Klára Issová

* 26. 4. 1979, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Actress

 

sex: female

NK AUT: ola2002140008
VIAF: 84954274

Klára Issová

Tato česká herečka se narodila 26. dubna 1979 v Praze. Dětství prožívala v obci Zdiby, kousek za Prahou. Matka je prodavačka. Její otec Michel (pochází ze Sýrie) zde vystudoval FAMU spolu se svým starším bratrem Morisem, který je otcem Marthy Issové – což je sestřenice Kláry.

Její rodiče chtěli, aby se v dětství něčemu věnovala a tak ji otec s jejím bratrem Michelem přihlásil do dramatického kroužku. Chodila ale i na keramiku a ráda vyšívala. V dramatickém kroužku se seznámila s profesorkou Helenou Kostečkovou, která ji hodně ovlivnila. Po úspěšném absolvování talentových zkoušek studovala šest let v Praze Konzervatoř, v oboru hudebně-dramatickém a zdárně ji dokončila v roce 1999.

První televizní role měla roku 1994 a v 16 letech dostala svoji první filmovou roli - v černé komedii režiséra Saši Gedeona INDIÁNSKÉ LÉTO. Zahrála si zde s herečkou Táňou Wilhemovou roli dospívající Kláry, se zajímavou scénou ve vaně plnou zelených jablek. Za roli byla nominována na Českého lva v kategorii “nejlepší herecký ženský výkon v hlavní roli“. Dceru Dagmar Veškrnové-Havlové si zahrála v seriálu KDYŽ SE SLUNCI NEDAŘÍ (1995). Ve třetím ročníku FAMU měla roli Andulky v krátkometrážním filmu SAD režiséra a scénáristy Karla Janáka. V dramatu režiséra Juraje Jakubiska NEJASNÁ ZPRÁVA O KONCI SVĚTA získala v roce 1997 Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli za postavu Veroniky.

Malé role dostala ve filmech CO CHYTNEŠ V ŽITĚ (1999) a v básnické adaptaci od Karla Jaromíra Erbena KYTICE (2000) režiséra F.A. Brabce, který na Českém lvu získal čtyři ceny a čtyři nominace a film se zařadil mezi divácky nejúspěšnější filmy posledních let. Další nominaci na Českého lva získala znovu v kategorii “nejlepší herečka ve vedlejší roli“ za film ANDĚL EXIT, který byl nominován i na Křišťálový glób.

Klára si zahrála i v několika amerických či koprodukčních filmech, např. JOHANKA Z ARKU, MLHY AVALONU, KRYSY nebo v roce 2003 v krátkometrážním drama filmu MOST, který byl nominován na Oscara a ve kterém hráli např. i Linda Rybová nebo Ester Geislerová. Režisér Karel Kachyňa ji obsadil do svého posledního televizního filmu, komediálního dramatu CESTA BYLA SUCHÁ, MÍSTY MOKRÁ (2003). Klára se rovněž objevila i v pohádkách. V roce 2001 v příběhu KRÁLOVSKÝ SLIB, o rok později hrála neposlušnou princeznu v pohádce O SVATEBNÍ KRAJCE nebo roli Panny Marie v pohádce režiséra Jiřího Stracha ANDĚL PÁNĚ (2005).

Klára Issová společně s kamarádkou a herečkou Kateřinou Velebovou objevily hru SLUŽKY. Na jejíž produkci pracovaly přes rok a později ji uvedly v divadle Rubín, kde ji po pět let hrály. Měly skoro vždy vyprodáno. Tenkrát se přišel do divadla podívat režisér Jan Hřebejk a později ji nabídnul postavu Constance v Amadeovi v Divadle pod Palmovkou, kde hrála po boku herců Bartošky a Langmajera. Zde zůstala v angažmá čtyři roky. V současné době ji zde ale opět můžeme vidět jako hosta a to v inscenacích UBOHÝ VRAH a KEAN.

Z nejnovějších rolí si zahrála v televizním dramatu KOČKY (2006), dále ve filmu GRANDHOTEL (2006), ve kterém poznala i svého nynějšího přítele, herce a režiséra Davida Ondříčka, a za který byla na Českém lvu nominována v kategorii “hlavní ženský herecký výkon“, nebo v thrilleru PRAVIDLA LŽI či filmu Jana Hřebejka MEDVÍDEK. Klára Issová, herečka s hnědýma, uhrančivýma očima ztvárnila na 40 filmových, televizích či seriálových rolí vesměs s dramatickou, komediální ale i pohádkovou tématikou a často ji vídáme i v divadelních inscenacích (ve dvou případech vlastní produkce)…

Zdeněk „Stocki" Blažek
(www.csfd.cz)

Klára Issová

divadelní představení
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2008/02/27 19:00   Líbánky, aneb Láska ať jde k čertu, Městské divadlo, Kolín (Kolín)
performace/akce
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2006/03/17   Kean, Městské divadlo, Kolín (Kolín)

Klára Issová

www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Klára Issová (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
program
  published   title (subtitle), publisher, city
  2006   Opona: březen - duben 2006 (Městské divadlo v Kolíně)
  2007   Opona: leden - únor 2008 (Městské divadlo v Kolíně), Městské divadlo, Kolín (Kolín)