Karel Anton

* 25. 10. 1898, Praha, Česká republika (Czech Republic)
† 12. 4. 1979, Berlín (Berlin), Německo (Germany)
screenwriter, , Actor

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01010322

notes:
* NK v Brně
* Praha - cs.wikipedia.org

Karel Anton

Karel Anton (25. 10. 1898 – 13. 4. 1979) český režisér, scénárista, herec a producent. Narodil se v Praze. Rodiče jej dali na studia medicíny, ale ta po roce 1918 definitivně opustil. Už od mladí se zajímal o umění a tato záliba jej přivedla k divadlu. Po dobu své kariéry vystřídal mnoho scén. Hrál i režíroval v Praze, ve Vídni, v Linci. Poměrně brzy se dostal i k filmu.
Karel Anton byl dosti průbojný a tak netrvalo dlouho a okusil nejen herectví, ale i režii. Natočil několik českých němých filmů. Ty byly různé umělecké úrovně. Převážně šlo o adaptace populárních literárních děl. Už jeho první film Cikáni, natočený podle románu Karla Hynka Máchy, jej nesmazatelně zapsal do historie české kinematografie. Film vznikal v autentickém prostředí Benátek. Film přinesl do české kinematografie tyto prvky: lyrickou notu, filmově založenou především na krajinomalbě.
Anton byl označován jako jeden z prvních českých filmových básníků. Komerčně však úspěšný nebyl. Proto natáčel i sentimentální filmy a veselohry (Poslední polibek, Harémy kouzla zbavené, Tu ten kámen, Únos bankéře Fuxe). Vznikaly i lidové filmy – Do panského stavu, Otec Kondelík a ženich Vejvara.
V roce 1926 natočil významný film, který byl adaptací románu Viléma Mrštíka – Pohádka Máje. Anton jako režisér do této doby pracoval zcela nezvyklým způsobem s obrazovou a světelnou symbolikou. Zdárným pomocníkem mu byl kameraman Václav Vícha.
Po několika letech působení v Elektajournalu založil Anton ve druhé polovině dvacátých let vlastní filmovou výrobnu Antonfilm (později nesl název Sonorfilm).
Jeho prvním zvukovým filmem byla Tonka Šibenice (1930). Zvukový záznam byl natočen v Paříži systémem Gaumont ve třech řečech (česky, francouzsky a německy). Film měl mezinárodní obsazení – hrála v něm jihoslovanka Ita Rina, ruská herečka Vera Baranovská. Film Tonka Šibenice získal značný mezinárodní ohlas.
Po tomto snímku Karel Anton natočil ještě tři české filmy – spíše však pracoval v zahraničí. V Paříži pracoval jako šéf evropské produkce amerického Paramountu a později v Berlíně v rámci Tobisfilmu.
Karel Anton je podepsán pod dalším filmem, který se jmenuje Lidé v bouři. Na svět přivedl divadelní hru vzniklou podle povídky E. E. Kische Aféra plukovníka Redla. Posledním Antonovým českým filmem byla francouzsky střižená hudební fraška Jsem děvče s čertem v těle.
V roce 1934 Karel Anton opustil Československo. A to navždy.
Po druhé světové válce pracoval nejdříve ve Francii a do roku 1952 v Německé spolkové republice. Pak se jeho působištěm stal Západní Berlín. Vytvořil několik filmů, které však nebyly nijak umělecky významné. Pracoval rovněž pro západoberlínskou televizi. Na jeho kontě nalezneme na 80 celovečerních filmů a na 20 televizních snímků.
Karel Anton v roce 1979 zemřel v Západním Berlíně.
Zdroj: využití knihy Šárky Bartoškové a Luboše Bartošky – Filmové profily
Autor: hvezdyn

Karel Anton

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Espace Eiffel Branly, Paříž (Paris)
???? - ????   Linec (Linz), Linec (Linz)
???? - ????   Praha, Praha
1930 - ????   Francie
1936 - ????   Německo

Karel Anton

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   krajané, *

Karel Anton

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1989/10/08 - 1990/01/07   Czech Modernism 1900-1945, Museum of Fine Arts Houston, Houston
1990/03/18 - 1990/05/13   Czech Modernism 1900-1945, Anthology Film Archives, New York City (New York)

Karel Anton

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1989   Czech Modernism 1900-1945, Museum of Fine Arts Houston, Houston
antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1992   Kdy zemřeli…? (Přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých v letech 1980 - 1985 s doplňky za předchozí léta), Národní knihovna České republiky, Praha
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1936   Kulturní adresář ČSR (Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic), 2.ročník, Českolipská knih a kamenotiskárna, Česká Lípa (Česká Lípa)
  1999   Český biografický slovník XX. století (I. díl A-J), Nakladatelství Paseka s.r.o., Praha
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  2011   Od Kršky do Trošky. Homosexualita a český film, Homosexualita v dějinách české kultury, 448-468
www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Karel Anton (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org