Mladá fronta, nakladatelství

city: Praha
address: _
state: Česká republika (Czech Republic)

birth year: 1945

Mladá fronta, nakladatelství

date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1965/02/01 - 1965/02/24   Dimitrij Kadrnožka: Obrazy, Galerie Fronta, Praha
1996/02/19 -   Milan Nápravník: Vernisáže, Galerie Fronta, Praha
2001/04/20 - 2001/05/06   Ahoj dědo! & Pressrekapitulace, Galerie Fronta, Praha
2002/02/18   Kateřina Sidonová: Syn stromu a jiné pohádky, Galerie a literární kavárna knihkupectví Academia, Praha

Mladá fronta, nakladatelství

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  1957   Karel Souček: Kresby z let 1950 - 1957
  1965   Dimitrij Kadrnožka: Obrazy
katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  1958   Salonek května 1958
  1961   Polylegran 2 (Politické karikatury, kreslené vitpy)
  1988   Karel Meister: Fotografie, Karel Nepraš: Plastiky, Jan Steklík: Kresby
kniha
  published   title (subtitle)
  1945   Dimitrij Šostakovič
  1945   Na vlastní oči (Válečné povídky SSSR)
  1945   Vanda Vasilevská (Studie)
  1945   Voják
  1946   Generace na rozhraní
  1946   Chudý chlapec, který se proslavil
  1946   Křesadlo (Verše)
  1946   Nikitovo dětství
  1946   Ocel
  1946   Přísaha (Zápisky frézaře Nikolaje Šaronova)
  1946   Smrt a zrození Davida Markanda
  1947   Bílý roh
  1947   Dětství, chlapectví, jinošství
  1947   Dvanáct pohádek
  1947   Dvě básně
  1947   Hledání přítomného času
  1947   Holahej
  1947   Chudý chlapec, který se proslavil (5. vydání)
  1947   Chudý chlapec, který se proslavil (4. vydání)
  1947   Jak číst českou literaturu
  1947   Náměstí republiky
  1947   Povídky
  1947   Ruská literatura
  1947   Siné roky
  1947   To nebylo nic...
  1948   Chudý chlapec, který se proslavil
  1948   Krásná Niverňanka
  1948   Manželství a rodina budoucnosti
  1949   Sto tisíc proč
  1950   Komuna neboli Obec pařížská
  1952   Máj
  1955   Mládí J. V. Stalina
  1957   Pomsta rodu Kabunauri
  1958   Divy staré Prahy
  1958   Hlava plná slunce
  1958   Tarzanova smrt
  1959   Cestička pavoučích hnízd
  1960   Beze slov
  1960   Einsteinův mozek
  1961   Čáry na dlani
  1961   Labyrint srdce (Dramata)
  1961   Tarzanova smrt
  1962   Achilles a želva
  1962   Případ Arleny Ferrisové
  1964   Dědictví z Lichtensteinu
  1964   Konec velkoměsta
  1964   Slova, carte blanche
  1964   Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky (Vrah jsi ty!, Vraždy v ulici Morgue, Záhada Marie Rogetové, Odcizený dopis, Zlatý brouk)
  1965   Bohové a hrdinové antických bájí
  1965   Prostor k rozlišení
  1965   Soukromí
  1965   Výprodej spravedlivých
  1965   Zlomky života (Listy z vězení)
  1966   Antipašije
  1966   Féroví chlapi
  1966   Kosti
  1966   Krutý slunovrat
  1966   Most přes řeku Kwai
  1966   Plísničky
  1966   Protokoly (Zahradní slavnost, O dialektické metafysice, Antikódy, Anatomie gagu, Vyrozumění)
  1966   Přestořeč
  1966   Smrt Artemia Cruze
  1966   Úniky
  1966   Věrný strážce
  1967   Boží údolí
  1967   Domino
  1967   Horečka
  1967   Podzimníček
  1967   Pozvání k lásce
  1967   Příběhy z třetího času
  1968   Cizí tělesa (/román/)
  1968   Divoké děti lesů
  1968   Dům daleko
  1968   Eseje, Zamyšlení nad Sainte-Beuvem
  1968   Galerie
  1968   Hra na bratrství
  1968   Katapult (Jízdní řád železničních, lodních a leteckých drah do ráje)
  1968   Lásky hra ostudná
  1968   Lynč
  1968   Má přítelkyně Dora (Novela)
  1968   Na co umírají muži
  1968   Naděje
  1968   Osamělý dav (Studie o změnách amerického charakteru)
  1968   Paní z šedivého domu
