Karel Eva Dudešek

* 28. 5. 1910, Boršice (Uherské Hradiště), Česká republika (Czech Republic)
† 22. 2. 1996, Vídeň (Wien), Rakousko (Austria)

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jn19990209164

notes:
odkazová forma
Dudešek, Eva Karel, 1910-1996

Karel Eva Dudešek

Narodil se 28. května 1910 v Boršicích u Uherského Hradiště. Vyučil se knihařem na Odborné knihařské škole v Uherském Hradišti, kam jej zprvu lákaly výtvarné discipliny, zejména kreslení, které učil Ruda Kubíček. Po ukončení školy absolvoval odbornou praxi u několika firem v Moravské Ostravě a Kolíně, ale při mechanické práci v běžném provozu knihařské dílny si uvědomil, že jej více než řemeslná práce láká individuální umělecká vazba. Roku 1929 vstoupil na Státní grafickou školu v Praze, kde studoval ve speciálce knižní vazby Josefa Solara.
Mistrovskou školu ukončil v roce 1934 s vyznamenáním, jeho školní práce byly vystaveny na mezinárodní knižní výstavě v Madridu a účastnil se také dalších soutěží a přehlídek. V Praze si v témže roce zařídil vlastní ateliér. Díky svým řemeslným dovednostem a výtvarným schopnostem se záhy vypracoval mezi přední pražské knihaře. Vytvořil si svůj stálý okruh zákazníků mezi bibliofily a sběrateli (k nim patřil třeba ředitel Živnobanky a známý mecenáš dr. Preiss, ing. Pračka, arch. Kozák, Vl. Žikeš a další), kteří jeho vazby brzy vyhledávali a oceňovali. Již za dob studií spolupracoval s moravskými bibliofily a od roku 1931 pravidelně vystavoval na jejich sjezdech.
Jeho významné postavení v rámci oboru potvrdila událost z roku 1941, kdy dostal nabídku spolupracovat na jedné z nejkrásnějších a nejvýznamnějších bibliofilií válečného období, Svolinského Legendě o svaté Kateřině. Podle oznámení v Bibliofilu navrhl Svolinský pro atelier K. Dudeška její vazbu v celokožené a polokožené variantě. Dudešek se tak měl podílet na jednom z nejprestižnějších bibliofilských projektů tohoto období. Tato spolupráce se však nakonec neuskutečnila a ani nevíme, jak návrhy vypadaly.
Období po roce 1948 bylo pro knihaře a jejich dílny velmi obtížné. Mnozí museli své podniky uzavřít nebo se stali jejich zaměstnanci. Dudešek již po válce svou dílnu zmenšil a po roce 1948 pracoval dále jako člen Svazu československých výtvarných umělců v sekci užitého umění, která byla volnější. V roce 1953 se oženil s Evou Trnkovou, knihařkou vyučenou v Melantrichu, která se nadále stala jeho nejbližší a vlastně jedinou spolupracovnicí. Připravovala svému manželovi knižní bloky, včetně šití kapitálku, takže on se mohl soustředit jen na návrh a provedení vazby. V tomto manželském tandemu pracovali pak celý život.
Na začátku padesátých let začaly informace o Dudeškových zákaznících a přátelích, kteří přicházeli do atelieru, zajímat policii. Protože Dudešek vytrvale odmítal spolupráci, schylovalo se k nepříjemnostem. Těm Dudešek předešel odchodem do Vídně, kde žila jeho matka. V roce 1958 se mu totiž naskytla možnost výstavy spojená s demonstrací knihvazačské práce a Dudešek této možnosti využil a s částí dílny zůstal v Rakousku, kde požádal o azyl.
Začátky ve Vídni nebyly lehké, navzdory zázemí, které zde měl. Zpočátku byl zaměstnán v jedné vídeňské knihvazačské dílně a v roce 1960 si v domě své matky založil vlastní atelier. V umělecké dráze mu pomohl úspěch jeho výstavy Bücher aus aller Welt ve vídeňské galerii Wolfrum. V roce 1961 složil ve Vídni mistrovsku zkoušku a o dva roky později mu bylo uděleno rakouské státní občanství.
Velmi brzy přichází nabídka Vysoké školy užitých umění ve Vídni, kde byl přijat jako knihař do mistrovské třídy pro umělecké písmo a tvorbu knih. Zde vedl samostatné studio knižní vazby. Na vysoké škole učil pak dlouhou řadu let. Předal své znalosti a řemeslné dovednosti řadě studentů, kteří je dále rozvíjeli i v oblasti mimo knižní tvorbu. Žáky ve smyslu přímých následovníků neměl, což odpovídalo skromnějšímu postavení knižní vazby v Rakousku. Na rozdíl od Francie nebo Německa, nebyla zde moderní knižní vazba rozvinuta a soustavně pěstována. Byla pojímána a studována jako historickýfenomén a moderními formami se v pováleční době zabývalo jen několik málo knihařů. Z Dudeškovy třídy vyšli ovšem odborníci, kteří se později specializovali na restaurování historické knižní vazby. Dudešek se této disciplině také věnoval, pracoval v rámci školy například na akci rakouské pomoci Florencii po povodni v roce 1966 při restaurování historických vazeb v Národní knihovně.
Roku 1975 odešel do výslužby a vrátil se do svého atelieru, kde spolu se svou ženou dále vázal knihy pro okruh svých přátel, příznivců a sběratelů, který se okolo něj časem vytvořil. V roce 1982 vysoká škola ocenila jeho zásluhy propůjčením titulu profesora. Velmi bohatou Dudeškovu tvorbu 70. a 80. let shrnuly dvě významné výstavy ve Vídni. První uspořádalo v roce 1983 Muzeum užitého umění a v roce 1991 připomenula tvorbu svého profesora Vysoká škola užitých umění.
V devadesátých letech, přes svůj vysoký věk, K. Dudešek nepřestával pracovat. Vytvořil mnoho vazeb pro soukromé sběratele v Rakousku a také obnovil čilejší kontakty se svou původní vlastí. Účastnil se dvou Trienále a uspořádal výstavu v Uherském Hradišti. Svůj ateliér opustil až krátce před náhlým propuknutím nemoci, které podlehl 22. února 1996.
Dudeškovo dílo je velmi rozsáhlé, částečně rozptýlené v českých institucích a hlavně v soukromých sbírkách, práce z posledních let v soukromých sbírkách rakouských. Vázal bibliofilské tisky, ale neodvracel se od dobré běžné knižní produkce a reprezentačních výtvarných publikací. Řemeslná dokonalost a výtvarné schopnosti,talent, fantazie a nezměrná píle právem z Dudeška udělaly jednu z velkých osobností oboru knižní vazby. Jeho dílo patří do obou kultur, rakouské i české, ale svými kořeny tkví knihař pevně v českém prostředí, kde se vyškolil a kde jeho dílo uzrálo. Na vazbách se projevuje Dudeškův temperament a inspirace barevností rodného Slovácka. Nebál se využívat celou paletu barev kůží a výrazných barevných papírů a textilu. Uplatňoval všechny klasické výzdobné techniky a jeho vazby jsou ukázkou spojení dokonalého řemesla a výtvarného pojednání. Dudešek nebyl knihařem, který se spokojil s jednoduchou a prostou vazbou. Chtěl zdobit, chtěl, aby kniha zářila a upoutala pozornost svého čtenáře ještě předtím, než ji vezme do rukou a objeví její další krásy. A tomuto úsilí zasvětil Karel Dudešek celý svůj dlouhý a plodný život.
mkloket.cz, 18.8.2018

