Garri Kasparov

* 13. 4. 1963, Baku

 

sex: male

NK AUT: jn19990004198

notes:
Odkaz. forma Kasparov, Garri Kimovič, 1963-
Vajnštejn, Harry, vl. jm.

Garri Kasparov

Garri Kimovič Kasparov (rusky Гарри Кимович Каспаров, sám používá přepis do latinky Garry; nar. 13. dubna 1963 Baku, Ázerbájdžán) je šachový velmistr, mistr světa v šachu v letech 1985–2000, a současný ruský opoziční demokratický politik.
Šachy se začal učit už jako sedmiletý v Domě pionýrů v Baku. Od deseti let patřil mezi žáky Michaila Botvinnika. Po smrti Kasparovova otce změnil příjmení z rodného Vajnštejn (Вайнштейн) na rusky znějící jméno Kasparov podle matky, Arménky Klary Kasparjan.
Kasparov se po dlouhé sérii těžkých zápasů s Anatolijem Karpovem v letech 1984–1985 stal nejmladším držitelem titulu mistra světa v šachu a držel ho podle FIDE až do roku 1993. Tehdy po neshodách s FIDE založil vlastní organizaci Professional Chess Association. Titul mistra světa ztratil až roku 2000, kdy ho porazil Vladimir Kramnik.
Po téměř celou dobu od roku 1985 až do svého odchodu do důchodu roku 2005 měl nejvyšší Elo rating ze všech šachistů na světě. Kasparov měl podobný styl jako Michail Tal – agresivní a plný nástrah a kombinací. Od Karpova se ve vzájemných zápasech naučil také výborné technice a trpělivosti.
Kasparov ohlásil svůj odchod z profesionálního šachu 10. března 2005; místo toho se chce věnovat politice a psaní.
Od té doby vystupoval kriticky vůči politickým praktikám ruského prezidenta Putina a je zakladatelem hnutí Sjednocená občanská fronta, jednoho z předních členů opoziční aliance Jiné Rusko.[1] 30. září 2007 ho nominovalo do prezidentských voleb na jaře 2008, v prosinci však oznámil, že kandidaturu nestihl podat kvůli vládním obstrukcím znemožňujícím mu uspořádat nezbytný formální nominační kongres. V době Sovětského svazu byl členem Komunistické strany Sovětského svazu. Od roku 1984 členem Ústředního výboru Komsomolu.
zdroj - www.cs.wikipedia.org

Garri Kasparov

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2005   Hosté vítaní (i nevítaní) / Invited and uninvited guests, Gallery, spol. s r.o. (Jaroslav Kořán), Praha