Werner Herzog

* 5. 9. 1942, Sachrang, Německo (Germany)

 

nationality: German
sex: male

notes:
vlastní jméno - Werner Stipetič

Werner Herzog

Podobně jako mnoho Herzogových dokumentů je i jeho životopis směsí skutečnosti a fantazie. Bývá charakterizován jako "romantický vizionář" Nového německého filmu, ale také jako ten, kdo má téměř legendární potřebu při natáčení vyhledávat nebezpečí. Jeho dobře známé těžkosti během natáčení - přetahování lodi přes horu, pokus zaznamenat erupci sopky či zhypnotizování všech herců - by mohly být mimofilmovými prostředky, jak filmům dodat autenticitu. V případě Herzoga ale hrozí, že se stanou skutečnou událostí a film samotný bude pouhým jejím záznamem. "Film," tvrdí Herzog, "není uměním učenců, ale negramotů." Nepřekvapuje, že jeho snímky vyvolávají protichůdné reakce. Ti, kteří jsou okouzleni jeho úchvatnými krajinami a enigmatickými hrdiny, jej považují za básníka, jehož dílo je naléhavé, křehké a tajemné, zatímco jiní jej vidí jako mystika - či hůře, jako mystifikátora - jehož filmy jsou sebestředné a naivně romantické. Stejně jako v případě mnoha dalších režisérů Nového německého filmu byly Herzogovy snímky lépe přijaty ve Francii, Anglii a Spojených státech než v jeho vlasti.
(z Baseline Encyclopedia of Film) 28. Letní filmová škola
zdroj - www.fdb.cz

Werner Herzog

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2007/09/11 - 2007/10/14   Film musí být fyzikcký, fotografická dokumentace tvorby německého filmového režiséra Wernera Herzoga, Dům umění, Opava (Opava)

Werner Herzog

pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  2007   Film musí být fyzický (Fotografická dokumentace tvorby německého filmového režiséra Wernera Herzoga), Dům umění, Opava (Opava)