval ho do Spišskej Kapituly.

Tu sa po dva roky vzdeláva u biskupovho domáceho maliara samouka Felixa Daberta. Prehĺbil si tu svoje znalosti techniky olejovej maľby, naučil sa techniku fresky a osvojil si základy reštaurovania obrazov a plastík.

V januári 1881 odišiel do Budapešti na Krajinskú školu a prípravňu pre profesorov kreslenia k prof. Imre Gregussovi. Už po prvom polroku štúdia získava za svoje práce prvé uznania v tlači a štátne štipendium. Zoznamuje sa so Slovákmi žijúcimi a študujúcimi v Budapešti, z ktorých sa jeho najbližšími priateľmi stali sochár Fr. Janček a architekt Milan Harminc.

Po prerušení spôsobenom vojenskou službou (jeseň 1884 - jeseň 1886) pokračuje v rokoch 1886 až 1888 v štúdiu v Budapešti na Uhorskom kráľovskom ústave kreslenia a profesorov kreslenia u prof. Károly Lotza. Nasledujúce tri roky opäť pokračuje s F. Dabertom v reštaurátorských prácach na Spišskej Kapitule.

Na jeseň 1891 odchádza do Mníchova a navštevuje súkromnú maliarsku školu Simona Hollosyho. Na odporúčanie Vajanského a Škultétyho navštevuje českého maliara Jaroslava Věšína, ktorý žil vtedy v Mníchove a stávajú sa priateľmi. U Věšínov sa zoznamuje aj s maliarmi Josefom Mukařovským a Emanuelom Zamrazilom i s Pavlom Országhom Hviezdoslavom. Počas štúdií v Mníchove sa zoznámil s učením L. N. Tolstého a stal sa jeho vyznávačom. V r. 1892 zahajuje štúdium na Kráľovskej bavorskej akadémii výtvarných umení u prof. Gabriela von Hackla, Franza von Defreggera a Karola Marra.

Prinútený finančnou tiesňou znovu prijíma podporu Juraja Částku a počas prázdnin pracuje preňho v Kaloči. V r. 1895 na Částkovu objednávku začína maľovať obraz “Smrť Tomoryho v bitke proti Turkom pri Moháči”. Rozsiahla šesťmetrová kompozícia bola vystavená v r. 1896 na mileniárnej výstave v Budapešti s priaznivým ohlasom u verejnosti. Dnes je žiaľ tento, pre slovenské výtvarné umenie, významný obraz nezvestný.

Na jar 1896 prijal ponuku vtedajšieho farára Andreja Hlinku na maľbu kostola v rodných Sliačoch. Po rokoch v cudzine sa vracia na rodný Liptov, plný obdivu k rodnej zemi, ale i otrasený ťažkými pomermi. Počas prác na kostole sa rozhoduje a ruší svoju plánovanú cestu do Paríža i ďalšie štúdiá a ostáva natrvalo. Na jeseň sa v Sliačoch, vo vynovenom kostole, žení so začínajúcou českou spisovateľkou, učiteľkou a aktivistkou v ženskom hnutí Fany Kozákovou. Zapája sa do prebúdzajúceho sa kultúrneho i politického života. Aby zabezpečil rodinu je nútený prijímať objednávky na maľbu a reštaurátorské práce vo vidieckych kostolíkoch. Po Sliačoch sú to na Liptove Liptovský Michal, Liptovská Teplá, Lúčky a Ružomberok. Ako prvý vniesol na klenby slovenských kostolov postavy roľníkov, remeselníkov, pltníkov, prostého slovenského dedinčana.

Na nahováranie A. Moyša, národne orientovaného farára, kúpil v r. 1898, na dlhodobý úver opustený kaštieľ, zemiansku kúriu Keresztfalvyho v Chrasti nad Hornádom, neďaleko Spišskej Novej Vsi. V r. 1900 sa tam aj presťahoval.

