Vladimír Preclík, Zdena Fibichová: Rozmanitost forem

type: kolektivní
place of exhibition: Galerie U Radnice
date of exhibition: 2024/04/25 - 2024/07/28

note:
Pro začátek dáváš ze sebe to, co máš. Pak, v průběhu života, dáváš do díla to, co jsi. A to dokonale platí pro dnešní výstavu. Jsme přímo v centru dění velké pozitivní energie dvou titánů české a světové kultury. Výtvarné dílo často přežije autora a umělec žije dál v jeho samotném díle. S uměleckých artefaktů obou autorů máte pocit, že jsou vytvořeny samotným životem, osudem lidstva, autoři jen dodělali a podepsali. To mluví o neskutečné symbióze dvou rozlišných spolu tvořících umělců, kteří berou na sebe tíhu, bolest a radost, vazby a vztahy našeho života, vliv civilizace na člověka, ekologickou problematiku, mýty, historii, příběhy. Oba umělce spojuje nejenom životní společná cesta, ale hlavně, tvořivý intelekt, výjimečnost a všestrannost, ohromná pracovitost, láska k životu a ušlechtilost.
A přesto každý šel svou uměleckou cestou. To dokáží jen velké osobnosti. Jejich práce opravdu obohacuje svět umění.
Zdena Fibichová je sochařka a kreslířka s vrozeným talentem. Její práce zdůrazňuje eleganci, vytříbenost a stylizaci lidské figury, která se transformuje do symbolů, svědectví, touhy a snů. Inspirována je přírodou, která jí poskytuje nejlepší zdroje - od symfonií sněhu a království hvězd po odrazy slunečních paprsků. Navzdory tomu, že člověk není vždy patrný na první pohled, je přítomen ve všem, co tvoří. Její dílo odráží celou smyslovou a emocionální zkušenost obou umělců. Zdena Fibichová elegantně vibruje mezi snem a realitou ve svých dílech, povyšujíc každodenní rysy do záře svátečních okamžiků. Její sochy a kresby nosí v sobě poselství, jako řeč metafory, vzkazy, které nás nutí přemýšlet o sobě samých.
V každém tvaru, v každém pohybu, v každém stínu je věčnost, světlo a koncentrace myšlenky. Její umění je jako jemná melodie, která oslovuje srdce a mysl diváků.
O Vladimírovi Preclíkovi se mi obzvlášť dobře mluví. Měl jsem štěstí ho osobně poznat, navštívit jeho ateliér a také, za jeho života, vystavovat v Muzeu Vladimíra Preclíka v Bechyni.
Vladimír Preclík spojuje sochařství s literárním přístupem k vyjádření světa, čímž měkčí celkový dojem svého díla. Myšlenky, které nelze sdělit tvarem, sdělil slovem a naopak. Jeho sochy zdánlivě ztrácejí váhu těžkých materiálů, což je považováno za vrchol sochařského umění a projev obrovské úcty a pokory k materiálu.
Vladimír Preclík dokáže vytvářet příběhy, momenty a stavy duše jak v plastické, tak i v literární podobě, přičemž je v jeho dílech patrná i malířská duše. Díky tomu se často jeho sochy a malby prolínají - sochy vibrují malebností a barvy mají tendenci být plastické. Vladimír Preclík nehledá negativitu, krutost, jeho citlivost směřuje k poezii života. Sochy
a obrazy si spolu povídají. Je to na nás abychom se naladili na jejich vlnu řeči nebo jen tak potichu vnímali ohromnou energii samotných děl.
Vladimír Preclík a Zdena Fibichová považovali svůj talent ne jako dar ale jako dluh, jako káru života pro zanechání kulturního odkazu dalším generacím. Ne každý autor má štěstí, aby se někdo po smrti staral o jeho dílo. Často se stává, že umělec zůstává v zapomnění. Klaním se před paní Jaroslavou Preclíkovou za obětavou, každodenní práci a péči o kulturní dědictví obou autorů. Buďme šťastni, že jsme svědky tohoto zázraku.
Teodor Buzu
Úvodní proslov na vernisáži výstavy, 24. dubna 2024
Zdroj: https://www.galerietabor.cz/vladimir-preclik-zdena-fibichova-rozmanitost-forem/

Vladimír Preclík, Zdena Fibichová: Rozmanitost forem

person born
Fibichová Zdena 9. 12. 1933
Preclík Vladimír 23. 5. 1929

Vladimír Preclík, Zdena Fibichová: Rozmanitost forem

institution, city, address
Galerie U Radnice, Tábor (Tábor), Martínka Húsky 54

Vladimír Preclík, Zdena Fibichová: Rozmanitost forem

person born
Buzu Teodor 3. 5. 1960