Klára Samková-Veselá

* 23. 3. 1963, Brno (Brno-město), Česká republika (Czech Republic)
Publicist, Lawyer

 

NK AUT: jn20000620324

notes:
Rodné jméno
Samková, Klára, 1963-
Odkaz. forma
Veselá-Samková, Klára, 1963-
JUDr.

Biograf.údaje JUDr., redaktorka a publicistka, též autorka cestopisné literatury.

Klára Samková-Veselá

Advokátka. Narozena 23. 3. 1963 v 0:25 v Brně historikům umění Bohumilu Samkovi a Evě Samkové. S ohledem na četné kolující pověsti upřesňuje, že není ani Romka ani Židovka. Lehce exotický zjev je dán praprapředkem - šafářem italského původu, který se v době napoleonských válek usídlil na Vysočině ve Stránecké Zhoři. Je počestného buržoazně-úřednického původu s nepřerušenou řadou pedagogů na všech úrovních v pěti generacích.
Ke svým kořenům počítá svého dědečka prof. RNDr. ing. Aloise Zlatníkda DrSc., významného lesnického botanika a pradědečka JUDr. Jindřicha Váchu, v období první republiky předsedu trestního senátu Nejvyššího soudu ČSR. Vzpomíná i na odkaz svého druhého praděda Aloise Zlatníka st., továrníka a svého času kurátora městského muzea ve Dvoře Královém nad Labem, podporovatele národního obrození i politiků po 1. světové válce vznikajícho českého státu.
Hlásí se ke své prabábě, Vítěze Váchové, spoluzakladatelce dívčího spolku Vesna, na přelomu 19. a 20. století propagátorce jízdy dam na kole, spoluzakladatelky Klubu přátel žehu, aktivní členky Janáčkova Slovanského krúžku etc., etc.,etc. Zlé rodinné jazyky tvrdí, že KVS je po ní (a to jsme vlastně dopadli dobře, dodávají...)
Ke studiu práv se dostala negativním výběrem. Nikdy nebyla členem KSČ, ze SSM evaprovala po prvním ročníku vysoké školy.Pionýr absolvovala v utajeném skautském dívčím oddíle - nyní 4. DD skautský oddíl Brno. Před čtrnácti lety se provdala za tehdejšího romského aktivistu Ivana Veselého, který jediný ze všech chlapů z okolí byl schopen vydržet její neustálé jedovaté poznámky a navíc ji milovat, což činí doposud. Mají dceru Dariu Alžbětu, které je 9 let.
V letech 1990 - 1992 byla poslankyní Federálního shromáždění za Občanské fórum - Romskou občanskou iniciativu. Po jejím vymizení z české politické scény byla několik let řadovou členkou ODS, nyní je nepřijatelná pro všechny politické strany, čímž došlo k ojedinělému názorovému sjednocení celé politické scény.
Má svoji advokátní kancelář www.lawyers.cz, pracuje jako advokátka a snaží se utajit svoje workaholické sklony. V roce 2003 ji president Václav Klaus navrhnul na funkci soudkyně Ústavního soudu. Neprošla Senátem, neboť, jak pravila senátorka Roithová, doposud nevyzrála.
Od té doby zraje a snaží se řídit dobrou radou zemřelé senátorky Jaroslavy Moserové ".. a hlavně, Klárko, důstojně..." Ne vždy se jí to daří. Je praktikující křesťankou a členkou starokatolické církve. Miluje všechno to, na co nemá čas. Ten dohání jízdou automobilem stylem, který permanentně ohrožuje její řidičské body. Z toho, co nestíhá, postrádá nejvíce toulky přírodou a galeriemi moderního umění, ruční práce - zejména šití - a četbu literatury v jakémkoliv množství.
zdroj - http://blog.aktualne.centrum.cz