Petr Mikeš

* 19. 8. 1948, Zlín (Zlín), Česká republika (Czech Republic)
6. 2. 2016,
poet, editor, librarian, translator

 

nationality: Czech
sex: male

word:
Studoval angličtinu a ruštinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, potom pracoval v různých zaměstnáních (knihovník, noční hlídač, lektor angličtiny, překladatel odborných textů aj.). Od roku 1991–1997 pracoval jako redaktor v olomouckém nakladatelství Votobia. V normalizačních letech vydával s Rostislavem Valuškem, Jaroslavem Fričem a Eduardem Zachou samizdatovou edici Texty přátel, v níž vyšlo více než 200 svazků. V roce 1990 absolvoval International Writing Program (University of Iowa, Iowa City), v roce 1994 byl stipendistou Fulbrightova programu na University of Maine v Orono.
Od roku 1998 působí jako editor, překladatel a spisovatel na volné noze. Je šéfredaktorem olomouckého nakladatelství Periplum.
Jeho básně vyšly v samostatných sbírkách polsky a anglicky, dále v literárních časopisech německy, španělsky, portugalsky, chorvatsky a rusky.

Bibliografie
1990 Paměť rány (výbor),
1993 Dům je tam (výbor),
1995 Básně v próze (výbor),
1997 Stříbrný pták ve žluté skříni, Petrov
1998 Jediné touhy zpěv (výbor),

zdroj - www.ipetrov.cz

notes:
Viz též (pseud.) Navrátil, Jan, 1948-
V 70. a 80. letech se podílel na samizdatové edici Texty přátel. V letech 1993–1997 byl redaktorem olomouckého nakladatelství Votobia, 2000–2004 redaktorem nakladatelství Periplum. V posledních letech spolupracoval s nakladatelstvími H a H, Fra, Dybbuk, Knižní klub, Rub a Odeon.