Thonet: Porýní - Vídeň - Morava

type: kolektivní
place of exhibition: Muzeum umění Olomouc - Muzeum moderního umění
date of exhibition: 2001/05/17 - 2001/09/16

note:
Thonet je nábytek z ohýbaného dřeva, který je díky svým vlastnostem synonymem elegance, vkusu, praktičnosti, užitečnosti a jednoduchosti na celém světě. Geniální vynález Michaela Thoneta a následné udělení císařských privilegií z r. 1842 a 1852 zahájily epochu sériové výroby ohýbaného nábytku, který ovlivňuje již třetím stoletím vkus a životní styl ve veřejných i soukromých interiérech všech světadílů. Cesta úspěchu Michaela Thoneta a jeho pěti synů vedla z porýnského Boppardu přes Vídeň a největšího rozmachu dosáhla na Moravě, kde díky podnikatelským záměrům Thonetů, bohatství bukových lesů a zručnosti moravských dělníků získaly světovou proslulost továrny v Koryčanech (1857) a v Bystřici pod Hostýnem (1861). Díky thonetovské tradici vyrostly i další zdatné konkurenční firmy, například podnik Josefa Kohna ve Vsetíně.
Výstava v Muzeu umění v Olomouci připomíná mimo jiné i letošní 140. výročí založení továrny v Bystřici pod Hostýnem. Dává však příležitost upozornit na přínos Moravy pro světovou kulturu bydlení ve vývoji fenoménu, jímž ohýbaný nábytek, známý jako thonetovský, byl a stále zůstává.
Příležitost uspořádat tuto výstavu umožnila spolupráce s vynikajícím sběratelem a předním odborníkem na ohýbaný nábytek, Jiřím Uhlířem z Brna, který během dvou desetiletí shromáždil obdivuhodný soubor. Exponáty z bohatého fondu jeho sbírky jsou doplněny sbírkovými předměty Muzea umění v Olomouci, Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galerie v Brně a Okresního vlastivědného muzea ve Vsetíně. Výstava nepředstavuje chronologickou vývojovou řadu ohýbaného nábytku, nýbrž koncipuje soubory nábytku tématicky. V několika celcích je představen nábytek určený pro specifická profesní prostředí, například pro koncertní sály, holičství nebo nemocnice, je zde představen soubor dětského nábytku a zajímavá skupina tzv. kradeného nábytku. Návštěvníky jistě zaujme i vybraný soubor nejběžnějších typů židlí a křesel, které pro jejich samozřejmost a široké využití Jiří Uhlíř vtipně nazývá "neviditelným" nábytkem.
Samostatnou a jistě i uměleckohistoricky přínosnou část výstavy tvoří přehlídka nábytku z ohýbaného dřeva z moravských dílen a továren, který navrhovali přední architekti a výtvarníci především z okruhu vídeňské i české secese (Josef Hoffmann, Adolf Loos, Jan Kotěra, Gustav Siegl, Marcel Kammerer, Josef Urban, Adolf Sneck aj.).
Ve spolupráci Muzea umění v Olomouci, podniku Koryna nábytek, a.s. v Koryčanech a Ton, a.s. v Bystřici pod Hostýnem byla ve vydavatelství Margaret Station s.r.o. Zlín připravena obsáhlá publikace autora Jiřího Uhlíře, která k dosud vydané odborné thonetovské literatuře přináší nové poznatky a impulsy pro další bádání. Kniha s téměř dvěma sty barevných reprodukcí bude bezesporu hledanou příručkou pro zájemce o ohýbaný thonetovský nábytek, jehož nadčasové tvarosloví bude jistě oslovovat i další generace obdivovatelů a uživatelů.
-šim-

Thonet: Porýní - Vídeň - Morava

institution, city, address
Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc), Denisova 47

Thonet: Porýní - Vídeň - Morava

person   born
Šimková Anežka   28. 2. 1946    
Uhlíř Jiří   14. 7. 1935    

Thonet: Porýní - Vídeň - Morava

person   born
Šimková Anežka   28. 2. 1946    
Šmalec Petr   24. 9. 1974    
Uhlíř Jiří   14. 7. 1935    

Thonet: Porýní - Vídeň - Morava

institution, city, address
Bratři Thonetové, Bystřice pod Hostýnem (Kroměříž), _

Thonet: Porýní - Vídeň - Morava

kniha
  published   title (subtitle)
  2001   THONET (Porýní - Vídeň - Morava)
podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2000   Thonet v Muzeu umění (Výstava Thonet, Porýní - Vídeň - Morava, 17. května - 16. září 2001)
  2001   Thonetka = krásná a moderní židle
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2001   Thonet: Porýní - Vídeň - Morava
dopisnice/pohlednice
  published   title (subtitle)
  2001   Houpací lehátko z ohýbaného dřeva
plakát
  published   title (subtitle)
  2001   Thonet (Porýní - Vídeň - Morava)
příležitostný tisk
  published   title (subtitle)
  2001   Co je Thonet: pracovní listy pro žáky ve věku 9 - 15 let a všechny ostatní (Doplněk výstavy: Thonet porýní / Vídeň, Morava)
  2001   Židle výpráví svůj příběh (doprovodná akce k výstavě Thonet / Porýní - Vídeň - Morava)
tisková zpráva
  published   title (subtitle)
  2001   Výstava Thonet / Porýní - Vídeň - Morava