Multiplication

type: kolektivní
place of exhibition: České muzeum výtvarných umění
date of exhibition: 2002/10/16 - 2002/12/01

note:
Britské autorské multiply od 9O. let až po současnost

Výtvarný fenomén tzv. "multiplu" vznikl na začátku 60. let 20. století s úmyslem, aby bylo umělecké dílo v rozmnožené podobě - podobně jako každý jiný druh spotřebního výrobku - dostupné širší veřejnosti. Na rozdíl od grafiky a odlitků plastik, které představují autorské kopie původního díla, spočívá vznik multiplu v tom, že autor většinou připraví návrh, který je pak realizován průmyslovým způsobem (například v umělé hmotě). Výsledné dílo může existovat v omezeném počtu, ale teoreticky nic nebráni jeho neomezené výrobě.

Multipl je výrazným fenoménem dvacátého století. Je výsledkem dvou spolu souvisejících procesů. Během industrializace a vzniku masové kultury skončila éra jedinečných děl. Autonomní dílo se svou "aureolou" jedinečnosti začalo být zpochybňováno. Umělecká hnutí počínaje kubismem, futurismem a konstruktivismem začala postupně realizovat roli výtvarníka při vytváření umění - umělec se mohl stát buď přímým výrobcem a použít zároveň materiály a postupy průmyslové výroby nebo se mohl stát dodavatelem konkrétního návrhu pro někoho jiného, který pak "umělecké dílo" následně vyrobil. Původním záměrem 60. let bylo umění prostřednictvím multiplikace (zmnožení) "demokratizovat". Ukázalo se však, že výroba je natolik nákladná, že "multiply" zůstávají téměř výhradně galerijní záležitostí.

Tato výstava připravená Britskou radou, představuje současný pohled na fenomén multiplu v britském umění od začátku 90. let 20. století až do roku 2001. Mapuje výrazně oživení tohoto typu tvorby na britské scéně během posledních let. Naznačuje přitom různorodé možnosti multiplu v autorově reflexi světa. Označení "britský multipl" se neužívá pouze pro autonomní domácí tvorbu britských občanů, ale také pro díla vytvořená britskými umělci v cizině i práci cizích umělců žijících ve Velké Británii. Vedle známých osobností (Jake a Dinos Chapmanovi, Tracey Emin, Dameien Hirst, Julian Opie, Gavin Turk) tu vystavuje celá řada dalších autorů střední a mladší generace. Vystavená díla se nejrůznějším způsobem vyjadřují ke složitému spektru otázek, týkajících se samostatné totožnosti a opodstatnění výtvarného artefaktu v dnešní společnosti.

Multiplication

institution, city, address
České muzeum výtvarných umění, Praha, Husova 19-21
The British Council London, Londýn (London), 10 Spring Gardens

Multiplication

person born
Drury Richard 3. 9. 1967

Multiplication

group, *creation, notes
Dalziel + Scullion, *1993
Langlands & Bell, *1978

Multiplication

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2001   Multiplication
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2002   Multiplication: Britské autorské multiply od 90. let po současnost
informační leták / informace kolektivní
  published   title (subtitle)
  2002   Multiplication