Petr Janyška

* 1953
translator, Politician, Diplomat

 

sex: male

NK AUT: js20060324006
VIAF: 84247506

notes:
Diplomat, publicista, překladatel, přednáší v oboru moderní francouzské politické kultury, práce z oboru mezinárodní politiky, publikuje též francouzsky.

Petr Janyška

Petr Janyška se narodil v r.1953, vystudoval na Filosofické fakultě University Karlovy překladatelství a tlumočnictví (angličtinu, francouzštinu), v r. 1989 obdržel doktorát z traduktologie.
Překladatelstvím se živil až do r. 1989 (přeložil několik knih, operní libreta, filmové scénáře a technické texty, titulkoval filmy). Podílel se rovněž na Velkém česko-francouzském slovníku, vedl seminář simultánního tlumočení, přispíval do samizdatu.
V r. 1989 byl činný v Koordinačním centru Občanského fóra, zorganizoval přivezení a s filmařem I.Ševčíkem uvedení filmu Doznání (o československých politických procesech 50.let, podle knihy A.Londona) v kinech a v televizi, otitulkoval jej, od režiséra Costy Gavrase získal práva pro nově vzniknuvší Svaz filmařů FITES.
V r. 1990 začal novinářskou dráhu, spoluzakládal týdeník Respekt, byl zástupcem šéfredaktora. Inicioval rovněž televizní debatní pořad Respektování věnovaný palčivým společenským tématům. V r. 1992 přešel do Lidových novin jako zástupce šéfredaktora, zároveň vedl českou verzi Středoevropských novin (spolu s MR, PR, SR) a světovou přílohu World Media. Jako novinář sjezdil mnoho států.
V r. 1995 začal pracovat v diplomacii jako rada na velvyslanectví v Paříži, po návratu v r. 1998 jako ředitel odboru Západní Evropy na MZV. V letech 1999-2003 byl mimořádným a zplnomocněným velvyslancem ve Francii, věnoval se intenzivně vytváření pozitivního image ČR a přípravě přijetí do EU. Podílel se na organizování České kulturní sezóny 2002 (největší přehlídky českého umění ve Francii vůbec), organizoval ve francouzském Senátu mezinárodní kolokvium „T.G.Masaryk, evropský intelektuál v politice“. Spolupodílel se na rekonstrukci budovy velvyslanectví na avenue Floquet.
Po návratu domů se opět ujal vedení odboru Západní Evropy, kladl důraz na kulturní rozměr: přispěl např. k zapůjčení největšího evropského rukopisu Codex Giga ze Švédska do Prahy. Zároveň přednášel na FSV UK o politické Francii, psal články.
Od r. 2006 je velvyslancem a stálým představitelem ČR při Unesco.
Kromě množství článků v českém a zahraničním tisku a překladů publikoval knihu „Znovunalezená Evropa: mezi Prahou, Paříží a Bruselem“ (Editions de l´Aube, Francie, 2004) a několik větších kulturních esejů v Lidových novinách, Literárních novinách, Dějinách a současnosti.
Je nositelem dvou francouzských vyznamenání: Státního řádu za zásluhy (velkorytíř) a Řádu umění a literatury (rytíř), komandérem burgundského Bratrstva rytířů koštéřského šálku.
mzv.cz, 22.4.2017

Petr Janyška

 

Petr Janyška

www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Petr Janyška (en.wikipedia.org), en.wikipedia.org
program
  published   title (subtitle), publisher, city
  2005   Institut Français de Prague (11 + 12 2005 Program (ME))

Petr Janyška

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1987   Portrét svůdce, Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, n.p., Praha
  1990   Promiňte, umírám, Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, n.p., Praha

Petr Janyška

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2003/06/26 - 2003/09/13   Michal Singer: Le Temple du chat rouge, Centre tchèque de Paris (České centrum Paříž), Paříž (Paris)