Karel Nepraš se narodil...

type of document: podřazený dokument
parent document: Karel Nepraš: Plastiky
imprint date: 1998
number of page: 1
notes of page: nestránkováno
language: český

notes:
-
Karel Nepraš se narodil 2. dubna 1932 v Praze. Po studiích Keramické školy pokračoval v sochařské škole prof. Jana Laudy na Akademii výtvarných umění v Praze, kde dnes působí jako profesor.
Od poloviny padesátých let do konce let šedesátých byl kmenovým členem skupiny Šmidrové (název převzat z jedné z postaviček dětského loutkového divadla) spolu s malířem Bedřichem Dlouhým a Jaroslavem Vožniakem. Skupinu doplňoval hudební skladatel Rudolf Komorous.
V roce 1963 založil s malířem Janem Steklíkem výtvarné sdružení „ Křížovnická škola čistého humoru, které rozvíjelo svou aktivitu do začátku sedmdesátých let.
Karel Nepraš se nejdříve prosadil jako autor kreseb a ilustrací s nádechem černého humoru. Jeho dílo sochařské si však vyžádalo delší čas, aby mohlo uzrát jak v osobitosti názoru, tak i v osobitosti projevu. Z výrazného a vzrušujícího dialogu umělce s materiálem vždy překvapivě vzejde dílo se silně vyzařujícím tajemstvím. Více než třicet let trvající tvorba je provázena snahou umělce přistupovat s obnovovanou invencí k novým možnostem dotvářet a proměňovat prostor svou nekonvenční a atypickou plastikou.
Výstava tvorby Karla Nepraše znamená setkání s jedinečnou uměleckou osobností, s umělcem, který si dokázal vytvořit a prosadit svůj osobitý styl a naplnit jej vlastní dominancí. Dílo Karla Nepraše svou mnohotvárností a mnohovýznamovostí zůstává stále aktuální součástí nejen českého umění. Jeho dílo je zastoupeno jak ve sbírkách našich předních muzeí a galerií, tak i ve sbírkách zvučných světových jmen jako například Library of Congress ve Washingtonu, Museé d´art v Paříži nebo Museum Sztuki v Lodži.

Karel Nepraš se narodil...

person   born   note
Nepraš Karel   2. 4. 1932