Josef Mukařovský: František Chalupa, 1890 (kresba podle maturitní fotografie z roku 1877)

František Chalupa

* 30. 12. 1857, Kralice, Chlístovice (Kutná Hora), Česká republika (Czech Republic)
† 1. 1. 1890, Praha, Česká republika (Czech Republic)
translator, , Writer

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01050053

notes:
Pseudonym
Jalovec, Václav, 1857-1890
V knize Osobnosti Uhlířskojanivicka uveden chybný rok narození * 1847

František Chalupa

Vystudoval gymnázium v Hradci Králové, kde patřil k nejlepším studentům. Uměl dobře latinsky a řecky, ale naučil se i rusky a polsky, překládal a psal první básně. Profesoři mu doporučovali, aby po maturitě pokračoval ve studiu klasické filologie, otec si naopak přál, aby se stal knězem. František ale toužil vyniknout v literatuře – chtěl se stát učitelem, básníkem, literárním historikem a překladatelem. Aby své plány naplnil, odjel roku 1877 do Prahy, kde se zapsal na filozofickou fakultu.
První rok v Praze byl krušný. Neměl téměř žádné peníze, protože ho otec odmítl podporovat. Přesto vedle studia a soukromého doučování literárně tvořil a účastnil se činnosti Umělecké besedy. Umělci, se kterými se scházel například v restauraci U Myslíků nebo v kavárně Slávie, mu žertovně říkali „ruský mužik” – na rozdíl od ostatních byl rozvážný, umírněný, usedlý, ale i neupravený, s velmi onošeným oblečením. Neměl velké sebevědomí a nerad se svěřoval se soukromými záležitostmi.
Po roce pražského pobytu se jeho situace začala zlepšovat. Za studii o Epiktétově filozofii vyhrál cenu 40 zlatých a jeho literární tvorba se stala známější. Uveřejňoval fejetony, povídky a básně, psal recenze uměleckých děl, překládal z ruštiny, polštiny a latiny a pokračoval ve studiu.
V dubnu 1880 se stal šéfredaktorem časopisu Ruch, kterým zůstal do roku 1882. Bylo to jeho nejplodnější období. Do Ruchu psal množství příspěvků, v některých číslech i víc než polovinu, a to pod vlastním jménem i pod pseudonymy. Několik básnických i prozaických prací vydal i knižně. Psal také kratší zprávy, nekrology a studie do dalších časopisů.
Po roce 1886 se dostal do osobní i tvůrčí krize. Jeho tělesné i duševní zdraví ochabovalo, vytrácela se chuť k práci a problémy k vlastní škodě řešil alkoholem. Možná se nedokázal vyrovnat s rychlým úspěchem, kterého v Praze dosáhl, možná měl jiné soukromé důvody, se kterými se nesvěřoval. Zemřel ve věku 31 let po několikaletém viditelném úpadku.
cs.wikipedia.org, 16.6.2019

František Chalupa

Josef Mukařovský: František Chalupa, 1890 (kresba podle maturitní fotografie z roku 1877)
 

František Chalupa

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
???? - ????   Gymnázium, Hradec Králové (Hradec Králové)
???? - ????   Praha, Praha, Filozofická fakulta, filologie

František Chalupa

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Praha, Praha
???? - ????   Ruch, redaktor počátek 80. let

František Chalupa

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2006   Osobnosti Uhlířskojanovicka, Město Uhlířské Janovice, Uhlířské Janovice (Kutná Hora)
antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  2000   Zapadlo slunce za dnem, který nebyl (Zapomenutí, opomíjení a opovrhovaní; Z jiné historie české literatury (léta 1850 - 1940)), Nakladatelství Petrov, Brno (Brno-město)
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1993   František Chalupa (30.12.1857 Velké Kralice u Kutné Hory - 1.1.1890 Praha), Lexikon české literatury 2/I H-J, 393-394