Manželstvo s Fany netrvalo dlho. Dve deti umierajú pri narodení, tretie po polroku a pri pôrode štvrtého syna umiera matka. Hanula sa oženil druhý raz r. 1902 s Máriou, rod. Zvadovou z Ludrovej.

V roku 1902 vystavuje spolu so slovenskými a moravskými umelcami (J. Augusta, T. Andrakovič, K. Lehotský, C. Mendel, M. Mitrovský, F. Pečínka, Joža a Franta Úprka) na manifestačnej výstave v Hodoníne. V čase konania hodonínskej výstavy mal 39 rokov. Hoci to znie až neuveriteľne, s výnimkou školských výstav a účasti (jeden obraz) na výstave usporiadanej v Mücsarnoku r. 1896 k miléniu uhorského štátu, bola hodonínska výstava jeho prvou a pravdepodobne, i keď to vtedy ešte netušil, i jeho najkrajšou výstavou. Obraz “Za frajerom”, ktorý sa stal symbolom slovenskej účasti na výstave i položenia celého slovenského národa, zostal napriek všetkému úsiliu vypátrať jeho ďalší osud dodnes nezvestným. V roku 1903 sa v Žiline zúčastňuje výstavy s Grupou hornouhorských umelcov a postupne niektorých jej ďalších výstav a po jej rozpade výstav v r. 1908 v Kolíne, 1909 v Chrudimi a v r. 1910 v Prahe a v Luhačoviciach. Zárobky z predaja na týchto sporadických výstavách, ktoré sa konali ďaleko od jeho bydliska, nemohli uživiť rozrastajúcu sa rodinu (z druhého manželstva sa narodilo 8 detí). Bol v tom čase členom dvoch maďarských umeleckých spolkov, ale na výstavy nedostal ani raz pozvanie. Aby uživil početnú rodinu bol nútený maľovať kostoly. Postupne vo Višňovom (s Mitrovským a Kernom), Rosine, Dolnej Lehote, Liptovskom Mikuláši, Chrasti nad Hornádom, Valašskej Dubovej, Bošáci, v r. 1911 v Černovej a mnohých ďalších.

Napriek svojej odlúčenosti na Chrasti udržuje kontakty s mnohými slovenskými politikmi - národovcami i s výtvarnými umelcami. Nastoluje otázku nutnosti vzniku slovenského výtvarného spolku.

V r. 1918 ako “pansláv” uniká z Chrasti pred maďarskými vojskami do Spišskej Novej Vsi, kde sa usadzuje natrvalo. V novom štáte sa naplno zapája do politického i kultúrneho života. Prihlásil sa do štátnej služby a učil na reálke v Žiline a neskôr, v r. 1920, bol vymenovaný za výpomocného učiteľa kreslenia na meštianke v Spišskej Novej Vsi. Učil slovenčinu, nemčinu a matematiku. Napísal učebnicu slovenského jazyka, ktorú vydal tlačou v r. 1919.

V rokoch 1919 až 1922 bol redaktorom týždenníka Tatry, prvých slovenských novín na Spiši, prácu redaktora vykonával zadarmo. Plat výpomocného učiteľa nemohol uživiť jeho rodinu a preto zvádzal neustály existenčný zápas. Aby získal prostriedky pre rodinu a pre svoju tvorbu, vybavuje si výnimky zo vzdelania. On, ktorý má za sebou štúdia v Budapešti a na akadémii v Mníchove! Píše protestné listy. Darmo. V r. 1932 je prepustený zo školskej služby bez nároku na penziu. Čo všetko bolo treba vykonať, aby dostával 300 Kč mesačne ako dôchodok!

Jozef Hanula bol v tom čase známy i ako významný kultúrny dejateľ. Je zakladajúcim členom Spolku výtvarných umelcov v Martine a dlhé roky predsedom výtvarného odboru Matice slovenskej. V r. 1938 mu bola k jeho 75. narodeninám udelená za celoživotné dielo Štefánikova umelecká cena za výtvarné umenie ako tretiemu po Benkovi a Fullovi a v r. 1941 bol menovaný laureátom štátnej ceny “za celoživotné dielo na poli výtvarného umenia maliarskeho”. V r. 1940 vychádzajú v Matici knižne jeho “Spomienky slovenského maliara”. Zomiera v Spišskej Novej Vsi 22. augusta 1944.

