Arnošt Vykoukal

* 7. 5. 1879, Žernovka, Mukařov (Praha-východ), Česká republika (Czech Republic)
† 10. 9. 1942, Dachau, Německo (Germany)
Historian, Catholic Priest

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01151173

Arnošt Vykoukal

Narodil se v Žernovce u Mukařova v rodině hospodského Vincence Vykoukala. Studoval u benediktinů, a do tohoto řádu nakonec vstoupil v pražském Emauzském klášteře. Studoval filosofii v Praze, a následně v Beuronu teologii. V září roku 1906 byl vysvěcen na kněze. Po roce 1918 německá část emauzské komunity odešla z Československa, a Vykoukal byl ustanoven převorem-administrátorem kláštera, v roce 1925 byl zvolen opatem.
Podařilo se mu přivést Emauzy k duchovnímu rozkvětu. Mniši kláštera se angažovali v Liturgickém hnutí (Prokop Baudiš a Marian Schaller), jeden z kněží opatství založil sdružení Legio angelica (Metod Klement). V klášteře se opět sloužily bohoslužby ve staroslověnštině. Tomuto učinila konec 2. světová válka. V roce 1941 byl klášter nacistickou mocí uzavřen a komunita byla rozehnána. Opat Vykoukal žil nějakou dobu pod dozorem v Plzni. V srpnu 1942 byl zatčen a deportován do Dachau. Zde v září téhož roku zemřel. Po smrti byl zpopelněn a jeho popel rozptýlen. Po válce bylo jeho jméno uvedeno (s dovětkem "pohřben neznámo kde") na hrobce emauzských benediktinů na Vyšehradském hřbitově.
cs.wikipedia.org, 24.3.2019

Arnošt Vykoukal

cs.wikipedia.org
 

Arnošt Vykoukal

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Emauzský klášter (Emauzské opatství), Praha 2, Vyšehradská 49/320, opat

Arnošt Vykoukal

encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  2005   Malý slovník osobností českého katolicismu 20. století s antologií textů, Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK), Brno (Brno-město)
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1940   Národní pracovníci v kraji, Před branami Prahy, 83
parte
  published   title (subtitle), publisher, city
  nedatováno   Jeho Milost Nejdůstojnější Pán o. Arnošt Vykoukal OSB