foto - Tomáš Vodňanský

Szidi Tobias

* 28. 5. 1967, Kralovsky Chlmec, Slovensko (Slovakia)
Actress, Singer

 

nationality: Slovak
sex: female

Szidi Tobias

Sidónia Tobiášová, známá jako Szidi Tobias (* 28. květen 1967, Kráľovský Chlmec) je slovenská herečka a zpěvačka. Je bývalou manželkou herce Borise Zachara. Jejím současným partnerem je textař a scenárista Peter Lipovský.
Pochází ze železničářské rodiny. Dříve než vstoupila do uměleckého světa, prošla různými povoláními. Pracovala jako dělnice v koksovně, v městské knihovně i v divadle jako nápověda. Vystudovala herectví na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Už v době svých studií hostovala na prknech činohry Slovenského národního divadla.
Je členkou souboru bratislavského Divadla Astorka Korzo '90, kde hrála například v inscenaci hry Rudolfa Slobody Armagedon na Grbe, v Goldoniho komedii Sluha dvou pánů, v dramatizaci Dostojevského románu Zločin a trest, pod názvem Vražda sekerou v sv. Peterburgu, v Ostrovského dramatu Les, v Dumasově hře Hřbitov slonů a v dalších.
Za ztvárnění hlavní postavy Evy v televizním filmu Petra Krištúfka Dlouhá krátká noc získala na festivalu Art Film 2004 v Trenčianských Teplicích slovenskou cenu Igric. Za herecký výkon ve filmu Pod hladinou také získala prémii slovenského Literárního fondu.
Kromě herectví se věnuje také zpěvu, jeji osobitý vklad do světa slovenského i českého šansonu je nepřehlédnutlný. Doposud nahrála tři alba: Divý mak (2001), Punto Fijo (2003) a Pod obojím (2008). Spolupracuje také na hudebních projektech české autorské dvojice Hapka-Horáček.
zdroj - www.cz.wikipedia.org, 2010

Szidi Tobias

foto - Tomáš Vodňanský
 

Szidi Tobias

filmová projekce
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2006/01/30   Gendúrovci, Modrá sála Slovenského inštitútu, Praha
2006/01/30   Stanislav Rakús: Gendúrovci: Baladický príbeh zo slovenského vidieka, Modrá sála Slovenského inštitútu, Praha
hudební vystoupení/koncert
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2006/04/22   Szidi Tobias & Band, Divadlo hudby (Galerie Titanic), Olomouc (Olomouc)

Szidi Tobias

program
  published   title (subtitle), publisher, city
  2006   Program duben 2006 (Divadlo hudby Olomouc), Divadlo hudby (Galerie Titanic), Olomouc (Olomouc)
  2006   Slovenský institut / Slovenský inštitút (Január 2006)