Svojou činnosťou a dielom zaujíma významné miesto v kultúrnej histórii Slovenska na prelome 19. a 20. storočia. Bol neobyčajne talentovaným výtvarníkom, mal dobrú prípravu, ale širší rozlet a uplatnenie udusili nepriazeň doby a malosť pomerov, v ktorých prežíval svoje najplodnejšie letá. Najzrelšie jeho diela - predovšetkým kresby - vznikali v období štúdia a krátko po ňom. V nich autor vyjadril svoju vrúcnu lásku k ľudu, najmä v postavách žien - Šľachtičná, Ružový akt, Hlava dámy v klobúčiku, Zamyslená, Priadka, Podobizeň ženy v kroji, Za frajerom, List z Ameriky,… Hanula nám ako skvelý portrétista zanechal i rad portrétov slovenských národných buditeľov a umelcov - Podobizeň sochára Jančeka, Ondrej Halaša, Podobizeň A. Kmeťa, Ján Palárik, Podobizeň dr. Škultétyho, Podobizeň Fr. R. Osvalda, Podobizeň A. Radlinského, Portrét P. J. Kerna, Ľudovít Štúr a Dušan Lichard.

Na významnom mieste v tvorbe a v jeho umeleckých záujmoch stojí slovenský roľník - Na rodnej hrude, Orba, Oráč, Koľko mi dali, Chudobní, …

Jozef Hanula bol prvým uvedomelým slovenským výtvarným umelcom na východnom Slovensku. Jeho význam a veľkosť sú jednoznačné v jeho osobnom stotožnení sa so slovenským ľudom. Rovnako ako v živote, i v tvorbe bol skromný, nenápadný a realistický. Jeho realizmus pramenil jednak z jeho odbornej prípravy a jednak z filozofického názoru, ktorému zostal verný do konca života.

Ing. Bohdan Kraus
marec 2002
(www.hanula.sk)

Jozef Hanula

www.hanula.sk
 

Jozef Hanula

Jozef Hanula
Portrét ženy
1883
malba
olej, plátno
62 x 44 cm
Jozef Hanula
Skicár s figurálnymi štúdiami
1892
kresba
tužka, papír
505 x 325
Jozef Hanula
Skicár s figurálnymi štúdiami
1892
kresba
tužka, papír
325 x 505
Jozef Hanula
Skicár s figurálnymi štúdiami
1892
kresba
tužka, papír
505 x 325
Jozef Hanula
Štúdia mužského ležiaceho aktu
1893
kresba
uhel, papír
600 x 450
Jozef Hanula
Štúdia stojaceho mužského aktu
1893
kresba
uhel, papír
590 x 405
Jozef Hanula
Štúdia stojaceho mužského aktu
1893
kresba
uhel, papír, křída
570 x 435
Jozef Hanula
Štúdia ležiaceho mužského aktu
1893
kresba
uhel, papír
615 x 450
Jozef Hanula
Podobizeň umelcovej manželky
1893
malba
olej, plátno
51 x 41 cm
Jozef Hanula
Almužna (štúdia k obrazu Chudobní)
1894
malba
olej, plátno
98 x 134 cm
Jozef Hanula
Štúdia ženskej hlavy
1894-1895
malba
olej, plátno
52 x 39 cm
Jozef Hanula
Štúdia stojaceho mužského aktu
1895
kresba
uhel, papír
605 x 375
Jozef Hanula
Štúdia ženy z trištvrťového profilu
1895-1896
malba
olej, plátno
53 x 37 cm
Jozef Hanula
Portrét muža
1900
malba
olej, plátno
53 x 41 cm
Jozef Hanula
Štúdia koňa
1900
malba
olej, plátno
53 x 33 cm
Jozef Hanula
Jazdci na koni
1900
malba
olej, plátno
31 x 43 cm
Jozef Hanula
Umelcova manželka
1924
malba
olej, plátno
80 x 62 cm
Jozef Hanula
Portrét ženy
1928
malba
pastel, papír
60 x 46 cm
Jozef Hanula
Matka M.R.Štefánika
1928
malba
olej, deska
100 x 78 cm
Jozef Hanula
Andrej Hlinka
1938
malba
olej, deska
145 x 96 cm
Jozef Hanula
Portrét farára Langa
1940
malba
olej, sololit
78 x 64 cm
Jozef Hanula
Portrét farára Zemana
1941
malba
olej, deska
91 x 68 cm
 

