foto František Drtikol, 1933

Enrique Stanko Vráz

* 18. 4. 1860, Trnovo, Bulharsko (Bulgaria)
† 20. 2. 1932, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Writer, Photographer, Traveler

 

sex: male

NK AUT: jk01150950

notes:
* 18. 4. 1860 NK (Datum, místo narození, rodiče a jejich původ a jeho mládí nejsou zřejmé a dostatečně prokázané - www.scheufler.cz)
Cestovatel, fotograf, autor cestopisů, publicista.
Vraz, Stanko
Vráz, Enrico Stanko, 1860-1932
Vráz, Enrik Stanko, 1860-1932
Vráz, Stanko, 1860-1932
Biograf.údaje
* 18. 4. 1860 Veliko Tärnovo (Bulharsko)

Enrique Stanko Vráz

Datum, místo narození, rodiče a jejich původ a jeho mládí nejsou zřejmé a dostatečně prokázané. Nejnověji se těmto okolnostem věnuje J. Todorovová v knize uvedené v literatuře. Údajně se narodil v Bulharsku v rodině Čecha, který tam pracoval ve státních službách cizího státu. Údajně vystudoval střední vojenskou školu a jako kadet bojoval proti Turkům a byl raněn. S otcem pak cestoval po Turecku a sám pak po Evropě a Čechách, k nimž mu otec vštípil lásku i znalost jazyka. Ve Švýcarsku začal studovat medicínu, 1879-80 studoval ve Španělsku. Jisté je, že 1880 se vydal do Afriky. Po třech letech v Maroku pokračoval dvouročním cestováním po Gambii, kde poprvé onemocněl malárií a dočasně ztratil zrak. Od května 1885 cestoval po území dnešní Ghany, později i Siera Leone a Libérii a na této cestě již otografoval. Obnovené problémy s malárií ho donutily cestu přerušit a zajet na Kanárské ostrovy, kde se ozdravný pobyt protáhl na celý rok (1888/89). Jeho fotografie z Kanárských ostrovů se rovněž dochovaly.
Jeho druhá cesta vedla v červenci 1889 přes Antily do Venezuely, kde strávil spolu s přítelem Brázdou tři roky sbíráním orchideí a gutaperči, aby získal prostředky pro plánovanou cestu napříč rovníkovou Amerikou. Vlastní výpravu, uskutečněnou 1892-1893, zahájil v Bolívaru a ukončil v Pacasmayu na pobřeží Peru. Většinou se plavil po řekách, jeho člun z vydlabeného kmenu s názvem Praha a českou vlajkou se stal legendou. Těžkou ztrátu utrpěl potopením lodi se sběry, úlovky a negativy, v Manaosu byl nucen prodat i fotoaparát, takže následující pěší pochod přes Andy nebyl Vrázem fotografován. Koncem 1894 zavítal do Prahy s bohatou etnografickou a přírodopisnou kořistí, přivezl i mnoho fotografií. V českých a moravských městech proslovil řadu přednášek, na nichž promítal diapozitivy s vlastními i přejatými snímky. Stal se členem KFA v Praze. Navázal kontakt s fotografem F. Krátkým, který mu snímky z další cesty šířil ve formě stereofotografií a po jistý čas pořizoval cestovateli z jeho negativů diapozitivy. Po ročním pobytu v Čechách odjel Vráz 3. 11. 1895 z Prahy do USA.
Třetí Vrázovo putování možno označit jako cestu kolem světa. V lednu 1896 odplul ze San Francisca do Japonska, odkud se posléze dostal na Borneo a Novou Guineu. Z fot. hlediska byl tamní pobyt nejúspěšnější. V pohoří Hatam fotografoval Papuánce, kteří se vůbec poprvé setkali s bělochem. Z Nové Guinee pokračoval do Thajska a na Srí Lanku a odtud přes Aden a Suez do Itálie a na skok do Čech, kam přicestoval v červenci 1897. Pro První výstavu fotografů amatérů na Žofíně připravil kolekci fotografií z Nové Guinee a Bornea. Po dvou týdnech odplul přes Kubu do Venezuely, aby tam zlikvidoval svůj obchod. Poté se vrátil do USA uspořádat rodinné záležitosti; v Chicagu se 28. 12. 1897 oženil s Vlastou Geringerovou, dcerou vydavatele českého deníku. S manželkou se na Nový rok 1898 vydal na dvouměsíční svatební cestu do Mexika.
1899 cestoval a fotografoval v samotných USA, zejména v Arizoně a Novém Mexiku. Za i-che-tchuanského (boxerského) povstání v Číně tam byl v lednu 1901 vyslán jako fotoreportér. Dostal se i do "Zakázaného města". Z Číny se vydal přes Koreu a Sibiř, kde pořídil unikátní záběry, zpět do Evropy a bez zastávky v Praze pokračoval přes Brémy do Chicaga. Na podzim 1903 se ještě vydal do střední a Jižní Ameriky, kde často také přednášel.
1905 -1910 žil střídavě v Chicagu a v Praze, kde se mu nepodařilo získat odpovídající zaměstnání. 1910 bez vidiny jistého existečního zajištění odcestoval s rodinou zpět do Chicaga. Po válce se vrátil do Čech natrvalo. S manželkou a dcerou žil v podnájmu v Holešovicích, přednášel po celé zemi a v podstatě živořil.
Jeho snímky mají vysokou dokumentární hodnotu, danou místem a dobou pořízení. Tím vším byl v českém prostředí mimořádný, nejen jako cestovatel, ale i jako fotograf. Žádný jiný Čech v éře monarchie nefotografoval v tolika zemích. Přes 4500 skleněných negativů a diapozitivů je uloženo v Náprstkově muzeu. Cenné jsou jeho poznámky občas napsané na papír nalepovaný na skleněný negativ nebo tuží přímo do negativu.
Odkazy:
Cestopisy: např. Napříč rovníkovou Amerikou. Praha 1900 ; Cesty světem. Svazek II. V Siamu, zemi bílého slona. Bursík & Kohout, Praha 1901; Literatura: Ottův slovník s.1009-1011; J. Kunský: Čeští cestovatelé, II. Orbis, Praha 1961; Nejstarší fotografie ze zámoří (výstava s B. Machulkou, R. Štorchem a A. V. Fričem). Výstavu a katalog připravila V. Halászová. Náprstkovo muzeum, Praha 1991; P. Scheufler: Galerie c.k.fotografů, Praha 2001; I. Bárta: E. S. Vráz, cestovatel a fotograf. Bakalářská práce ITF. J. Todorovová: Enrique Stanko Vráz, záhadný cestovatel fotograf. Národní muzeum, Praha 2006.
zdroj - www.scheufler.cz