  1968   Požár Hollywoodu
  1968   Psí hodinky
  1968   Srnka
  1968   Životní drama Bohumila Kubišty
  1969   Brána blažených
  1969   Čestně o Bohu
  1969   Dějiny psané Římem
  1969   Evžen Oněgin
  1969   Já a Ty
  1969   Kavčí pírko
  1969   Lidské srdce (jeho nadání k dobru a zlu)
  1969   Menší nebe
  1969   Merovejci aneb totální rodina
  1969   Milenci & vrazi (Magazín ukájení před rokem 2000)
  1969   Můj skvělej bratr Robinzon
  1969   Nejistoty
  1969   Nevěsta
  1969   Oblázek
  1969   Otázka viny
  1969   Pasťák
  1969   Po potopě
  1969   Přítomný čas věcí minulých
  1969   Realita a poesie (K vývojové dialektice moderního umění)
  1969   S úsměvem idiota
  1969   Smrt morčete (Sbírka povídek)
  1969   Současnost
  1969   Soukromá hájemství
  1969   Studie ze starší světové literatury
  1969   Štěstí
  1969   Úkol naší doby
  1969   Útěcha z filosofie
  1969   Utopír
  1969   Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky (Vrah jsi ty!, Vraždy v ulici Morgue, Záhada Marie Rogetové, Odcizený dopis, Zlatý brouk)
  1969   Zazi v metru
  1970   Boty, botky, botičky
  1970   Dobrodružnou stezkou (Kniha pro chlapce a děvčata, kteří chtějí naplnit své mladé a odvážné sny)
  1970   Domácí úkoly (Úvahy a rozhovory)
  1970   Dusno
  1970   Ilustrovaná frazeologie
  1970   Matematika a dobro a jiné eseje
  1970   Obchod na korze; Nevěsta
  1970   Pán ze San Franciska
  1970   Pasťák
  1970   Poupata (Křehké i rabiátské texty z let 1938-1952)
  1970   Pozor, zde se střílí!
  1970   Profesionál
  1970   Přestupní stanice
  1970   Sedm křížků a jeden ministrant
  1970   Spasitelé
  1970   Tantadruj a tři blázni
  1970   Zlý sen (román)
  1971   Doktor na moři
  1971   Dopisy
  1971   Komisař Maigret v rozpacích
  1971   Medicína v županu a jiné historky
  1971   Panoptikum hříšných lidí
  1971   Pohádky
  1972   Indiáni, bizoni, štiky aneb Opět Kanada vonící pryskyřicí
  1972   Poslední Mohykán
  1972   Svět starožitností (Vyprávění o hodnotách, které čas nedevalvuje)
  1972   Už zase skáču přes kaluže
  1972   V Talóně
  1973   Slovácko sa nesúdí
  1973   Stránky ze života L. D. Landaua
  1974   Výpravy Ra
  1974   Z Buzuluku do Prahy
  1975   Amerika před Kolumbem
  1975   Byl tenkrát v zemi máj
  1975   Můj Faust
  1975   O štěstí trochu jinak (S románovými hrdiny za poznáním sebe i druhých)
  1975   Příběh
  1975   Tvoříme z kovu
  1975   Znaky československých měst
  1976   Portrétní miniatura
  1976   S Vítězslavem Nezvalem (Kapitoly o životě a tvorbě)
  1977   Imaginární svět
  1977   Maigret chystá léčku, Maigret zuří
  1977   Rembrandt (Tragédie prvního moderního člověka)
  1977   Starověký Egypt
  1977   Svět starožitností (Vyprávění o hodnotách, které čas nedevalvuje)
  1977   Zn. "Jen upřímně a vážně" (Hierarchie hodnot v seznamovacím inzerátu)
  1978   Doktor v domě a na moři
  1978   Měnivá tvář divadla aneb Dvě století s pražskými herci
  1978   Zkáza Mary Deare
  1978   Život s Jiřím Mahenem
  1979   Bajky
  1979   Co včera říkali jsme... (Verše)
  1979   Starověký Přední východ
  1979   Život Johanna Sebastiana Bacha
  1980   Co za to? (Kováci, kováci, pašáci, Úspěch v křivém zrcadle)
  1980   Kepler v Praze
  1980   Nic moc
  1980   Tristram a Izalda
  1980   Věci života
  1981   Cesty k sobě i k druhým
  1981   Groteska
  1981   Norimberský deník
  1981   O grafice
  1981   O nejlepším státě
  1981   Případ v atlasu
  1981   Semestr života
  1981   Struktura Krystalu
  1982   Alfons Mucha
  1982   Bohové a hrdinové antických bájí
  1982   Lhář
  1982   Malvína z Bretaně
  1982   Malý muž a velká žena (Románový triptych)