Jozef Hanula

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
1891 - 1892   Soukromá malířská škola Šimona Hollósyho, Mnichov (München), Hollósy Simon, *1857

Jozef Hanula

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Spišská Nová Ves (Spišská Nová Ves), Spišská Nová Ves (Spišská Nová Ves), maloval, vyučoval na střední školě

Jozef Hanula

from - to   student, school, city
???? - ????   Tábor Bedřich, *1904

Jozef Hanula

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   Grupa uhorsko-slovenských maliarov, *1903

Jozef Hanula

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1963/? - 1963/09/16   Jozef Hanula, Prešov (Prešov), Prešov (Prešov)
1963/06/15 - 1963/07/15   Jozef Hanula 1863-1963. Výber z diela, Východoslovenská galéria (1961-1992), Košice (Košice)
1963/10/07 - 1964/01/06   Jozef Hanula: Kresby, maĺby, Vila Flóra - výstavná sien Tatranskej galérie, Starý Smokovec, Vysoké Tatry (Poprad)
1988/12/20 - 1989/01/29   Jozef Hanula: Kresby - Mal'by, Tatranská galéria, Poprad (Poprad)
1989/03/23 - 1989/04/30   Jozef Hanula: Výber z diela, Spišská Nová Ves (Spišská Nová Ves), Spišská Nová Ves (Spišská Nová Ves)
1994/08/25 -   Jozef Hanula: Kresba - Mal'ba, Galéria umelcov Spiša, Spišská Nová Ves (Spišská Nová Ves)
kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1910/05/04 - 1910/05/26   Slovenští malíři a lidový průmysl, Topičův salon (1906-1911), Praha
1927/09/24 - 1927/10/27   Wystawa sztuki Czeskosłowackiej, Zachęta - Narodowa Galeria Sztuki (The Zachęta Gallery of Contemporary Art), Varšava (Warszawa)
1927/11/27 - 1927/12/12   Wystawa sztuki Czeskosłowackiej, Krakov (Kraków), Krakov (Kraków)
1949/05 - 1949/06   Československý lid a jeho kraj v životě, práci a zápasu, Jízdárna Pražského hradu, Praha
1952/02/27 - 1952/06/10   Východoslovenskí maliari XIX. storočia, Krajská galéria, Košice (Košice)
1952/06 - 1952/09   Kresby Ľudovíta Csordáka a Jozefa Hanulu, Krajská galéria, Košice (Košice)
1952/09 - 1952/10   Umění 19. století na Slovensku, Mánes, Praha
1953/04/30 -   Východoslovenská krajinomaľba XIX. storočia, Krajská galéria, Košice (Košice)
1953/12 - 1954/01   Jozef Hanula, Ján Koniarek: Umelecký odkaz, Slovenská národná galéria, Vodné kasárne, Rázusovo nábrežie, Bratislava (Bratislava)
