Přestože miluji výtvarné umění...

type of document: text
imprint date: 1965
number of page: (3 listy)
dimensions [mm]: 297 x 210
language: český

notes:
dvě verze textu, redakce jih
-
Přestože miluji výtvarné umění, považuji - pokud jde o správný pohled na mou životní kariéru - tento výrok mé matky za klíčový: "Vždy jsem věřila, že můj syn bude lepší malíř nežli sochař, a teď vidím, že z něho není ani jedno ani druhé." Nelze dnes už snad ani rozhodnout, zda matka neučinila tento závěr předčasně a zda jsem se nevyvíjel třeba pod jeho tlakem. Je však jisté, že je to výrok výstižný a zasvěcený, jaký dovedou vyslovit jen naši nejbližší.
Ačkoliv jsem vystudoval sochařství - v letech 1952-58 na pražské Akademii výtvarných umění u profesora Jana Laudy - dal mi život mnoho příležitosti uplatnit se v jiných uměleckých oborech. Zejména jsem vynikl v hraní divadla; nejvýznačnějším podnikem tohoto druhu bylo pro mne vesnické drama Paličova dcera od Josef& Kajetána Tyla /známý český buditel a divadelní podnikatel 19. století/, ve kterém jsem ztělesnil stařičkého hrobníka Melichara, otce jednoho z hlavních hrdinů /též výborně zahraných/. Tyto zážitky byly mi předlohou a inspiračním zdrojem pro cyklus Loutkové divadlo, který řeší tytéž problémy cestou výtvarnou.
Pro cykly hudební jsem opět použil zkušeností z mého působení v dechovém orchestru, který jsem založil společně s několika V jeho začátcích jsem byl kapelníkem, později jsem přešel na místo prvního trumpetisty. Vynikl jsem však i jako houslový virtuos; dodnes jsem žádán při všech výjimečných událostech a na vernisážích svých výstav, abych znovu okouzloval přítomné přednesem slavného Montyho čardáše /Alexandr Monty-Tschardasch, známý pozdě romantický symfonik 1852-1900/, což odmítám jen tehdy, není-li k disposici výborný pianista /Jan Klusák, známý český buditel a hudební podnikatel 20. století/.
Po klasickém vzoru snažím se s několika kolegy též o rovnováhu duševních a tělesných sil. V roce 1963 jsme založili hokejové mužstvo a vybojovali od té doby řadu významných utkání tiskem však dosud nedoceněných /Paleta vlasti - Mechanika 5.:4, Paleta vlasti - Motoristé 5:5, Paleta vlasti - FAMU 5 :10/. Tato činnost mne dosud neinspirovala k umělecké tvorbě. Nedošlo totiž zatím k žádnému vážnějšímu zranění.
Zbývá dodat, že jsem s několika kolegy natočil fragment filmu, zachycujícího po způsobu jakési lidové "laterny magiky" folklorní scény ze života našeho selského lidu /Český sedlák v práci a zábavě, 1960/. Ani tato práce nepodnítila žádnou z mých kreseb. Naproti tomu upozorňuji, že mnohý z mých námětů jsem dosud nerealizoval v životní praxi /cyklus Operace, Ubližování, Pohřební písně/.
Mám-li tedy souhrnně charakterizovat náplň svého dosavadního života, užiji citátu z románu, který jsem napsal spolu s několika kolegy; je to výrok o hrdinovi knihy, lesníku Jindřichovi, platný však i pro mne a mé kolegy: "Pílí a houževnatostí promarnil svůj život. /Moroa, román, praha 1956/.

Karel Nepraš, nar. 2.4. 1932 v Praze. Žije v Praze.
Studia: Státní odborná keramická škola v Praze, Akademie výtvarných umění v Praze.
Publikoval, publikuje v časopisech: Mladý svět, Kultura, Výtvarná práce, Host do domu, Literární noviny atd.
Výstavy: 1960 - první samostatná výstava kresleného humoru Praha, 1962 samostatná výstava kreseb Loutkové divadlo Praha;
účast na výstavách humoru: Praha 1961, 1962, 1963, Pardubice 1961, 1964, Jablonec 1962, Moskva 1963, Polsko 1963, Brno, Plzeň, Hradec Králové 1964. Festival humoru Haškova Lipnice 1961 - odměna, 1962 - odměna, 1965 - 2. cena.
První samostatná výstava plastiky, grafiky a kreseb - Praha 1964.
Účast na výstavách: Praha 1954, 1960, 1962, 1964, Rychnov nad Kněžnou 1963, 1964, Vídeň 1964, Liberec 1964, mezinárodní výstava keramiky Praha 1962 - stříbrná medaile, mezinárodní výstava keramiky Buenos Aires 1962.
Plastikami zastoupen: Národní galerie Praha, Alšova jihočeská galerie Hluboká nad Vltavou, Středočeská galerie, Galerie umění Ostrov nad Ohří.

Přestože miluji výtvarné umění...

person   born   note
Nepraš Karel   2. 4. 1932    

Přestože miluji výtvarné umění...

  institution, city, signature, notes  
  Karolina Neprašová, Praha