Jan Nepomuk Forst

* 17. 5. 1859, Krchleby (Kutná Hora), Česká republika (Czech Republic)
† 18. 9. 1946, Příbram (Příbram), Česká republika (Czech Republic)
Musician, Composer, Pedagogue, Organist

 

sex: male

NK AUT: jk01031608

Jan Nepomuk Forst

Narodil se 17. května 1859 v Krchlebech u Čáslavi, kde byl jeho otec učitelem. Po absolvování reálky a učitelského ústavu v Praze (dok. 1877) nastoupil své první místo ve Velké Vísce u Hořovic, poté byl přeložen do Švabína u Zbiroha, kde se brzy stal řídícím učitelem a současně ředitelem kůru zámecké kaple ve Zbirohu. Ve Švabíně se též oženil s M. Kulhavou, která ho provázela až do své smrti r. 1923.
Uprázdněné místo přijal nejprve prozatímně (zpočátku dojížděl), definitivně je obdržel až dne 26. června 1896. V jeho době dochází k rozkvětu i když dobově omezené hudební produkce. Forst sám je autorem mj. Korunovačních fanfár, množství chrámových skladeb, z nichž vyniká především Pange lingua, ale i dalších kompozic. Byl typickým dobovým autorem, ale přesto se mu podařilo pozvednout svatohorskou hudbu na podivuhodně vysokou úroveň. Z průběhu své práce rovněž zanechal ve svém deníku množství podrobných poznámek o hudebním provozu, čímž svým nástupcům značně ulehčil jejich práci. Za své zásluhy byl při příležitosti 25letého působení na Svaté Hoře oceněn papežským vyznamenáním - křížem „Pro Ecclesia et Pontificae“.
Kromě svého učitelského povolání byl též zapáleným a uznávaným včelařem.
Po oslavě svých padesátin ředitel kůru žádá, necítě se už zcela schopen, o uvolnění ze služby. Toho se mu dostalo až r. 1945. Zemřel ve svém bytě na Svaté Hoře dne 18. září 1946.
svata_hora.cz, 2015/06

Jan Nepomuk Forst

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
0 - 0   Učitelský ústav, Praha

Jan Nepomuk Forst

encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  2001   Velký slovník osobností vědy a kultury příbramského regionu, Knihovna Jana Drdy Příbram, Příbram (Příbram)