Gustav Frištenský

* 18. 5. 1879, Kamhajek, Křečhoř (Kolín), Česká republika (Czech Republic)
† 6. 4. 1957, Litovel (Olomouc), Česká republika (Czech Republic)
Wrestler

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01031985

notes:
* 18.9.1879
+ 4.4.1957 - Osobnosti Olomouckého kraje, Olomouc 2008

Gustav Frištenský

Malý Gustav prý byl původně slabé a neduživé dítě. Rodiče se (s úspěchem) snažili zocelit synka tvrdou prací. Už jako šestiletý prý oral na poli, ve dvanácti zvedl půlmetrákový pytel. Získal tedy fyzické předpoklady pro“silová“ mužská povolání. Začal se učit kovářem, ale přešel k řeznickému řemeslu. Svou sílu už cílevědomě rozvíjel sám, vyrobil si z kamenů a tyče první činku a začal se vzpíráním. Potom – stejně jako jeho tři sourozenci- propadl zápasu. Do Brna sice přišel jako řeznický tovaryš, ale protože ve zvolené sportovní disciplině šel od úspěchu k úspěchu, objevoval se v řeckořímském zápase stále častěji na veřejnosti. Zápasil napřed v Českém athletickém klubu Hellas (zal. 1897), kde se ve svých devatenácti letech uvedl siláckým výkonem, vzepřel nejtěžší klubovou činku o váze 84 kg. Žebříček amatérů zdolával ve stovkách neprohraných zápasů stejně snadno. V říjnu 1900 zvítězil v Praze na mezinárodních všeatletických závodech Sparty, v roce 1901 se stává mistrem Moravy, o rok později mistrem Čech a Rakouska-Uherska. To už si jej všiml estonský mistr světa Jiří Lurich, který Frištenskému dojednal výcvikový pobyt u vynikajícího německého zápasníka Eberleho. Vrchol v amatérském zápase pak mladému atletovi přinesl 9. červen 1903, kdy se konal evropský šampionát v hale divadla v Rotterdamu. Po několikahodinovém dramatickém boji zůstávají mezi 120 přihlášenými tři neporažení borci, mezi nimi čtyřiadvacetiletý Frištenský. Stopatnáctikilový Němec Karel Hoch podléhá postupně Čechovi i Dánovi Heinrichu Eggenberovi. V závěru pokládá „český lev“ Dána na lopatky a stává se mistrem Evropy v zápase. Slavné vítězství mu však paradoxně přineslo nezaměstnanost. Brněnští mistři řezničtí se mylně domnívali, že silák musí být i rváčem, a obávali se přijmout Frištenského do práce. Po půl roce tak přechází Gustav k profesionálům. Absolvuje tisíce zápasů v profesionálním turné v Rusku i Spojených státech. Zápasí v Bostonu, New Yorku i Chicagu, kde poráží miláčka tamního publika Amerikuse, který byl podle tisku „dítětem v rukou neznámého cizince“. V newyorské Madison Square Garden dostává na lopatky i svého učitele Luricha.
Úspěšný zápasník působil i v cirkusech (včetně Kludského) a zápasnických arénách téměř po celém světě.(Rusko, Alžír, Kanárské ostrovy, Argentina, Spojené státy). Muži ho obdivovali, pro ženy byl idolem mužné krásy. Tak ho na prestižním snímku v roce 1904 zvěčnil Ateliér Wolff.
Zpět na Moravu přivedla slavného zápasníka láska. Zamiloval se do dcery litovelského sládka Evy Ellederové. Manželé si v klidném prostředí u řeky Moravy postavili rodinný dům, kde se v roce 1917 usadili natrvalo. Vlastní děti neměli, o to víc se věnovali Gustavovým synovcům a neteřím. I v Litovli si Frištenský stále udržoval kondici, cvičil, nepil, nekouřil, stále zápasil. Po válce jej v New Yorku sledovalo při utkání kolem 30 tisíc diváků. Vyhrával i mistrovství ČSR, ještě v roce 1929 získal titul profesionálního mistra Evropy. Aktivně zápasil skoro až do své sedmdesátky. Za svůj život zvítězil ve více než 10 tisících utkání, v období profesionální kariéry zažil jen tři porážky. Projel takřka celý svět, ale zůstal českým vlastencem a popularizátorem naší země. Za okupace podporoval odbojové hnutí a pomáhal rodinám lidí popravených nebo vězněných nacisty. Sám byl gestapem zatčen a několik měsíců vězněn. Po válce se uchýlil do ústraní svého domu v Litovli.
Gustav Frištenský, dobromyslný silák a neporazitelný zápasník, se stal živou národní legendou, která proslavila český sport ve světě. S naším městem jsou spojeny začátky jeho hvězdné kariéry. V roce 1956 mu byl udělen tehdejší titul Zasloužilý mistr sportu. Když čeští sportovní novináři uspořádali v roce 1966 anketu o nejlepšího sportovce ČR všech dob, obsadil Gustav Frištenský 7. místo.
zdroj: www.brno.cz

Gustav Frištenský

 

Gustav Frištenský

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)
???? - ????   Kolínsko
???? - ????   Litovel (Olomouc), Litovel (Olomouc)
???? - ????   Podlipansko

Gustav Frištenský

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2006/12/01 - 2006/12/31   Osobnosti Podlipanska, Muzeum hrnčířství, Kostelec nad Černými lesy (Praha-východ)
2007/02/01 - 2007/02/23   Osobnosti Podlipanska, Městská knihovna Svatopluka Čecha, Pečky (Kolín)
2007/06/11 - 2007/07/04   Osobnosti Podlipanska, Obecní úřad, Lošany (Kolín)
2007/07/14 - 2007/08/19   Osobnosti Podlipanska, Zámek Zásmuky, Zásmuky (Kolín)
2007/09/03 - 2007/10/31   Osobnosti Podlipanska, Základní devítiletá škola, Kostelec nad Černými lesy (Praha-východ)

Gustav Frištenský

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  2006   Osobnosti Podlipanska, Archiv výtvarného umění, z.s., Kostelec nad Černými lesy (Praha-východ)
kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2003   S pozdravem Síle zdar Gustav Frištenský, Knižní klub, Praha
antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1962   Kdy zemřeli…? (Přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých od 1.1.1937 do 31.12.1962), Státní knihovna, Praha
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1977   Žili a pracovali v Brně, Rapid a.s. - československá reklamní agentura, Praha
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1994   Muž se znamením býka (Bájný Gustav Frištenský), Playboy, časopis životního stylu, 102-104
  2006   Kdy byl Jaroslav Gorel?, Co se stalo v Cerhenicích, 188-188
  2006   Příběhy lidí a domů (Rod Frištenských z čísla 30), Co se stalo v Cerhenicích, 115-119
  2008   Gustav Frištenský, Osobnosti Olomouckého kraje, 37-38

Gustav Frištenský

podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1990   Umění, věda a kultura, Kolínsko, 273-302
průvodce
  published   title (subtitle), publisher, city
  1971   Kolínsko (Průvodce kolínským okresem), Středočeské nakladatelství a knihkupectví, Praha