Vojtěch Birnbaum: Princip umění / The Principle of Art

type: autorská
place of exhibition: DOX, Malá věž
date of exhibition: 2017/01/12 - 2017/03/07

note:
U příležitosti 140. výročí narození Vojtěcha Birnbauma (1877–1934) představuje Archiv výtvarného umění tohoto významného českého historika umění, zakladatele vědeckého zkoumání výtvarného umění u nás. Vojtěch Birnbaum jako badatel, zejména v oblasti středověké architektury, je chápán jako zakládající osobnost ve výzkumu českého umění, které byl schopen nahlédnout jako vědec s evropským rozhledem. Podobně je v odborných kruzích oceňována i jeho aktivita v památkové péči, ve které se zasazoval především o uchování kontextu uměleckého díla.

Výstava Vojtěch Birnbaum: Princip umění se zaměřuje na Birnbaumovo přemýšlení o zákonitostech a principech umění, jak je sledoval a popsal zejména ve 20. a 30. letech 20. století. Pozice Vojtěcha Birnbauma jako teoretika soustřeďujícího se na otázky vývoje umění v obecnějším slova smyslu zůstávala dlouho mimo zájem odborných kruhů. Tato výstava si proto klade za cíl zmapovat právě tuto oblast Birnbaumovy práce, která se jeví jako základní pro pochopení jeho názorů na umění, zejména na téma středověké architektury.

Výstava tak stopuje jednak zakořenění Birnbaumovy teoretické práce v širších kruzích dobového evropského myšlení uměleckohistorického i filosofického, jednak se snaží naznačit vliv jeho formulace „vývoje“ v umění na historiky umění, kteří byli formujícími osobnostmi oboru v další generaci.
----------------------------------------
On the occasion of the 140th anniversary of the birth of Vojtěch Birnbaum (1877–1934), the Art Archive presents this important Czech art historian and pioneer of scientific exploration of art. He is seen as the founder of research into Czech art, especially in the area of Medieval architecture, and someone who was capable of a scientific perspective on a European level. In professional circles, he is similarly appreciated for historical preservation activities, primarily involving efforts to preserve the context of works of art.

Vojtěch Birnbaum: The Principle of Art focuses on Birnbaum's thoughts regarding the laws and principles of art, particularly as he observed and described them during the 1920s and 1930s. Vojtěch Birnbaum's position as a theoretician focused on questions of development of art in the more general sense of the word had long remained outside the scope of interest of professional circles.

This exhibit thus aims to examine precisely this area of Birnbaum's work, which seems to be fundamental to comprehending his opinions regarding art, especially on the topic of Medieval architecture. The exhibition thus tracks the roots of Birnbaum's theoretical work within the broader context of European art historical and philosophical thinking, as well as trying to intimate the effect of his formulation of “development” in art on the next generation of art historians that were formative personalities in the field.

Vojtěch Birnbaum: Princip umění / The Principle of Art

 

Vojtěch Birnbaum: Princip umění / The Principle of Art

person   born
Birnbaum Vojtěch   7. 1. 1877    

Vojtěch Birnbaum: Princip umění / The Principle of Art

institution, city, address
Archiv výtvarného umění, z.s., Kostelec nad Černými lesy (Praha-východ), Náměstí Smiřických 49

Vojtěch Birnbaum: Princip umění / The Principle of Art

person   born
Murár Tomáš   1990    

Vojtěch Birnbaum: Princip umění / The Principle of Art

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2017   Vojtěch Birnbaum: Princip umění / The Principle of Art
kniha
  published   title (subtitle)
  2017   Umění jako princip a zákonitost: K dějinám a metodologii umění Vojtěcha Birnbauma / Art as a Principle and Pattern: Vojtěch Birnbaum's Concept and Method of Art History