Enrique Stanko Vráz

foto František Drtikol, 1933
 

Enrique Stanko Vráz

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Afrika
???? - ????   Čína
???? - ????   Hongkong, Hongkong (Hong Kong)
???? - ????   Japonsko
???? - ????   Jižní Amerika
???? - ????   Podolí, Praha (Hlavní město Praha), Podolí, Praha (Hlavní město Praha), s těžkými depresemi se léčil u profesora Prusíka v Pražském sanatoriu
???? - ????   Singapur, Singapur (Singapore)
???? - ????   Spojené státy americké (USA)
???? - ????   Thajsko

Enrique Stanko Vráz

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   Český klub fotografů amatérů (ČKFA), *1889
???? - ????   osobnosti (Praha 4), *

Enrique Stanko Vráz

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1895/05   Enrique Stanko Vráz: Fotografie ze západní Afriky, Topičův salon (1894-1899), Praha
2016/11/04 -   Zaniklý svět na fotografiích E .St. Vráze, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Praha
kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2003/05/14 - 2003/08/24   Indiáni Hopi a jejich sousedé, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Praha
2013/01/30 - 2013/04/28   Palmy na Vltavě: Primitivismus, mimoevropské kultury a české výtvarné umění 1850-1950, Výstavní síň Masné krámy, Plzeň (Plzeň-město)
přednáška/projev
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2009/04/16   Engrique Stanko Vráz - první běloch v zemi kanibalů - Nové Guineji, DOX, Centrum současného umění / Centre for Contemporary Art, Praha

Enrique Stanko Vráz

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  2013   Palmy na Vltavě (Primitivismus, mimoevropské kultury a české výtvarné umění 1850-1950), Západočeská galerie v Plzni, Plzeň (Plzeň-město)
  nedatováno   Z Čech až na konec světa, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Praha
kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1979   ABC cestovatelů, mořeplavců, objevitelů, Panorama, nakladatelství a vydavatelství, Praha
  2001   Galerie c.k. fotografů, Grada Publishing, a.s., Praha - Holešovice
  2006   Enrique Stanko Vráz (Záhadný cestovatel fotograf), Národní muzeum, Praha
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1993   Encyklopedie českých a slovenských fotografů, ASCO, Praha
  1998   Kdo byl kdo (Naši cestovatelé a geografové), Nakladatelství Libri, Praha
  2000   Slovník českých autorů knih pro chlapce (a nejen pro ně), Nakladatelství Ostrov, Praha
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1984   Enrigue Stanko Vráz (1960-1932), Kontury české literatury pro děti a mládež, 350-351
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  2003   Indiáni Hopi a jejich sousedé (Fotografie E. St. Vráze a etnografické sbírky Fr. Pospíšila), Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Praha
katalogová pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  2016   Zaniklý svět na fotografiích E .St. Vráze, Národní muzeum, Praha

Enrique Stanko Vráz

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1983   V dálavách světů (Výbor z cestopisů), Sixty-Eight Publishers, Corp., Toronto

Enrique Stanko Vráz

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2007   František Drtikol, Torst, Praha
  2015   Pražské Podolí 2 (Podolskými ulicemi včerejška i dneška krok za krokem), Aukční agentura a Antikvariát Prošek, Praha
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1986   Žánrová skladba literatury pro děti a mládež (Dobrodružná próza), Zlatý máj, 565-566