Karel Eva Dudešek

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
1925 - 1928   Odborná škola knihařská, Uherské Hradiště (Uherské Hradiště)
1929 - 1933   Státní grafická škola / Střední průmyslová škola grafická / Vyšší škola uměleckého průmyslu, Praha

Karel Eva Dudešek

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1983/01/27 - 1983/03/13   E. K. Dudešek: Bucheinbände 1926 - 1983, MAK - Österreichisches Museum für angewandte Kunst / Gegenwartskunst, Vídeň (Wien)
1995/04/27 - 1995/06/04   Eva Karel Dudešek: Knižní vazby, Galerie Slováckého muzea, Uherské Hradiště (Uherské Hradiště)
1996/06/19 - 1996/08/25   Karel Dudešek: Knižní vazby / Bucheinbände, Uměleckoprůmyslové muzeum, Brno (Brno-město)
kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1972   Krásná česká kniha XIX. - XX. století, Krajská knihovna, České Budějovice (České Budějovice)
1992/09/26 - 1992/11/30   7. trienále umělecké knižní vazby Praha ´92, Památník národního písemnictví, Praha
dražba/aukce/bazar
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2023/05/25   202. aukce: Bibliofilie a grafika (Aukční síň Vltavín), Aukční síň Vltavín, Praha
předaukční výstava
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2023/05/22 - 2023/05/25   202. aukce: Bibliofilie a grafika (Aukční síň Vltavín) - výstava, Aukční síň Vltavín, Praha

Karel Eva Dudešek

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  1983   E. K. Dudešek: Bucheinbände 1926 - 1983, MAK - Österreichisches Museum für angewandte Kunst / Gegenwartskunst, Vídeň (Wien)
  1996   Karel Dudešek: Knižní vazby / Bucheinbände, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1972   Krásná česká kniha XIX. - XX. století, Krajská knihovna, České Budějovice (České Budějovice)
  1992   VII. trienále umělecké knižní vazby Praha ´92 (Knižní vazby Jana Soboty, Knižní vazby Františka Bílka, Střední průmyslová škola grafická; Kaligrafie a vazby)
  2010   České umění v exilu / Tschechische Kunst im Exil: Wien, Agentura Galia, Olomouc (Olomouc)
kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2012   České grafické novoročenky (Minulost a současnost), Nová tiskárna Pelhřimov, spol. s.r.o., Pelhřimov (Pelhřimov)
  2023   Mám se moc dobře; počasí mi přeje. Lihu však vzal jsem málo, ba i desek (Krásné tisky ve sbírce Viléma Trmala), Kodudek - Jiří Šolc, Praha 3
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1955   Dodatky ke slovníku československých výtvarných umělců, Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, n.p. (SNKLHU), Praha
  1998   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–1998 (II. D – G), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  2006   Nová encyklopedie českého výtvarného umění (Dodatky), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  1995   Eva Karel Dudešek: Knižní vazby (výběr z díla 1928 - 1995), Slovácké muzeum, Uherské Hradiště (Uherské Hradiště)
  1996   Karel Dudešek: Knižní vazby / Bucheinbände, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
aukční katalog
  published   title (subtitle), publisher, city
  2023   Aukční síň Vltavín: 202. aukce - Bibliofilie a grafika, Aukční síň Vltavín, Praha

Karel Eva Dudešek

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  1983   E. K. Dudešek: Bucheinbände 1926 - 1983, MAK - Österreichisches Museum für angewandte Kunst / Gegenwartskunst, Vídeň (Wien)

Karel Eva Dudešek

institution, city  
Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
Regionální muzeum v Teplicích, Teplice (Teplice)

Karel Eva Dudešek

year of award   award name, type, notes
1992   7. trienále umělecké knižní vazby Praha 1992, Cena Jaroslava Doležala, za vystavené práce s přihlédnutím k celoživotnímu dílu