Josef Messner

* 3. 2. 1822, Prachatice (Prachatice), Česká republika (Czech Republic)
† 4. 1. 1862, Prachatice (Prachatice), Česká republika (Czech Republic)
Writer

 

sex: male

NK AUT: xx0007807

notes:
německy píšící spisovatel
podporován mladším bratrem Jiohannem, trpěl plicní tuberkulózou

Josef Messner

Josef Messner se narodil v rodině prachatického měšťana a řezníka Josefa Messnera a jeho manželky Susanny rozené Dreyer. V Prachaticích absolvoval normální školu a r. 1834 začal studovat na českobudějovickém gymnáziu. Studia však nedokončil a roku 1841 vstoupil jako dobrovolník do armády k 1. dělostřeleckému pluku v Praze. V armádě setrval do roku 1845 a následně byl zaměstnán jako kreslič na stavbě dráhy ve Welsu. Ve svých 23 letech se vrátil do Prachatic, zde nastoupil do učení jirchářskému řemeslu. Po dvouletém učení se vydal na vandr a procestoval rakouské alpské země i část Německa. Po svém návratu z cest r. 1851 se začal intenzivně věnovat literární činnosti, finančně jej podporoval mladší bratr Johann. Trpěl plicní tuberkulózou a podlehl jí v nedožitých 40 letech.
Prvé povídky Josefa Messnera začaly vycházet již v druhé polovině čtyřicátých let 19. století. Roku 1852 vyšel v Praze jeho historický román "Primator" s dějem zasazeným do Prachatic. Jako jediné z Messnerových děl byl přeložen do češtiny (r.1880). Messner byl plodným autorem, m.j. napsal romány "Zwei Brüder" a "Treu". Z celé řady povídek zaslouží jmenovat alespoň "Margarete Maultasch", "Jan von Wartenberg", "Kleine Götter", "Album der Erinnerungen" a především "Waldgeschichten" a "Handwerksburschen". Četné práce jsou roztroušeny v mnoha německých časopisech vycházejících v té době v Čechách.
Jan Antonín Mager

Josef Messner

 

Josef Messner

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
1834 - ????   Gymnázium, České Budějovice (České Budějovice)

Josef Messner

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Dům č.p. 122, Prachatice (Prachatice), Věžní 122, rodiště
???? - 1851   Korutany, vandr
???? - 1851   Kraňsko, vandr
???? - 1851   Německo, jižní Německo, vandr
???? - ????   Prachatice (Prachatice), Prachatice (Prachatice), základní škola, u Georga Praxla se Prachaticích užil JIrchářskému řemeslu (po 1845)
???? - 1851   Štýrsko, vandr
???? - 1851   Tyrolsko, vandr
???? - ????   Wels, Wels, kreslíř při stavbě železnice
1841 - 1845   1. dělostřelecký pluk, Praha, dobrovolník

Josef Messner

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1997   Kalendárium kulturních osobností Šumavy a Chodska, Nakladatelství MMM, Praha
  2007   Prachatice, domy a lidé / Prachatice, Houses and People / Prachatice, Häuser und Leute, Město Prachatice, Prachatice (Prachatice)