Bedřich Dobrodinský

* 13. 2. 1896, Kunžak (Jindřichův Hradec), Česká republika (Czech Republic)
† 28. 10. 1979, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Composer, Harpist

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01022448

Bedřich Dobrodinský

Jako školák začal pod vedením strýce Rudolfa Martínka hrát na housle, flétnu a křídlovku. Ve čtrnácti letech nastoupil jako elév hudby 75. pěšího pluku v Jindřichově Hradci. Zde ho naučil hrát na harfu Gustav Milota, kterého měl po jeho odchodu do civilu za rok nahradit. Zdokonalil se u Josefiny Huberové (1912–13) v Salcburku, kde začal hrát i sólově. Za první světové války po tříměsíčním pobytu na frontě onemocněl a po následném léčení v Křemži působil jako vojenský hudebník znovu v Jindřichově Hradci a poté v městském divadle v Debrecínu. Po válce byl flétnistou a harfistou v pražských biografech (1919), v Šakově filharmonii (1919–21), kde byl též spoluzakladatelem dechového kvinteta (první stálý český soubor tohoto obsazení) a v lázních Luhačovice (1921–22). Současně se 1919–20 dále soukromě vzdělával u Jana Balíka (flétna) a u Heleny Kličkové-Nebeské (harfa). Bedřich Dobrodinský proslul jako sóloharfista České filharmonie (1922–62), koncertní sólista i rozhlasový interpret.
Sám rovněž úspěšně komponoval v rámci osvědčených postupů. Provozování vlastní hudební školy (1931–46) ho vedlo k tvorbě instruktivních skladeb, houslových, klavírních, harfových a pro jiné nástroje, které vycházely většinou v nakladatelství Sádlo. S velkým ohlasem se setkala provedení jeho dvou mší v počátcích druhé světové války. Svůj harfový koncert premiéroval roku 1946 se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK a v témže roce jej hrál s Českou filharmonií.
Uplatnil se též jako hudební spisovatel, v odborném tisku publikoval četné články, zvláště o hře na harfu, v rukopise zůstala studie o Klimentu Bosákovi. V letech 1946–48 vyučoval na AMU, z politických důvodů jen externě, přestože byl uznáván jako nejlepší český a jeden ze tří nejlepších světových harfistů. Později mohl udílet jen soukromé konzultace nastupujícím harfistům, z nichž vynikli Karel Patras, Milena Šperlová a Libuše Váchalová. Roku 1966 byl jmenován zasloužilým umělcem. Synové Bedřich, Jan Maria i Václav jsou profesionálními hudebníky.
ceskyhudebnislovnik, 26.4.2018

Bedřich Dobrodinský

 

Bedřich Dobrodinský

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Spořilov, Praha (Hlavní město Praha), Spořilov, Praha (Hlavní město Praha)

Bedřich Dobrodinský

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Praha 4), *

Bedřich Dobrodinský

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1961   Skladatelé dneška, Panton, nakladatelství Svazu československých skladatelů, Praha
  2017   Spořilov (Komunita a její osobnosti), Prostor - architektura, interiér, design, Praha