Jana Haasová

* 8. 8. 1946, Praha, Česká republika (Czech Republic)

 

sex: female

notes:
výtvarnice

Jana Haasová

Od dětství jsem ráda kreslila, malovala a zajímala se o přírodu. Chtěla jsem studovat na přírodovědecké fakultě geologii a chemii, ale pro své tělesné postižení jsem nebyla na školu přijata a tak jsem pracovala v kanceláři jako sekretářka. Nyní jsem v důchodu. Malování zůstalo mým koníčkem - jsem samouk. Kromě toho se věnuji vulkanologii, botanice a ochraně přírody, píši básně a různá pojednání. České středohoří mě zaujalo již ve škole, kdy jsme se o něm učili, že je sopečného původu. Od dětství totiž moji pozornost přitahují sopky a krajiny sopečného původu.
České středohoří je krajina opravdu krásná a nemá u nás obdoby, ať jde o její zajímavý reliéf, tak přírodní bohatství - geologické zajímavosti - skalní útvary, kamenné sutě, mimořádně pestrou květenu i faunu. Mám však dojem, že tato krajina oproti jiným je u nás dost opomíjena. V povědomí lidí, kteří ji neznají je spojována s průmyslovou oblastí severních Čech. A přitom v sousedství průmyslu a dolů nacházíme přírodní skvost střední Evropy… České středohoří si zaslouží daleko více pozornosti, lásky a především ochrany.
Chodila jsem čtyři roky s Poutníky Českého středohoří na výlety za hlubším poznáním krás této krajiny. Sami jen tak z nadšení a svými prostředky jsme vydávali svůj časopis "Poutník Českého středohoří", kde jsem uveřejňovala své příspěvky "Z našich poutí" a občas básně. Články z našich poutí vycházely na pokračování v Lovosickém dnešku a Roudnických novinách.
V současné době svoji tvorbu o Českém středohoří, ale i o dalších vulkánech uveřejňuji na internetových stránkách www.pismak.cz (autor "vesuvanka"). Výběr z mé tvorby o českém středohoří vyšel knižně v roce 2007 pod názvem "Z našeho putování po Českém středohoří".
zdroj - www.ceskestredohori.cz