Zdeněk Zapletal

* 3. 9. 1951, Kyjov (Hodonín), Česká republika (Czech Republic)
pharmacist, writer

 

sex: male
web: www.zdenekzapletal.com
email: zdenek.zapletal@email.cz

word:
Do pěti let žil v Bzenci. Povinné a střední školní roky a rovněž převážnou část života prožil ve Zlíně. Studium Farmaceutické fakulty UK v Bratislavě zanedbával kvůli muzice, poezii, lásce a alkoholu. Nakonec ale fakultu dokončil a začal pracovat jako lékárník v Holešově. V tomto povolání, které zanedbával kvůli muzice, próze, lásce a alkoholu, vydržel deset let. V roce 1980 mu vyšla první knížka. Díky jeho čtenářsky nejúspěšnější próze Půlnoční běžci odešel na volnou nohu a dalších deset let se živil jako spisovatel. Od poloviny devadesátých let prošel krátkodobě několika příležitostnými a několika seriózními zaměstnáními. Ve zlínském Rádiu Publikum připravoval a moderoval týdenní hodinový pořad o knihách a kultuře. Dva roky pracoval pro olomouckou Votobii jako vedoucí prodejen v Kroměříži a v Přerově. Byl redaktorem a později šéfredaktorem vysílání rockového AZ Rádia ve Zlíně. Je ženatý, má dvě dospělé děti. Žije v Tučapech.

Bibliografie
1980 Až příjdou plískanice, Mladá fronta
1980 Proč se nás srny bojí — priptych Před vyplutím, Mladá fronta
1982 Poslední knížka o dětství, Mladá fronta (Paradox 1993 )
1983 Pozdě na hlasitou hudbu, ČS (tamtéž 1991)
1986 Půlnoční běžci, ČS (tamtéž 1987 )
1988 Sen na konci rána, Mladá fronta (Votobia 1997)
1989 Křehké zboží, ČS (Optys 1995)
1990 Nekonečný striptýz, ČS
1992 Kobova garáž, K. B. K. P. (Votobia 1999))
1994 Born in ČSR aneb Vekselštube cimrfraj, Akropolis
1995 Probuď se a zpívej, Akropolis
1996 Andělé & Démoni, Votobia
2000 Půlnoční pěšci, Petrov
2001 Půlnoční běžci, Petrov

zdroj - www.ipetrov.cz