  1982   O kresbě (Základy kreslířských technik)
  1982   Prozaická skutečnost
  1982   Rozhovory s Janem Werichem
  1983   Píseň písní Šalamounových
  1983   Poslyšte písničku hezkou... (Kramářské písně minulých dob)
  1983   Ulice temných krámků
  1983   Výtah do nebe
  1984   Afrika
  1984   Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová a jiné povídky
  1984   Soukromá linka důvěry
  1984   Záhada konvoje PQ 17
  1985   Emil Fafek (40 let fotoreportérem)
  1985   Chléb na vodách
  1985   Příběh fotografie
  1985   Rodné krajiny
  1985   Svědectví němých dubů
  1985   Z Buzuluku do Prahy
  1986   Jak poznávat kulturní památky
  1986   Moře času
  1986   Rozhovory s Janem Werichem
  1986   Štěstí pod míru
  1987   Beatles (Výpověď o jedné generaci)
  1987   Bezejmenný hrob a jiné příběhy
  1987   Běžte - a milujte se
  1987   Panoráma populární hudby 1918/1978 aneb Nevšední písničkáři všedních dní
  1987   Strakonický dudák aneb Hody divých žen, Naši furianti, Maryša
  1988   Jam session na Starém bělidle
  1988   Když se prokurátor zlobí
  1988   Lék pod kůží
  1988   My od filmu
  1988   Noční let
  1988   Podivné lásky
  1988   Pohádky pro všední den
  1988   Proso
  1988   Trojice nejodvážnějších
  1989   Cesty československé fotografie
  1989   Chcete vidět zlatou Prahu? (Výbor z povídek)
  1989   K. ještě po deseti letech
  1989   Mír na Zemi
  1989   Myšlenky pozdě v noci
  1989   Periklovo Řecko
  1989   Písně
  1989   Pole šťastných náhod
  1989   Přestupný duben
  1989   Šance jako hrom
  1989   Včerejší den
  1989   Věno pro Yvettu Márovou
  1990   Bludiště počítačových her
  1990   Černí baroni
  1990   Fraganeo (aneb Co víme, co nevíme a co si můžeme domýšlet o Praze před rokem 1000)
  1990   Hodina duchů
  1990   Jarní probuzení: Iluze a skutečnost
  1990   Jaro je tady (Fejetony z let 1981-1987)
  1990   Kameny písní
  1990   Kníška Karla Kryla
  1990   Naděje a zklamání (Pražské jaro 1968)
  1990   Ne, nestěžuji si
  1990   Panoráma jazzu
  1990   Pozůstalost pana Ábela
  1990   Řím Marka Aurelia
  1990   Sopečná růže
  1990   Soudruh agresor
  1990   Soukromá vzpoura (Rozhovor s Karlem Hvížďalou)
  1990   Srpnový rok (Fejetony z let 1988-1989)
  1990   Syndrom mizející plíce
  1991   Abc začínající kuchařky
  1991   Album
  1991   Hledání strýčka Váni
  1991   Hovory s Janem Masarykem
  1991   Jak jsme se smáli, abychom se nebáli aneb Lidová tradice z období stagnace
  1991   Kronika místodržení v Čechách
  1991   Krysí hnízdo
  1991   Otázka viny
  1991   Strop
  1991   Trojcestí (Texty z let 1975-1979)
  1991   Velká kniha deskových her
  1991   Žofka ředitelkou Zoo
  1992   Čína císaře Šen-cunga
  1992   Kafkova přítelkyně Milena
  1992   Mistr Panny aneb Ackermann aus Behaim
  1992   Nové lázně
  1992   Oáza štěstí
  1992   Odklad krajiny
  1992   Osud admirála Nelsona
  1992   Potkanka
  1992   Poupata
  1992   První a druhý sešit o existencialismu
  1992   Šílený Fridrich
  1993   J. R. R. Tolkien: Životopis
  1993   Královna Viktorie
  1993   Krásné a tragické lásky v dějinách
  1993   Můj život
  1993   Odile
  1993   Osm žen z Hradu (Manželky prezidentů)
  1993   První krev
  1993   Rozličné poznámky
  1993   Rozptýlené podoby
  1994   Alžběta a Essex (Tragický příběh)
  1994   Aristokratická geometrie
  1994   Baudelaire
  1994   Člověk
  1994   Drahý pane Kolář...
  1994   Edvard Beneš
  1994   Faustovské srdce Karla Högera
  1994   Krize kultury
  1994   Let let (Pokus o rekapitulaci 2)
  1994   Let let (Pokus o rekapitulaci 3)
  1994   Psychoanalýza ohně
