Albín Václav Kuthan

* 6. 1. 1927, Liběchov (Mělník), Česká republika (Czech Republic)
† 18. 1. 2012, Litoměřice (Litoměřice), Česká republika (Czech Republic)
Restaureteur, Bookbinder

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jo2003193303

notes:
vyučen u Emanuela Němce v Plzni a Praze (1941-45), 1986 mistr uměleckého řemesla

Albín Václav Kuthan

Autor vázaných knih Albín V. Kuthan (nar. 1927), výtvarník a knihař-restaurátor s titulem mistr uměleckého řemesla, se vyučil u svého strýce Em. Němce v Plzni. Potom studoval knihařství ve Státní grafické škole v Praze u prof. O. Blažka (1945-47). Následovala praxe v Jaroměři a odtud se dostal A. Kuthan do Litoměřic, kde přijal místo ve Státním archivu.

Na tomto pracovišti se kromě běžných úkolů knihařských, konzervačních a adjustačních po léta věnoval knihařsko-restaurátorské práci a výsledky této své praxe i teoretického studia rovněž publikoval formou přednášek a příspěvků na seminářích nebo tiskem (např. ve sborníku Historická vazba). Z řady významných realizací v oboru knižního restaurování, v němž se stal A. Kuthan uznávaným mistrem a odborníkem, uveďme alespoň mnohé rekonstrukce gotických a renesančních korpusů prvotřídní památkové a historické hodnoty, litoměřického kancionálu, lounského kancionálu Pavla Mělnického, teplického kancionálu a teplického graduálu či restaurací proslulé Klaudyánovy mapy Čech z r. 1518.

Vysokého uznání se mistru Kuthanovi dostalo roku 1969, kdy byl pozván v rámci akce UNESCO na pomoc Florencii, jejíž historické sbírky, včetně knihovních fondů, byly těžce postiženy rozvodněným Arnem. Nationale centrále Biblioteca svolala tehdy všechny světové špičky k záchraně historických sbírek knižních fondů. Zde, v součinnosti s předními světovými odborníky, A. Kuthan důstojně reprezentoval českou restaurátorskou školu, kterou lze považovat v mnohých ohledech za špičku.

Knihařsko-restaurátorské práce však byly jen částí Kuthanovy tvůrčí aktivity. Významná rovněž byla jeho činnost na poli moderní výtvarné a umělecké knižní vazby. Výtvarnou knižní vazbou se zabýval po celou dobu své knihařsko-restaurátorské praxe a na svých kreacích pracoval podle vlastních výtvarných návrhů, i ve spolupráci s Cyrilem Boudou, Milošem Michálkem, Veronikou Tydlitátovou aj.

Svoji tvorbu představil v řadě expozic na kolektivních i samostatných výstavách. Perfektně ovládal knihařské výzdobné techniky, včetně technik dnes již historických. K veškeré své práci uměleckého knihaře i restaurátora knižních památek, především knižních vazeb, přistupoval s výtvarným citem, historickou erudicí, inteligencí a uměleckou intuicí.

V roce 2007 získal diplom a medaili „Za celoživotní zásluhy o české archivnictví“, což je nejvyšší ocenění, které je možné v Česku v oboru archivnictví získat.

Z textu Bohumil Nuska k jedné z výstav A. Kuthana, 4. října 1998. Doplněno

Albín Václav Kuthan

 

Albín Václav Kuthan

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
1945 - 1947   Státní grafická škola / Střední průmyslová škola grafická / Vyšší škola uměleckého průmyslu, Praha, umělecké knihvazačství, Blažek Otto, *1906

Albín Václav Kuthan

from - to   institution, city, notes
1947 - 1950   Jaroměř (Náchod), Jaroměř (Náchod), v knihařské dílně J. Hodka
1950 - 1954   Litoměřice (Litoměřice), Litoměřice (Litoměřice), práce na kožřených vazbách u F. Chaloupky
1955 - 1987   Litoměřice (Litoměřice), Litoměřice (Litoměřice), restaurátor St. Archivu
1969 - ????   Florencie, Florencie (Firenze), restaurovaní

Albín Václav Kuthan

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1985/03/29 - 1985/04/05   Umělecké knižní vazby Albína Kuthana, Severočeská vědecká knihovna Ústí nad Labem, Ústí nad Labem (Ústí nad Labem)
kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1982/10/09 - 1982/10/31   4. trienále umělecké knižní vazby Brno 1982, Dům pánů z Kunštátu, Brno (Brno-město)

Albín Václav Kuthan

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1982   4. trienále umělecké knižní vazby Brno 1982, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  2001   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–2001 (VI. Kon – Ky), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  2006   Nová encyklopedie českého výtvarného umění (Dodatky), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  2007   Knihvazačství se stalo zapomenutým řemeslem, Zpravodaj města Litoměřice
pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  1985   Umělecké knižní vazby Albína Kuthana, Severočeská vědecká knihovna Ústí nad Labem, Ústí nad Labem (Ústí nad Labem)
seznam vystavených prací
  published   title (subtitle), publisher, city
  nedatováno   Soupis vystavených historických vazeb (odborný popis Dr. B. Nuska) Soupis vystavených současných vazeb restaurátora A. V. Kuthana
text
  published   title (subtitle), publisher, city
  2012   Zemřel mistr knihař Albín V. Kuthan