Milada Podivínová

* 18. 11. 1913, Brockwitz, Německo (Germany)
† 10. 12. 2002, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Writer,

 

nationality: Czech
sex: female

NK AUT: xx0112084

Milada Podivínová

Dětství prožila v Proboštově v pohraničí na Teplicku, kde začala chodit do školy. Otec byl sklář. Navštěvovala měšťanskou školu v Trnovanech, odkud se s rodiči přestěhovala do Rosic. Zde měšťanku dokončila. Absolvovala půlroční ošetřovatelský kurz v Brně a byla přijata do Zemského ústavu města Brna jako kojenecká sestra. Při práci si udělala další kurz pro sociální pracovnice a pracovala dál u kojenců.
Po válce se vrátila do Teplic na výzvu naší vlády, která volala zdravotníky do pohraničí. Pracovala u okresní péče o mládež jako sociálně zdravotní pracovnice pro kojence.
V roce 1948 se odstěhovala za manželem (výtvarník – medailér) do Prahy.
Na sklonku svého života věnovala městské knihovně a městu Rosicím, na které vždy s láskou vzpomínala, nemalou finanční částku.
Tiskem: Deník naší babičky (1994) – jako spisovatelka debutovala v osmdesáti letech; jde o román ve formě deníku, jehož děj se odehrává v Rosicích. V tomto idylickém příběhu vzpomíná na své mládí, přátelství a první lásky. V roce 1994 vydalo knihu nakladatelství Československý spisovatel a ilustracemi ji doplnila Julie Hansen-Brabcová.
J. Dytrych, kic.rosice.cz, 24.1.2020

Milada Podivínová

 

Milada Podivínová

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1994   Deník naší babičky, Český spisovatel, a.s., Praha