  1994   Rozhovory s Janem Werichem
  1994   Svět proměn
  1994   Těžítka
  1994   V zúženém prostoru (Publicistika z let 1957-1981)
  1994   Zita: poslední císařovna
  1995   Adrian Mole - léta v divočině
  1995   Báje, mýty, dějiny (Nejstarší české pověsti v kontextu evropské kultury)
  1995   Friedrich Nietzsche
  1995   Kniha moták
  1995   Martin Heidegger
  1995   Milí spolužáci! (Výbor písemných prací 1939-1979)
  1996   Až do předsíně nebes (Čtrnáct studií o baroku našem i cizím)
  1996   Dobytí Ameriky (Problém druhého)
  1996   Dopisy domů (Z korespondence do Poličky)
  1997   Člověk má dělat to, nač má sílu (Život Olgy Havlové)
  1997   Křik neviditelných pávů (Starověká mozaika)
  1997   Voda a sny (Esej o obraznosti hmoty)
  1997   Z deníku kontrarevolucionáře
  1997   Země snivců
  1998   Česká moderní kultura
  1998   Mezi trůnem a oltářem
  1998   Můj přítel Kamil
  1998   Nepaměti (1969-1972)
  1998   Velká kniha nesmyslů
  1998   Výbor z poezie
  1999   Rozvrzaný mandl
  2000   Globalizace (Důsledky pro člověka)
  2000   Krajiny japonské duše (Čtrnáct esejů o moderní japonské literatuře)
  2000   Zdenka Braunerová
  2001   Každý den nic
  2001   Pohádky z Ementálu
  2001   Rány z milosti
  2001   Síla imaginace
  2001   Syn stromu a jiné pohádky
  2002   Co svět neviděl
  2002   Modrá pohádka aneb Kachna namodro
  2002   O zrcadlech a jiné eseje
  2003   Indiánské pohádky
  2003   Kilo jablek pro krále
  2003   Litanie
  2005   Václav Klaus ve vtipech, anekdotách a hádankách aneb Jaký je rozdíl mezi Klausem a bohem
  2006   Madam Paříž - Praha
  2006   Pohádky čtyř větrů
  2006   Tak se měj, divoženko!
  2008   Architekt F. A. Libra (Hrst vzpomínek na otce)
  2008   Fenomén Šípek (Zpověď kosmopolitního architekta a designéra)
  2009   Manželky prezidentů (Deset žen z Hradu)
  2010   Nejen slova (O divadle, architektuře a bytové kultuře)
  2015   Povídky, črty a hovory
  2017   Báječný svět hub (O krásných houbách, nadšených houbařích a českém vítězství)
  2018   Ivan Mládek: Obrazem i slovem
antologie/sborník
  published   title (subtitle)
  1970   Případ pro obhajobu
  1987   Zelené peří (Almanach mladé české poezie)
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle)
  1981   Panoráma populární hudby 1918/1978 aneb Nevšední písničkáři všedních dní
  1985   Tábornická encyklopedie
  1987   Peníze celého světa
  1991   Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění
  1994   Slovník: judaismus, křesťanství, islám
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  1957   Národní umělec Max Švabinský: Portrétní kresby a grafika z posledních let
  1966   Jaroslav Šváb: Grafická a knižní tvorba (1929 - 1966)
  1969   Josef Vyleťal: Obrazy a kresby
  1984   Josef Vyleťal: Obrazy
  2002   Kateřina Sidonová: Syn stromu a jiné pohádky (Křest, ilustrace Petr Nikl)
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  1993   Lukáš Bradáček, Toshio Kusaba: Ruku v ruce / Hand in Hand
  2001   Ahoj dědo! & Pressrekapitulace
bibliografický katalog
  published   title (subtitle)
  ????   O nových tvářích české literatury v nakladatelství Mladá fronta
  1990   Autoři knih nakladatelství Mladá fronta (1989-1990)
katalogový list kolektivní
  published   title (subtitle)
  1980   Čtyři generace Radů
nakladatelský prospekt
  published   title (subtitle)
  1968   Životní drama Bohumila Kubišty
periodikum
  published   title (subtitle)
  1949/07/01   Mateřidouška (Čtrnáctideník pro nejmenší čtenáře)
  1980/09/05   Mladá fronta (Deník mladých lidí)
  1980/09/17   Mladá fronta (deník mladých lidí)
  1990/09/14   Sedmička

