Josef Bubeník: Omnia crystallographica

type: autorská
place of exhibition: Muzeum Vysočiny Jihlava
date of exhibition: 2022/04/07 - 2022/06/30

note:
existuje katalog
-
Do konce června je v arkádách Muzea Vysočiny Jihlava instalována výstava Omnia Crystallographica. Své malby na ní představuje brněnský rodák Josef Bubeník (* 1965).
Absolvent oboru výtvarná výchova na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity navrhoval a sázel divadelní programy, plakáty, knihy a další tiskoviny v brněnském divadle. Vydavatelsky se zabýval propagací výtvarného umění a působil jako kurátor výstav.
V současnosti učí v přípravných výtvarných kurzech mladé adepty na studium na SŠ a VŠ, vede kurzy pro dospělé a výukové programy pro školy v Moravské galerii apod. Je členem Sdružení bienále Brno. V minulosti byl mimo jiné členem Spolku výtvarných umělců Vysočiny.
Výstava v muzeu představuje Bubeníkovy surrealistické až metafyzické malby. Podle informace jejích organizátorů autor v poslední době pracuje na rozsáhlé sérii maleb krystalů, které pro něho symbolizují záznamy paměti, koncentrované vzpomínky vtisknuté do struktury hmoty.
V tom kontextu Bubeník své malby doplňuje i texty. „Dělení na hmotu živou a neživou je zcela nesmyslné,“ uvádí např. u olejo-malby Strom poznání. Veškerá hmota je podle něho živá, dělení hmoty se dá rozdělit pouze její složitostí: „Obecně by šlo říci, že čím rychlejší látkotvorné změny ve hmotě probíhají, tím je struktura hmoty složitější. Krystaly mezi sebou vzájemně komunikují, avšak pro nás je tato komunikace nejen nerozpoznatelná, ale vlastně i zcela nepochopitelná.“
Bubeník pracuje olejem či akrylem, blízká je mu i kresba a perokresba. Kategorizování umění na abstrakci či realismus prý odmítá s tím, že všechno souvisí se vším, proto nelze vyjmout jeden prvek z celku, aniž by prvek nebo sám celek neztratil smysl.
Jiří Varhaník, https://www.jihlavske-listy.cz/clanek35889-omnia-crystallographica-josef-bubenik-vystavuje-krystaly.html, 21.5.2022

Josef Bubeník: Omnia crystallographica

person   born
Bubeník Josef   23. 5. 1965    

Josef Bubeník: Omnia crystallographica

institution, city, address
Muzeum Vysočiny Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 57/58

Josef Bubeník: Omnia crystallographica

person   born
Dočekal Jan   12. 7. 1943    

Josef Bubeník: Omnia crystallographica

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2022   Josef Bubeník: Omnia crystallographica
katalogová pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2022   Josef Bubeník: Omnia crystallographica