Ivan Beneš

* 1927
painter, Lawyer

 

sex: male

notes:
NK ne - 2015/08

Ivan Beneš

Je původním vzděláním právník, strojař, programátor a analytik informačních a řídících systémů. Výtvarnému umění se začal věnovat až v předdůchodovém věku. Se studiem kresby a malby začal ve výtvarných kurzech ÚKDŽ, které pak doplnil soukromým studiem u akademického malíře prof. Miloše Čecha.
Věnuje se převážně krajinomalbě (např. krajina Českého ráje, kde nyní žije, nebo pražské motivy) a také malbě květin či zátiší. Vidění objektů jeho tvorby vychází z principů impresionismu. Tento směr je mu jako bývalému informatikovi nejbližší. Považuje každý svůj obraz za svého druhu informaci či sdělení o tom, že svět, který nás obklopuje, má i své hezké stránky. A tato informace nechť je pokud možno srozumitelná.
Průběžně vystavuje v několika pražských prodejních galeriích, řada jeho obrazů našla touto cestou své umístění i v zahraničí. Je členem sdružení výtvarníků ČR.
zdroj - www.ig.cas.cz

Ivan Beneš

katalogová pozvánka
  published   title (subtitle), publisher, city
  2006   Spořilovský salon I ((Jiří Bárta, Rudolf Satran, Ivan Beněš, Anna Hložková))
  2007   Spořilovský salon II (Vladimír Pechar - Tvář dramatu W. Shakespeara, Františka Garlíková - panenky, Vojtěch Jiřička - plastiky, Jiří Bárta, Ivan Beneš, Rudolf Satran)
katalogová pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  2009   Spořilovský salon IV., Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i., Praha
seznam vystavených prací
  published   title (subtitle), publisher, city
  2007   Autoři Spořilovského salonu I (Jiří Bárta, Rudolf Satran, Ivan Beneš)
  2010   Spořilovský salon V, Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i., Praha