Mladá fronta, nakladatelství

kniha
  published   title (subtitle)
  1945   Světlý oblak (Dvanáct zpěvů z temných let)
  1954   Lišky na vinici (Předehra k Velké francouzské revoluci)
  1956   Městečko na prodej

Mladá fronta, nakladatelství

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  1966   Československé nejkrásnější knihy 1965
  1988   Československé nejkrásnější / najkrajšie knihy 1971-1978
podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  1965   Ceny v Lipsku
  2014   Mladá fronta (1945 - dosud)

Mladá fronta, nakladatelství

person   born from - to, notes
Bouček Jaroslav   10. 12. 1923     1949 - 1956, šéfredaktor
Eisenschimlová Lilly   22. 5. 1932     ???? - ????, redaktorka
Hájek Jiří   17. 7. 1919     1956 - ????, šéfredaktor
Hamšík Dušan   25. 9. 1930     1949 - 1952
Hanuš Jiří   30. 11. 1928     1975 - ????
Hochman Josef   15. 4. 1913     1967 - ????, vedoucí výtvarné redakce nakl. Mladá fronta, vedle toho vedoucí galerie Fronta
Holý Bohuslav   2. 1. 1944     ???? - ????
Isoz Jindřich   20. 5. 1916     ???? - ????, ředitel
Jariš Milan   13. 8. 1913     1945 - 1946, redaktor
Jiskrová Jaroslava   2. 10. 1949     1976 - 1990, redaktorka, redakce české literatury
Jiskrová Jaroslava   2. 10. 1949     1990 - 2000, vedoucí redaktorka, redakce české literatury
Kantor Vojtěch   1931     ???? - ????, redaktor
Koutenská Zdenka   30. 7. 1931     1955 - 1990, redaktorka
Kovalčuk Josef   5. 8. 1948     ???? - ????
Králová Markéta   14. 10. 1952     ???? - ????, ilustrátorka
Liďák (Haďák) Miroslav   26. 6. 1934     1959 - 1960, prpuštěn v listopadu po aféře s karikaturou Nekuřáci
Rykr Václav   9. 5. 1927     ???? - ????
Sivko Pavel   24. 1. 1948     1990 - 1997, výtvarný redaktor
Skála Bedřich   26. 7. 1935     ???? - ????
Skála Ivan   6. 10. 1922     1957 - 1968, ředitel
Steklačová Růžena   7. 10. 1945     1970 - 1993, překladová redakce
Svoboda Jiří   6. 12. 1924     ???? - ????
Štorkán Rudolf   15. 9. 1946     ???? - ????, zaměstnanec
Wolfová Zora   20. 2. 1928     ???? - ????, redaktorka

Mladá fronta, nakladatelství

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2011/12   Dětská nakladatelství: pýcha bez pádu?
dopis
  published   title (subtitle)
  1964/05/05   Vážení soudruzi, ve Stanovisku ÚV KSČ...
příležitostný tisk
  published   title (subtitle)
  2010/04/17   Big thanks for big things (Jiřímu Šalamounovi k pětasedmdesátinám)