Karolina Anna Quastová

* 28. 3. 1850, Praha, Česká republika (Czech Republic)
† 5. 1. 1941, Písek (Písek), Česká republika (Czech Republic)
Photographer

 

nationality: Czech
sex: female

notes:
NK - neuvádí - 2019/08
-
dcera Jana Zachariáše Quasta
Významná fotografka v Písku.

Karolina Anna Quastová

Dcera Jana Zachariáše Quasta. Po smrti svého otce oficiálně převzala vedení fotoateliéru v Písku, který však fakticky vedla již od 1877, kdy zemřel v Sušici její nejstarší bratr. Otec se při hledání zakázek vzdaloval z Písku i na několik měsíců. Ateliér se nacházel u čp. 49 v zahradě za domem. Podnik označovaný jako "Quast" nebo "K. Quast" se věnoval nejen portrétu, ale ve značné míře rovněž krajinářské a místopisné fotografii. Ta nacházela využití nejen na klasických fotografiích, ale také na pohlednicích (nakladatele Theyera a po 1901 Karla Klementa). Jak Theyer tak Klement mohli na pohlednicích vydávaných využívat také kreseb někoho z rodiny Quastů. Odkaz na autorství "dle fotografií ateliéru Quast" nalezneme na pohlednicích jen zřídka. Reverzy s portréty "Fotografické dílny Quast v Písku" informovaly rovněž o oceněních za snímky. Karolina fotografovala a vedla fotografickou živnost do roku 1924.
Zdá se, že po odchodu bratra Gustava Adolfa ze Sušice vedla po nějakou dobu rovněž tamní fotoateliér. Potvrzoval by to Kalendář českých fotografů na rok 1914, který ji tam uvádí. V ateliéru v Písku prý vypomáhala zejména v kolorování fotografií Karolinina sestra Anna, provdaná Stossová (*1847) a při retušování negativů rovněž sestra Konstancie, zdržující se ale zřejmě častěji v Sušici.
Odkazy: Viz Jan Zachariáš Quast + G. Kontra: Fotografky v českých zemích 1839-1918. Bakalářská práce, FAMU, Praha 2005.
scheufler.cz, 8.8.2019

Karolina Anna Quastová

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Písek (Písek), Písek (Písek), Po smrti svého otce Jana Zachariáše Quasta oficiálně převzala vedení fotoateliéru v Písku, který však fakticky vedla již od 1877, kdy zemřel v Sušici její nejstarší bratr. Otec se při hledání zakázek vzdaloval z Písku i na několik měsíců.

Karolina Anna Quastová

encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1993   Encyklopedie českých a slovenských fotografů, ASCO, Praha