Stanislav Frank

* 18. 4. 1930, Přerov (Přerov), Česká republika (Czech Republic)
† 24. 11. 2008
Photographer, Zoologist

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01031738

notes:
RNDr., CSc., zoolog, literatura z oboru ichtyologie a akvaristiky.

Stanislav Frank

RNDr. Stanislav Frank se narodil 18. 4. 1930 v Přerově na Moravě, kde v roce 1949 absolvoval reálné gymnázium. Dva roky studoval na Palackého univerzitě v Olomouci a vysokoškolské studium ukončil na Přírodovědecké fakultě UK v Praze v r. 1954. Poté pracoval až do roku 1962, kdy obhájil kandidátskou disertační práci, jako asistent na katedře systematické zoologie PřF UK. V letech 1962 až 1977 byl vědeckým pracovníkem Zoologického ústavu PřF UK.
V letech 1958 až 1968 působil Stanislav Frank jako zástupce šéfredaktora (prof. dr. Oty Olivy) časopisu Akvárium Terárium. V letech 1969 až 1977 byl šéfredaktorem tohoto časopisu a později zůstal odborným poradcem redakce. Jeho trvalým zájmem byly mořské a sladkovodní ryby.
Akvarijní ryby choval od svých pěti let a již jako sedmiletý žák se věnoval sportovnímu rybolovu v povodí Bečvy. Po celý život se zabýval systematikou a morfologií ryb, studiem jejich růstu, potravní biologie a konkurenčních vztahů, početnosti populací, neurosekretorické činnosti mozkových buněčných center, aklimatizace ryb v zajetí, biologie rozmnožování v nejširším slova smyslu a zárodečného vývoje ve vztahu k ekologickým vlivům, především k čistotě a chemismu vody. Zabýval se etologií, chováním a jeho změnami v přírodě a zajetí. V době od r. 1950 dodnes poprvé rozmnožil a zavedl do akvaristické praxe mnoho druhů nově dovážených do Evropy.
Stanislav Frank je autorem více než sedmdesátí původních prací a více než tisícovky populárně vědeckých statí pro naše i zahraniční časopisy. Sám nebo ve spolupráci s různými autory publikoval 16 knih s tematikou akvarijních ryb, z nichž většina vyšla v mnoha vydáních i v cizojazyčných mutacích. Jeho nejúspěšnější knihou je Velký obrazový atlas ryb, který od r. 1969 do současnosti vyšel v nákladu více než 1.700.000 výtisků ve čtrnácti jazykových mutacích (např. anglicky, německy, francouzsky, rusky, holandsky, norsky, švédsky, dánsky, španělsky či islandsky).
V historii české akvaristiky patří jeho jméno mezi nejvýznačnější.
(zdroj: Frank, S. 2000. Sladkovodní akvaristika. Ottovo nakladatelství, Praha)
-mr-, aquabooks.cz, 23.6.2017

Stanislav Frank

 

Stanislav Frank

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1971   Tajemný svět ryb, Práce, vydavatelství a nakladatelství, Praha