Známe se krátce, ale...

type of document: podřazený dokument
parent document: Hana Rysová: Paměť kamene
imprint date: 2009
number of page: 1
notes of page: nestránkováno
language: český

notes:
-
„Kameny na mém dvoře dávají přednost mlčení“ / Robinson Jeffers

Známe se krátce, ale motivy Hany Rysové snad na každémkroku potkávám. Spočívají v bdělém snění ve společenství kamenů a stromů prostoupených pamětí. V sebezapomnění v kráse navštívených míst. Ale co je krása, odkud pramení? „Je v očích toho, kdo se dívá, ne ve věcech“, říká prastará moudrost; a přece se rodí teprve ve splynutí obojího. Je niternou vlastností řádu přírody a v okamžiku souznění se bezděčně projeví.
Fotografuji jen to, co mám nadosah, Hana se ale někdy až dobrodružně vydává na cesty za dávnými sny: ke kamenným monolitům, vztyčeným na úsvitu času k poctě zapomenutým bohům, do Indie na slavnosti ohňů, do pustých hor Ladaku s pevnou důvěrou v ochranu strážných andělů a dobrých lidí. Opakovaně do Izraele, ať do betlémské baziliky Narození Páně nebo ke Zdi nářků a jindy za ozvěnou kroků, navěky vtisklých do dlažby a schodišť anticko–křesťanského Říma. A jsou tu i portréty přátel, tvář země a především stromy Z mnohého dá se vybírat, ale právě jemně barevné snímky dláždění „Věčného města“ z letošní cesty, uskutečněné spolu s Evou Brodskou, mají svůj podíl na výstavě s dominantou dlouhé paměti kamenů.
Přesto je Haně černobílá fotografie bytostně bližší a je proto páteří celého souboru. Vyžaduje nesrovnatelně větší míru osobní účasti. Nepřítomnost barvy zdůrazní tvary a posílí účinek světla. Zaostřením pozornosti k jádru výpovědi vede k soustředění i nás. V záplavě snadno dostupných digitálních fotografií získává možná až teď, ale o to zřetelněji na nesporné závažnosti. Výstava je toho očividným důkazem.

Známe se krátce, ale...

person   born   note
Koval Miroslav   26. 11. 1944    

Známe se krátce, ale...

person   born   note
Rysová Hana   8. 6. 1945