1954/01/26 -   Výstava současného československého umění, Akademie umění SSSR, Moskva (Moscow)
1954/04/26 - 1954/06/01   Czechosłowacka sztuka plastyczna XIX i XX wieku, Zachęta - Narodowa Galeria Sztuki (The Zachęta Gallery of Contemporary Art), Varšava (Warszawa)
1955/02/27 - 1955/ 05/30   Zo zbierok Krajskej galérie v Košiciach, Krajská galéria, Košice (Košice)
1955/05   Slovenské umenie 19. a 20. storočia - Desať rokov výtvarnej práce v osvobozenej vlasti, Slovenská národná galéria, Bratislava (Bratislava)
1957/03/03 - 1957/07/07   Umenie XIX. a XX. storočia na východnom Slovensku, Krajská galéria, Košice (Košice)
1958/02/23 - 1958/04/08   Liptovskí umelci XIX. a XX. storočia, Krajská galéria, Košice (Košice)
1959/04/30 - 1959/08/16   Zo zbierok Krajskej galérie v Košiciach. Umenie XIX. a XX. storočia, Krajská galéria, Košice (Košice)
1959/10/18 - 1960/01/15   Umenie XIX. storočia na Slovensku. Realistický odkaz našej výtvarnej minulosti, Krajská galéria, Košice (Košice)
1963/05/11 - 1963/06/11   Cseh-szlovák művészet XIX - XX század, Műcsarnok (Kunsthalle Budapest), Budapešť (Budapest)
1964/06/26 - 1964/09   Český a slovenský lid ve výtvarném umění, Zámek Strážnice, Strážnice (Hodonín)
1964/10/04 - 1965/01/15   Český a slovenský lid ve výtvarném umění, Slovácké muzeum, Uherské Hradiště (Uherské Hradiště)
1973/09/29 -   Maliarstvo 19. a 20. storočia na východnom Slovensku. Stálá expozícia, Východoslovenská galéria (1961-1992), Košice (Košice)
1974/08 - 1974/09   Století zápasů. Revoluční a sociální tradice slovenského umění 1848 - 1948 (k 30. výročí Slovenského národního povstání), Letohrádek královny Anny (Belveder), Praha
1978/07/21 - 1978/08/20   Storočie zápasov, Oblastná galéria, Banská Bystrica (Banská Bystrica)
2005/09/29 - 2006/05/03   Slovenský mýtus, Esterházyho palác, Bratislava (Bratislava)
2014/03/28 - 2014/05/25   Impresionizmus SK: Podoby impresionizmu na Slovensku, Esterházyho palác, Bratislava (Bratislava)
dražba/aukce/bazar
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2012/11/25   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Hotel Hilton Prague, Praha
předaukční výstava
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2012/11/18 - 2012/11/24   Předaukční výstava českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha

