Stanislav Zindulka

* 5. 5. 1932, Jilemnice (Semily), Česká republika (Czech Republic)
† 14. 3. 2019, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Actor

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: ola200200959

Stanislav Zindulka

Dětství a mládí prožil ve svém rodišti. Poprvé si zahrál jako pětileté dítě v představení Prodaná nevěsta, ve kterém spolu s dalšími jilemnickými ochotníky hráli jeho rodiče. Už od dětství snil o tom, že bude herec.
V roce 1951 maturoval na gymnáziu v Jilemnici. Poté začal studovat na Divadelní fakultě akademie múzických umění v Praze, vedoucí jeho studijní skupiny byla Vlasta Fabianová. Studium ukončil v roce 1955 rolí Puka ve hře Sen noci svatojánské, kterou režíroval jeho spolužák Ján Roháč. Jeho první rolí na profesionálním divadle byl student ve hře Šťastnou cestu.
Po absolvování pražské DAMU nastoupil na dvanáct let do Hradce Králové, poté hrál dvaadvacet let v Divadle bratří Mrštíků, kde vytvořil stovku postav. Dlouhá léta spolupracoval také s loutkovým divadlem Radost. V Brně se věnoval i pedagogické činnosti. Na tamější konzervatoři učil v letech 1968 až 1975, kdy musel ze školy odejít z politických důvodů. Pro špatný kádrový profil nemohl dlouho vystupovat ani na pražských divadelních scénách.
Situace se obrátila po roce 1989. Z Brna odešel, ve svých 57 letech, do Městských divadel pražských, kde odehrál pět sezon. Od roku 1994 je členem pražského Činoherního klubu, čímž si splnil svůj herecký sen. Často hostuje i na jiných scénách, např. v divadlech Ungelt, Bez zábradlí, V Řeznické, Viole, Dejvickém divadle a v Divadle Brodway.
Stanislav Zindulka patří k těm hercům, kteří dokáží povýšit každou malou roli. Mnohdy je označován jako velký herec malých rolí. Jeho velké filmové příležitosti přišly až v pozdějším věku. Nejdříve jej proslavila v polovině osmdesátých let role v seriálu Vlak dětství a naděje, kde vedle Heleny Růžičkové doslova zazářil v roli poštmistra Pulplmě-Srágorky. Vidět jej bylo také v mnoha pohádkách, např. Anděl Páně či Kouzelný měšec. Nezapomenutelný je také ze seriálu Četnické humoresky či seriálu Bylo nás pět.
Ocenění:
1968 – Cena SČDU (Svazu českých dramatických umělců) za herecký výkon v titulní roli ve hře Pavla Kohouta August August, august
1990 – Tvůrčí prémie FITES a Českého Literárního fondu za herecký výkon v seriálu Vlak dětství a naděje
2001 – Český lev za mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Babí léto
jmenován do širších nominací na Cenu Thálie 2010.
V roce 2013 mu Mostecký festival mladých divadel pro mladé diváky udělil Cenu Forever Young.
V roce 2011 vyšla o životě a kariéře Stanislava Zindulky kniha Moje cesta vlakem dětství a naděje, kterou napsal spolu s Jitkou Škápíkovou.
S manželkou Milenou Erdelyi má dva syny; mladší Jakub Zindulka je herec a režisér a s otcem se potkal např. ve hře Vražedný pátek, kterou od září 2013 uvádí Divadlo v Řeznické. Starší syn je významný matematik, který přednášel tři roky na univerzitě ve Spojených státech.
praha3.cz, 12.6.2017
-
Po studiích na DAMU v ročníku Vlasty Fabianové (absolvoval 1955) byl členem KOD Hradec Králové, v sezóně 1959/1960 hrál ve Státním divadle v Brně, 1960 – 1967 byl členem DVÚ v Hradci Králové. V letech 1967 – 1989 byl hercem Divadla Bratří Mrštíků v Brně, kde do roku 1975 působil také jako pedagog herectví na Konzervatoři. V roce 1989 nastoupil do Městských divadel pražských a v roce 1994 se stal členem uměleckého souboru Činoherního klubu.
Za postavu Zacha ve hře Felixe Mitterera Moje strašidlo (režie Martin Čičvák) byl jmenován do širších nominací na Cenu Thálie 2010. K oceněním Stanislava Zindulky patří i Český lev za herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Babí léto (režie Vladimír Michálek, 2001).
V roce 2013 mu Mostecký festival mladých divadel pro mladé diváky udělil CENU FOREVER YOUNG.
Stanislav Zindulka vydal v nakladatelství XYZ knihu pamětí Moje cesta vlakem dětství a naděje (2011).
cinoherniklub.cz, 23.6.2019

Stanislav Zindulka

cinoherniklub.cz
 

Stanislav Zindulka

from - to   institution, city, notes
1994 - ????   Činoherní klub, Praha, Ve Smečkách 26, Praha 1

Stanislav Zindulka

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   Divadlo Bez zábradlí, *
???? - ????   osobnosti (Praha 3), *

Stanislav Zindulka

www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Stanislav Zindulka (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org

Stanislav Zindulka

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2014   Činoherní klub 2005-2015, Euromedia Group, Praha