Miloš Hynšt

* 19. 12. 1921, Chudobín, Litovel (Olomouc), Česká republika (Czech Republic)
† 1. 11. 2010
Pedagogue, , Actor

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01043458
VIAF: 8496157

Miloš Hynšt

Dětství a mládí prožil Miloš Hynšt v Lošticích, kde jej otec, zanícený ochotník, uvedl do divadelního prostředí. Absolvoval v roce 1944. První angažmá dostal u naší nejstarší oblastní scény, v Horáckém divadle v Třebíči. Uvedl se inscenací hry K. Nového Na Táboře 1420. Byla provedena pro širým nebem na diváky zaplněném třebíčském stadionu. Na jednu sezónu se pak mladý režisér vrátil do Brna, k Rudolfu Waltrovi do Svobodného divadla, kde režíroval čtyři inscenace. Úspěšný Klicperův Hadrián z Římsů byl pak také jeho režijním debutem v Horáckém divadle v Jihlavě, kam nastoupil v roce 1947 jako umělecký ředitel a režisér. Na jihlavské scéně uváděl hry českých autorů (F. A. Schubert: Drama čtyř chudých stěn) i světovou klasiku (W. Shakespeare: Veselé paničky windsorské), byl prvním režisérem česky uvedené hry Petra Zvona Tanec nad pláčem. Do jeho uměleckého života tehdy poprvé zasáhla politická perzekuce: Po únoru 1948 byl zbaven funkce. Hynštovým dalším působištěm se stalo ostravské Státní divadlo, kde byl nejen režisérem, ale od roku 1954 také šéfem činohry. Za 8 let nastudoval v Ostravě přes dvacet činoherních a operních inscenací, sám ztvárnil přes stovku rolí. Režíroval zde světovou klasiku ( Moliére: Tartuffe, Sofokles: Oidipús vladař, Ibsen: Nora, Čechov: Višňový sad) i českou klasiku (K. Čapek: Matka, Zeyer-Suk: Radúz a Mahulena). K Moliérovi i Zeyerovi se vracel i ve svém dalším působišti. Stalo se jím v roce 1959 Státní divadlo v Brně, kam nastoupil jako šéf činohry a režisér. Brněnské období bylo pro Hynšta umělecky plodné a úspěšné. Začínal Nezvalovou Atlantidou. Jeho režie se opíraly o antiiluzivní poetiku Bertolda Brechta (Daněk: Pohled do očí, J. Mahen: Dezertér, R. Rolland: Vlci, Hochhut: Náměstek, Brecht: Matka Kuráž a její děti). Vrcholem režisérské práce M. Hynšta na brněnské scéně bylo uvedení Dürrenmattovy adaptace Strindbergova dramatu Tanec smrti. Pod názvem Play Strindberg (s V. Fialovou a J. Karlíkem) si ji diváci pamatují dodnes. Začalo i úspěšné pedagogické působení M. Hynšta na Janáčkově akademii múzických umění, kde se v roce 1960 habilitoval prací o melodramu. Ve stejném roce se oženil. S manželkou Jarmilou měli dva syny. Na JAMU pak zastával funkci vedoucího divadelní katedry. Do jeho života opět zasáhla politická perzekuce. Byl zbaven funkcí v divadle i ve škole, v roce 1971 přišel i o zaměstnání. Nové uplatnění našel v letech 1971 – 81 ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, v letech 1982 – 89 pak v Divadle pracujících v tehdejším Gottwaldově, kde měl ovšem zákaz pohostinského účinkování. I na „oblasti“ se Miloš Hynšt uplatnil jako vyzrálá režisérská osobnost a prokázal, že i v malých divadlech lze vytvořit kvalitní umělecké zázemí. Po listopadu 1989 se vrátil do Brna režií hry D. Fischerové Hodina mezi psem a vlkem (o F. Villonovi).

Umělecké konto Miloše Hynšta čítá na 140 režií, 100 vlastních divadelních rolí, na 150 hereckých výkonů v brněnském a ostravském rozhlase, kolem 370 rozhlasových režií. V pedagogické práci na brněnské JAMU se kromě vedení divadelní katedry podílel i na založení subkatedry teorie a dějin divadla a katedry syntetických divadelních žánrů. Je autorem více než 160 teoretických prací a drobných črt. Jeho Brněnské divadelní bojování, v němž zachytil své vzpomínky i atmosféru brněnské kulturní scény 60. let, vydala JAMU v roce 1997 k 50. výročí svého založení.

Uměleckou a pedagogickou činnost Miloše Hynšta ocenilo město v roce 2000 udělením Ceny města Brna v oboru dramatické umění.

zdroj: www.brno.cz

Miloš Hynšt

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
???? - ????   Státní konzervatoř, Brno (Brno-město), herectví a režie
???? - 1944   Státní konzervatoř, Brno (Brno-město), klavír, Šotola Emil

Miloš Hynšt

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)

Miloš Hynšt

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2009   Eva Tálská aneb Se mnou smrt a kůň, Nakladatelství Pražská scéna (Jan Dvořák), Praha
antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  2007   Duše Brna, Nakladatelství VUTIUM, Brno (Brno-město)
almanach
  published   title (subtitle), publisher, city
  2000   Almanach Q (7), Sdružení Q, Brno (Brno-město)