Eduard Ovčáček: Intermediální přesahy

type: autorská
place of exhibition: Galerie Středočeského kraje (GASK)
date of exhibition: 2017/05/07 - 2017/09/17

note:
Přesahy grafiky / Printmaking Crossovers 2017
-
zahájení 6.5.2017
Ve své tvorbě se Eduard Ovčáček (1933) zabývá malbou, grafikou, koláží, plastikou, vizuální a konkrétní poezií, lettristickou fotografií, akcemi a instalacemi. Aspekt snadné komunikativnosti grafiky mezi lidmi ve světě byl důvodem, proč se mu grafika stala prvořadým mediem od nástupu na zprvu neoficiální slovenskou scénu. V letech 1959 až 1968 se soustavně věnoval rozvíjení techniky strukturální grafiky a malby. Po ustanovení Klubu konkrétistů v roce 1967 se začal věnovat technice serigrafie, v níž do svých kompozic v kontextu písma a staronových znaků zařazoval i figuru. Výtvarné možnosti serigrafie rozšířil od devadesátých let 20. století v souvislosti s digitálními technologiemi.
Od roku 1964 Eduard Ovčáček žil a pracoval v Ostravě, v letech 1984 až 1989 se z politických důvodů usadil v Praze, kde později podepsal prohlášení Charty 77. V letech 1991–2012 působil jako vysokoškolský pedagog na Ostravské univerzitě. Nejprve po založení Ostravské univerzity v roce 1991 řídil katedru výtvarné tvorby (KVT) a v dalších letech po ustavení Fakulty umění vedl katedru kresby a grafiky. V době fungování na KVT uspořádal několik tvůrčích setkání s mezinárodní účastí – Workshopy serigrafie. Následně jako kurátor zorganizoval řadu výstav s názvem „Česká serigrafie“ u nás i v zahraničí. Zúčastnil se řady autorských a společných výstav a sympozií u nás i v zahraničí. Žije a pracuje v Ostravě.
Autorova výstava v GASK představuje rozměrnější grafiky, obrazy a prostorové formy vytvořené technikou serigrafie a kombinovanou technikou otisků a malby akrylem na plátně a papíru. Bude vystaven soubor větších formátů grafik, obrazů na téma „Šifry & citace“, prostorové formy a videa z akcí. Čísla a grafémy v různých konstelacích uvádějí diváka do problematiky lettristické tvorby autora, který využívá písma, znaků, čísel a piktogramů jako inspirativní výtvarné předlohy ve své tvorbě. Obrazy reflektují problémy dnešního života člověka v globálním prostředí různorodých informací, které nás každodenně neustálé atakují. Některé konkrétní citace textů, které jsou v obrazech zašifrované, obsahově doplňují atmosféru a vnitřní energii děl autora.
gask.cz

Eduard Ovčáček: Intermediální přesahy

person   born
Ovčáček Eduard   5. 3. 1933    

Eduard Ovčáček: Intermediální přesahy

institution, city, address
Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora), Barborská 53/24

Eduard Ovčáček: Intermediální přesahy

person   born
Drury Richard   3. 9. 1967    

Eduard Ovčáček: Intermediální přesahy

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2017   Eduard Ovčáček: Intermediální přesahy / Intermedia cross overs
katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2018   Přesahy grafiky / Printmaking Crossovers 2017 (Zbyněk Janáček, Eduard Ovčáček, Fenomén Ateliéru papír a kniha: Autorské knihy a objekty studentů J.H. Kocmana)
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2017   Eduard Ovčáček: Intermediální přesahy / Intermedia Crossovers, Tomáš Švéda: Kresby / Drawings
program
  published   title (subtitle)
  2017   GASK - Galerie středočeského kraje / Gallery of the Central Bohemian Region (Jaro - léto / Spring - Summer 2017)