foto - GVU Havlíčkův Brod

Tajuplný svět Pavla Čecha

type: autorská
place of exhibition: Galerie výtvarného umění
date of exhibition: 2014/10/17 - 2014/11/30

note:
-
Výstava konající se v rámci 24. podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě představí na 2. trienále Současné české ilustrační tvorby půvabné ilustrace výtvarníka Pavla Čecha. Mezi jeho dílo patří ilustrace ke knihám Muž, který sázel stromy (2006), Stoupání na horu (2013), Listonoš vítr (2011) a mnoha dalších. Dále tvoří autorské knihy, které kreslí, ale také píše - O čertovi (2002), O zahradě (2005), O mráčkovi (2005), Dobrodružství pavouka Čendy (2011) a jiné. V neposlední řadě se věnuje i tvorbě komiksu - Velké dobrodružství Pepíka střechy (2012). Kromě knižní tvorby se zabývá i malbou. Poetika Čechova díla jistě potěší malé i velké návštěvníky.
Pavel Čech se narodil 5. listopadu 1968 v Brně. Vyučil se strojním zámečníkem a v této profesi pracoval po vyučení pět let, poté patnáct let pracoval jako hasič. Od roku 2004 je výtvarníkem na volné noze.
I když se formálně jako profesionální umělec profiluje od roku 2004, věnuje se výtvarné a literární činnosti již od svého vstupu do praktického života. První výstava jeho prací byla v roce 1994. Maluje olejem, tvoří objekty, kreslí a píše autorské knihy pro děti, tvoří knižní ilustrace, plakáty a knižní grafiku. Zvláštní kapitolou jeho tvorby jsou komiksy. V listopadu 2010 obdržel cenu MURIEL na nejlepší český komiks roku 2010: „Tajemství ostrova za prkennou ohradou“, což je v tuzemském komiksovém světě věc zatím zcela nevídaná. Svou uměleckou všestrannost pak umí patřičně zúročit ve svých dílech. Jeho inspirací jsou knihy klukovských let a zarostlé zahrady, nebe, motýli, brouci, oprýskané zdi a městská zákoutí, opuštěné předměty a spousta dalších věcí, kterých si oko běžného pozorovatele nevšimne. Všechny tyto věci dokáže poskládat do svých obrazů způsobem, který ve svém výsledku dýchne romantikou. Pavel Čech se pořád cítí být klukem a v rámci toho si plní chlapecké sny a vytváří příběhy, které náladou absolutně vybočují z šedivé reality současného světa.
galeriehb.cz

Tajuplný svět Pavla Čecha

foto - GVU Havlíčkův Brod
 

Tajuplný svět Pavla Čecha

person   born
Čech Pavel   5. 11. 1968    

Tajuplný svět Pavla Čecha

institution, city, address
Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod), Havlíčkovo náměstí 18

Tajuplný svět Pavla Čecha

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2014   Tajuplný svět Pavla Čecha
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2014   Tajuplný svět Pavla Čecha
plakát
  published   title (subtitle)
  2014   Tajuplný svět Pavla Čecha