Jozef Hanula

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1910   Výstava slovenských malířů a ukázky soudobého průmyslu lidového, František Topič, nakladatelství, Praha
  1927   Wystawa sztuki Czechosłowackiej, Towarzystwo przyjaciol sztuk pieknych w Krakowie, Krakov (Kraków)
  1927   Wystawa sztuki Czeskosłowackiej, Towarzystwo Zachęty Sztuk Pięknych w Warszawie, Varšava (Warszawa)
  1949   Československý lid a jeho kraj v životě, práci a zápasu, Ministerstvo informací a osvěty, Praha
  1952   Umění 19. století na Slovensku, Ústřední svaz československých výtvarných umělců, Praha
  1953   Jozef Hanula, Ján Koniarek: Umelecký odkaz, Slovenská národná galéria, Bratislava (Bratislava)
  1954   Czechosłowacka sztuka plastyczna XIX i XX wieku, Orbis, Praha
  1963   Cseh-szlovák művészet XIX - XX század, Műcsarnok (Kunsthalle Budapest), Budapešť (Budapest)
  1964   Český a slovenský lid ve výtvarném umění, Krajské středisko lidového umění ve Strážnici, Strážnice (Hodonín)
  1974   Století zápasů. Revoluční a sociální tradice slovenského umění 1848-1948 (K 30. výročí Slovenského národního povstání), Národní galerie v Praze, Praha
  2008   200 Jahre Akademie der Bildenden Künste München, Hirmer Verlag, Mnichov (München)
  2014   Impresionizmus SK (Podoby impresionizmu na Slovensku), Slovenská národná galéria, Bratislava (Bratislava)
kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1935   Profil slovenského výtvarného umenia, Matica slovenská, Martin (Martin)
  1944   Nové slovenské maliarstvo, Osvetové ústredie pri Ministerstve školstva a národnej osvety, Bratislava (Bratislava)
  1948   Osudy slovenských výtvarníkov, Štátné nakladateľství, Bratislava (Bratislava)
  1949   La Peinture Slovaque Contemproraine, Vydavateľstvo Tatran, Bratislava (Bratislava)
  1952   Umenie XIX. storočia na Slovensku, Tvar, Bratislava (Bratislava)
  1978   Alte slowakische Kunst (In den Sammlungen der Slowakischen Nationalgalerie), Vydavateľstvo Tatran, Bratislava (Bratislava)
  1983   Oblastná galéria Banská Bystrica 1976-1980, Osveta, Martin (Martin)
  1985   Slovenská národná galéria: Sto diel slovenského a svetového maliarstva, Vydavateľstvo Tatran, Bratislava (Bratislava)
  1997   Výtvarná moderna Slovenska (Maliarstvo a sochárstvo 1890-1949), Vydavateľstvo Slovart, s.r.o., Bratislava (Bratislava)
  2004   Koliba, Slezská univerzita, Opava (Opava)
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1936   Kulturní adresář ČSR (Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic), 2.ročník, Českolipská knih a kamenotiskárna, Česká Lípa (Česká Lípa)
  1955   Dodatky ke slovníku československých výtvarných umělců, Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, n.p. (SNKLHU), Praha
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1995   Signatury českých a slovenských výtvarných umělců, Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1954   Díla našich umělců vystavená v SSSR, Výtvarná práce, 7
  1954   Umelecký odkaz Jozefa Hanulu ((K výstave v Slovenskej národnej galérii v decembri 1953)), Výtvarné umění, 4.ročník, 6.číslo, 273-279
  1955   Sviatok slovenskej kultúry, Výtvarná práce, 2
  1963   Přehled výstav, Výtvarná práce, 15
www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Jozef Hanula (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  1988   Jozef Hanula: Kresby - Mal'by, Tatranská galéria, Poprad (Poprad)
  1994   Jozef Hanula: Kresba - Mal'ba, Galéria umelcov Spiša, Spišská Nová Ves (Spišská Nová Ves)
adresář
  published   title (subtitle), publisher, city
  1926   Adresář výtvarných umělců československých, Syndikát výtvarných umělců československých, _
  1929   Adresář výtvarných umělců československých, Syndikát výtvarných umělců československých, _
  1937   Adresář výtvarných umělců československých, Syndikát výtvarných umělců československých, _
aukční katalog
  published   title (subtitle), publisher, city
  2012   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
kresba
  published   title (subtitle), publisher, city
  1892   Skicár s figurálnymi štúdiami
  1892   Skicár s figurálnymi štúdiami
  1892   Skicár s figurálnymi štúdiami
  1893   Štúdia ležiaceho mužského aktu
  1893   Štúdia mužského ležiaceho aktu
  1893   Štúdia stojaceho mužského aktu
  1893   Štúdia stojaceho mužského aktu
  1895   Štúdia stojaceho mužského aktu
obraz
  published   title (subtitle), publisher, city
  1883   Portrét ženy
  1893   Podobizeň umelcovej manželky
  1894   Almužna (štúdia k obrazu Chudobní)
  1894-1895   Štúdia ženskej hlavy
  1895-1896   Štúdia ženy z trištvrťového profilu
  1900   Jazdci na koni
  1900   Portrét muža
  1900   Štúdia koňa
  1924   Umelcova manželka
  1928   Matka M.R.Štefánika
  1928   Portrét ženy
  1938   Andrej Hlinka
  1940   Portrét farára Langa
  1941   Portrét farára Zemana