Výstava Zdenky Burghauserové

subtitle: Parlament

type of document: podřazený dokument
parent document: Právo lidu
imprint date: 1927
page: 9
language: český

notes:
-
Je téměř jisto, že ženy, které tvoří tak či onak umělecky, nejsou pionýry nových směrů a tendencí uměleckých, ve většině přejímají hotovou již věc, rozmělňujíce ji až k nechutnosti, a jen v málo případech setkáme se s individualitou, která má tolik umělecké zdatnosti, že tvoří skutečné hodnoty, jichž existence není ani módní, ani se nerovná vyšívání.
Zdenka Burghauserová patří mezi těch několik málo. I ona je závislá na dávno opuštěném malířském bludu, jenž slul expresionismus, poválečné to nemoci nejen malířství, ale i literatury, ale její závislost není opakováním a bezduchou nápodobou, nýbrž chová v sobě mnoho zcela jejích prvků, jež činí přijatelnými tyto obrazy, byť jste nesouhlasili s jejich formou a obsahem. To, co ji zachraňuje, je zdravé malířské cítění; již tituly těchto obrazů napovídají, jaký je to omyl, ve kterém Burghauserová vězí, „Stoupající varhan tóny", „Tribady", „Leda", „Panny opatrné" atd., z nichž je zřejmo, že ony pravé malířské hodnoty jsou zbytečně dekorovány prázdnou mystickou a morbidní dějovostí, které dávno vpravdě moderní umění dalo navždy vale. Z tohoto bludu budou snad žíti ještě celé generace, jako minulým žije i naše.
Přesto Burghauserová zmáhá tuto obtíž a zapomínáte na to pro její schopnost kompoziční, s jakou deformovaná těla a ostré barvy dovede uzavříti v harmonii nevšední působivosti.
Její deformace není ovšem deformací kubistů, kteří deformovali těla a předměty, aby odstranili šalbu iluzionistického malování, je to deformace, jejímž účelem je zobrazit spíše citový stav než neklamnou realitu. Linie těchto těl má rytmus velmi blízký hudebnímu, jich rozechvělost podporovaná břitkým kontrastováním barev vzpíná se někdy až k blízkosti horečnaté vize. Jasná zeleň, fialová, žlutá, v tomto světě křečí, úděsu i rozkoše vyzvedává tyto stavy k exaltaci.
-H.

Výstava Zdenky Burghauserové

person   born   note
Halas František   3. 10. 1901   podepsáno - -H.

Výstava Zdenky Burghauserové

person   born   note
Burghauserová Zdenka   30. 3. 1894    

Výstava Zdenky Burghauserové

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1968   Obrazy, s. 211-212