František Zavřel

* 1. 11. 1884, Trhová Kamenice (Chrudim), Česká republika (Czech Republic)
† 4. 12. 1947, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Dramatist, Writer

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01152269

notes:
Za okupace (od roku 1941) byl reaktivován a za své služby obdržel vysoké vyznamenání. Zemřel na lavičce v parku. Hodně cestoval (především do Itálie).
Ve svých dílech oživoval velké postavy historie. Uctívání těchto hrdinů u něj vyústilo v nekritický kult "polobohů". To ho sepjalo s krajní pravicovou politikou a přivedlo až k fašismu. To vše znehodnotilo jeho dramatický talent.

František Zavřel

Studoval na gymnáziu v Chrudimi a poté práva na PF UK v Praze. Od roku 1909 byl soudním koncipientem v Praze a v Chrudimi; v letech 1918–1931 byl úředníkem Ministerstva obchodu. Po svém prvním penzionování v roce 1931 si udělal advokátské zkoušky a několik let byl advokátem. Psal jak prózu, básně a dramata. Napsal více jak třicet divadelních her, z nichž většina byla uvedena na pražských divadelních scénách (např. Vinohradské divadlo, Divadlo Vlasty Buriana) a komedie Dědečkem proti své vůli a Panna byly dokonce i zfilmovány. Jeho dílo bylo dokonce několikrát předmětem státní cenzury a kritiky poslanců v interpelacích (především aféra s domnělým zobrazením násilné smrti E. Beneše v autorově díle vydaném po zamítnutí žádosti o povýšení na ministerstvu ze strany E. Beneše). Následkem této aféry byl v roce 1931 předčasné penzionování.
Byl žákem Maxe Reinhardta a blízkým spolupracovníkem Georga Fuchse. Ovlivnil i vývoj českého divadla prvními expresionistickými režiemi kterou ukončil inscenační stylu K. H. Hillara. Jeho expresionismus byl inspirován předčasnou smrtí femme fatale Milady Pakůrové (nádor na mozku) a konfrontací této smrti s Bohem a křesťanstvím. František Zavřel mířil umělecky i kariérně vždy vysoko, psal sebechvalné dopisy ministrům (Edvard Beneš, Emanuel Moravec) a sám sebe považoval za nadčlověka v Nietzscheho pojetí tohoto slova, který je svým závistivým a podprůměrným okolím po celý život šikanován, a to umělecky i politicky. Veřejně odsuzoval směřování 1. republiky a spisovatele spojené se státní mocí, což se mu následně vracelo v kritikách jeho děl (Čapek).
V roce 1941 byl na vlastní žádost Emanuelem Moravcem reaktivován, tj. opět povolán do služby na úřednické místo Ministerstva lidové osvěty, kam ale ani jednou nepřišel a po celou dobu až do roku 1944, kdy byl podruhé penzionován za obecně urážlivý a současně sebepochvalný dopis Emanueli Moravcovi napsaný pod pseudonymem, bral celý úřednický plat. Navštěvoval kulturní večery Národní obce fašistické, kde jako zapálený vlastenec veřejně pohrdal Čechami „malých lidí“, Čechami Švejků a Čapků a propagoval ideál nadčlověka typu Napoleon, Nietzsche nebo Mussolini, což nutno dodat ale dělal i před Protektorátem. Také nesnášel bankéře a velkoburžoazii. František Zavřel se později oženil s 30 let mladší ženou za druhé světové války a ještě v roce 1944 se s ní rozvedl z existenčních důvodů po propuštění z ministerstva lidové osvěty.
Po II. světové válce byl vyšetřován pro podezření z kolaborantství, několik měsíců od května 1945 strávil ve vazbě, a poté musel žít v ústraní až do své smrti, přestože byla obvinění jako neodůvodněná stažena. V listopadu 1947, poté, co byl protiprávně vypovězen z bytu a byla mu ministerstvem informací na nátlak prezidenta Edvarda Beneše odebrána penze, stal se po neúspěšném pokusu nastěhovat se ke své exmanželce nedobrovolně bezdomovcem a nakonec byl zcela zubožený nalezen v pražských Letenských sadech, kde přespával a ačkoliv byl ihned převezen do nemocnice Na Františku, zakrátko zemřel.
cs.wikipedia.org, 2013/03/12

František Zavřel

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Chrudim (Chrudim), Chrudim (Chrudim)

František Zavřel

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2002   Osobnosti Chrudimska (500 osobností chrudimského okresu), Okresní muzeum, Chrudim (Chrudim)
antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  2000   Zapadlo slunce za dnem, který nebyl (Zapomenutí, opomíjení a opovrhovaní; Z jiné historie české literatury (léta 1850 - 1940)), Nakladatelství Petrov, Brno (Brno-město)
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1964   Slovník českých spisovatelů, Československý spisovatel, Praha
www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   František Zavřel (spisovatel) (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1999   Dům Montmartre (Slavnostní otevření Café Montmartre (založeno 2011) a Galerie Gema)

František Zavřel

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1939   Pozdrav od Borové (Epigramy 1930 - 1938), Karel Chromovský, Praha

František Zavřel

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1980   O dada, surrealismu a českém umění, Jazzová sekce, Praha
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1999   O dada, surrealismu a českém umění, Cestou necestou, 194-228
  2012   Obrysy společenské a kulturní situace v Protektotátě Čechy a Morava, Český historický román v období protektorátu, 5-23